KARDİYO ANTRENMANLARI KASLARI BÜYÜTÜR MÜ?

KARDİYO ANTRENMANLARI KASLARI BÜYÜTÜR MÜ?

Kardiyo antrenmanları genellikle; kilo vermek, kondisyon sağlamak ve dayanıklılığı arttırmak için yapılan antrenmanlar olduğu bilinmektedir. Fazla kilolarında kurtulmak isteyenlerin yanı sıra sporcularında sıklıkla yaptığı antrenmanlardır. Vücut geliştirmeye çalışanlar, kardiyo antrenmanlarını çok fazla tercih etmezler.

Kas geliştirmede büyük bir rolü olan ağırlık antrenmanları, vücut geliştirmek isteyenler tarafından tercih edilir. Çünkü kardiyo egzersizlerinin, kas kaybına neden olduğu yönünde yanlış bir inanış vardır. Oysa yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki, sanılanın aksine; düzgün bir beslenme programı ile yapılan kardiyo antrenmanları kas hacminin büyümesine yardımcı oluyor.

Kardiyo Antrenmanları Kasları Büyütür Mü?

Kardiyo Antrenmanlarının Kaslara Etkisi

Kardiyo antrenmanları sırasında, günlük alınan kalori miktarı ciddi oranda azaltılıyor. Yüksek yoğunluğa sahip kardiyo antrenmanlarına eklenen, düşük kalorili diyetler; bir takım olumsuz sonuçlar doğurabiliyor ki bunların başında kas kaybı geliyor. Asıl sorunun; kalori alımını birdenbire  %20’den fazla azaltan, düşük kalori diyetler olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Kardiyo antrenmanları esnasında kas kaybı yaşıyorsanız; bunun nedeni kardiyo çalışmanız değil, kardiyo antrenmanları yaparken uyguladığınız, kalorisi oldukça düşük diyet programıdır. Düşük kalori diyetler uyguladığında, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilecek kadar gıda tüketmiyorsunuz demektir.

Vücut gereksinim duyduğu enerjiyi tüketilen gıdalardan alamadığı takdirde, ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılamak için kaslarınıza yönelecektir. Gerekli enerjiyi sağlamak için vücudumuz; glikoz, protein ve yağlara yönelecektir. Ani duyulan enerji ihtiyaçlarda vücudumuz ilk önce glikoza yönelir. Glikoz depoları ise karaciğer ve kaslardır. İşte tam da bu noktada, kas kayıpları oluşmaya başlar.

Önemli enerji kaynakları arasında bulunan yağlarda, ihtiyaç duyulması halinde enerji olarak kullanılır. Üstelik glikoza oranla çok daha fazla enerji oluştururlar. Ancak metabolik sistem ilk önce yağlara yönelmek istemez. Protein ve glikoza öncelik veren metabolizma, her ikisini de içerisinde bulunduran kaslardan yemeye başlar.

Özetlemek gerekirse; Kardiyo antrenmanları sırasında kas kaybının yaşanması mümkündür ancak bunun nedeni çok düşük kalorili diyetlerin uygulanmasıdır. Şayet kardiyo antrenmanları yaptığınız dönemde, kaloriyi birden düşürmez ve düzenli bir beslenme programı oluşturursanız, asla kas kaybı yaşamayacaksınız. Aksine protein ile yenilenen kasların, hacim kazandığını göreceksiniz.

Kardiyo Antrenmanlarının Kaslara Etkisi

Kardiyo Antrenman Stilleri Nelerdir?

Kardiyo antrenmanlarının artık kas kaybına neden olmadığını öğrendiğimize göre, çalışma stillerine göz atmamızda yarar var. Kan dolaşımını düzenlemek, kalp ritmini arttırmak, metabolizmayı hızlandırmak gibi faydalarının yanı sıra kardiyo antrenmanları; yüksek miktarda kalori yakmayı sağladığından, kilo vermek isteyenler için tercih sebebi oluyor.

İki farklı stili bulunan kardiyo antrenmanları; HIIT ve LISS egzersizler olarak uygulanmaktadır.

  1. HIIT Antrenmanları: Kısa süreli ve yüksek yoğunluklu, patlayıcı antrenmanlardır. HIIT antrenmanlarının çok sık tercih edilmesinin sebebi, antrenman bitse de metabolizmanın yüksek seviyede çalışmaya devam etmesidir. Antrenman sırasında hızlanan metabolizma, gün içerisinde fazladan kalori yakmaya devam eder. Kısa zaman aldığından ve kalori yakımında devamlılık sağladığından çok kişi tarafından tercih edilen stildir.
  2. LISS Antrenmanları: Düşük tempoda sabit kalınarak, daha uzun süre çalışmayı ifade eden kardiyo antrenman stilidir. Temponun düşük olması, ağırlık antrenmanlarına oranla; kasların daha basit bir şekilde yenilenip, toparlanmasına imkan tanımaktadır. Ancak LISS Antrenmanları, HIIT Antrenmanlarda olduğu gibi çalışma sonrasında da kalori harcatmaya yardımcı olamazlar. Düşük tempo, gün boyu metabolizmayı hızlandırmayı sağlayacak düzeyde yeterli değildir.
HIIT ve LISS Kardiyo Antrenmanları

İki farklı stilde uygulanan Kardiyo Antrenmanlarından alınan sonuçlarda, çalışma tarzları doğrultusunda farklılık göstermektedir. Hangi stili uygularsanız uygulayın kardiyo antrenmanları, sağlık açısından oldukça önemlidir ve büyük yararları bulunur. Üstelik kalori miktarını dengelemeniz halinde, kas hacminin de büyümesine katkı sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir