FİTNESS HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

FİTNESS HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Fitness; Sağlıklı bir yaşam sürmek adına günlük rutin aktivitelerin dışına çıkarak, kişiye özel planlanan hareketler doğrultusunda yapılan egzersizler bütünüdür. Ancak Fitness, doğru bir şekilde yapılmadığında sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Fitness hakkında doğru bilinen yanlışlar ise herkesin kendince bir fikir öne sürmesinden kaynaklanıyor.

Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Peki en çok duyduğumuz ve gerçekliği olmayan doğru bilinen yanlışlara göz atalım..

Yağı Çalışarak Kasa Çevirebiliriz…

Yanlış… Kas ve yağ dokuları tamamen farklı yapılardır ve birbirlerinin yerini alamazlar. Ne kadar çok çalışsanız da yağı, kasa dönüştürmeniz mümkün değildir. Yağlar; düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme desteği ile zamanla vücuttan atılırlar, kasa dönüşmezler.

Fitness Sonrası Oluşan Ağrı, Başarı Göstergesidir…

Yanlış… Fitness’ a yeni başlayan kişiler, antrenman esnasında normalde çalışmayan kaslarını da aktive ettiğinden, kaslar zorlanır. Bu durum Fitness sonrasında ağrılara neden olur. Ancak bu antrenmanınızın verimliliğini göstermez.

Maksimum Protein ile Yüksek Kas Oranı…

Yanlış… Kaslar, sadece vücudunuza aldığınız protein ile kendiliğinden gelişmezler. Düzenli antrenman ile meydana gelen yenilenmenin sonucunda ancak kaslar büyüyebilirler.

Fitness, Yapılan Süre Uzunluğunda Verimlidir…

Yanlış… Antrenmanlar bütün ve kesintisiz olmamalıdır. Yapılan egzersiz türüne uygun setler yani aralar ile çalışmak gerekmektedir. Kan basıncı sürekli değişen vücudumuz; aktivite sonrasında verilen aralarda kendini yeniler, spor esnasında değil.

Çalışarak Kasları Şekillendirebiliriz…

Yanlış… Kasların şekli, genetik yapı ile alakalı bir durumdur. Yaptığınız egzersiz ile kas sadece büyüyüp küçülebilirler. Kas şeklini değiştirmek de Fitness Hakkında Doğu Bilinen Yanlışlar arasında yer alıyor.

Doğa ve Koşu Bandında Yürüyüş Etkisi Aynıdır…

Yanlış… Doğa yürüyüşlerinde, zemin yapısı nedeniyle iniş çıkışlar ve bir takım engebeler görünür. Bu durum bacak kaslarında, koşu bandında aktive olmayan bazı kasları da harekete geçirecektir. Aynı zamanda oksijen seviyesi kas gelişimini yakından etkileyecektir.

Fitness Doğruları

Fitness Sabah Yapılırsa Daha Etkilidir…

Yanlış… Bir diğer yanılgı ise sabah saatlerinde yapılan egzersizin, diğer saatlere oranla daha etkili olduğudur. Oysa Fitness sürecinde esas başarı; sabah ya da akşam yapılması ile alakalı değil, egzersizin devamlılığı ile alakalı bir süreçtir.

Zorlayıcı Fitness Egzersizi Acıktırır…

Yanlış… Bu durumun aksine eğer Fitness sonrasında açlık yaşıyorsanız, bir yerde bir sorun var demektir. Hormonal yapı üzerinde doğrudan etkili olan Fitness sonrasında açlığınızın bastırılmış olması gerekir. Verimli bir antrenman yaptıysanız Ghrelin hormonu yavaşlar ve tokluk hormonu olan Leptin yükselir.

Kısa Sürede Hızlı Kilo Vermek…

Yanlış… Eğer sadece verdiğiniz kiloyu esas alır ve bu doğrultuda hedefler koyarsanız, kısa süre sonra sağlık problemleri yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Metabolizma hızınız, cinsiyetiniz, yaşınız gibi faktörler doğrultusunda, kendinize uygun olan bir Fitness programlamalısınız. Doğru Fitness egzersinizi sağlıklı bir beslenme düzeni ile de desteklemelisiniz.

Set Sayısı Arttıkça, Yağ Yakımı Hızlanır…

Yanlış… Vücuttaki yağ yakımı ile tekrar sayınızın bir ilgisi bulunmuyor. Tekrarlayarak yapılan Fitness hareketleri sadece dayanıklılığı arttıracaktır. Bölgesel çalışıyorsanız o bölgedeki kasların güçlenmesini tekrar ile arttırabilirsiniz fakat yağ yakmanızı hızlandıramazsınız.

Egzersizi Bırakınca Kondisyon 2 Haftada Düşer…

Yanlış… Fitness ile düzenli çalışmaya alışan kaslarınız, kısa süre içerisinde kondisyon düşürmeye başlar. Vücut yapısına göre farklılık gösterse de ortalama bir hafta içerisinde kondisyonunuz gerilemeye başlayacaktır.

Fitness Bırakılınca Kaslar Sarkar…

Yanlış… Kaslarımız, sarkabilen yapıda değildir. Genetik olarak geçen kas şeklinizi değiştiremeyeceğiniz gibi sarkmasının da mümkün olmadığını belirtelim. Kas yapısını saran cildimiz, yerçekimi gibi farklı faktörlerden zamanla deformasyona uğrayabilir ve sarkar.

Bahsettiğimiz tüm bu bilgiler ışığında; Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlış ve asılsız düşüncelerden zihninizi arındırarak, kendinize yeni bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir