ANTRENMAN SONRASI TOPARLANMA İÇECEKLERİ

ANTRENMAN SONRASI TOPARLANMA İÇECEKLERİ

Spor ve egzersiz çalışmalarından sonra; Olası kas ağrılarını yok etmek, kaybedilen enerjinin yeniden kazanılması ve vücudun kısa sürede toparlanmasına yardımcı olacak içeceklerden destek alabiliriz. Doğal ve sağlıklı içecekler sınıfında yer alan, protein ağırlıklı içecekler ilk tercihleriniz arasında yer almalı.

Antrenman sonrası toparlama içeceklerini tüketirken; Karbonhidrat ve Protein bakımından zengin olanları tercih etmeniz maksimum fayda sağlamanıza neden olur. Vücudunuzun toparlanma sürecini azaltırken, diğer yandan da kas gelişimini hızlandırmış olacaksınız.

Antrenman Sonrası Toparlanma İçecekleri

Antrenman Sonrası Sütün Gücü

Süt, belki de tahmin ettiğinizden çok daha önemli bir içecek. Suyun bile rekabet edemediği sütün, vazgeçilmez faydalarından biraz bahsedelim. Süt, vücuttaki sodyum seviyesinin arttırılmasını sağlarken; Su, sodyum seviyesini azaltır. Bu nedenledir ki; süt doygunluk hissi, su ise susuzluk hissi oluşturuyor.

Süt ile yapılan enerji içecekleri, klasik enerji içeceklerine oranla çok daha sağlıklı. Araştırmalara göre; Süt ile yapılan enerji içeceklerini tüketen sporcular, klasik enerji içeceği içen sporculara göre en iyi sıvı tutuşunu gerçekleştirdiler.

Ayrıca bir bardağı 9 gram protein içeren Çikolatalı Süt de tercihleriniz arasında olmalıdır. İçerisinde bulundurduğu değerli amino asitler ile egzersiz sonrasında vücudun hızlı bir şekilde toparlanmasına  olanak tanımaktadır. Antrenmanın ardından glikojen seviyesinin düzenlenmesini sağlayan çikolatalı süt, basit şekerler ile karbonhidratlar ile bunu başarır.

Spor Sonrası Sütün Önemi

Kaslara Yardımcı Antrenman Sonrası İçecekleri

Elektrolit, mineral, protein, enerji ve hidrasyon olarak destek sağlayacak içecekler, egzersiz ve antrenman sonrası yenilenme için oldukça önemlidir. Antrenman sonrası kas ağrılarını azaltmak ve gereken onarımın sağlanması için içtiklerimize ve yediklerimize dikkat etmeliyiz. Alternatif olarak değerlendirebileceğiniz antrenman sonrası içeceklerine birkaç öneri de bulunmamız gerekirse;

  • Karpuz Suyu: Mutfakta blenderdan geçirerek hazırlayacağınız karpuz suyunu, her antrenman sonrası tüketmenizde yararınıza olacaktır. İçerisinde barındırdığı yüksek oranlı L-sitrülin ile antrenman sırasındaki kan akışını destekler. Amino asit ve antioksidan birleşimi likopen gibi önemlidir. Aynı zamanda stresi azaltmaya da yardımcı olur.
  • Akçaağaç Suyu: Bu ağaç türü kendi içerisinde su biriktirmektedir. Kalsiyum, magnezyum, manganez, polifenol içeren bu su, vücut için maksimum fayda sağlayan içecekler arasında yer alıyor. Antrenman sonrasında vücudun hızlı bir şekilde toparlanmasını ve kasların yenilenmesine yardımcı akçaağaç suyu, Hindistan suyuna oranla şeker oranı da oldukça düşüktür. Üstelik akçaağaç suyu, kas stresini de azaltmaktadır.

Egzersiz sonrası kaybedilen sıvının yerine konması, kas onarımına ve stresi azaltmaya yardımcı olan doğal ve sağlıklı içecek alternatiflerini genişletmek de mümkün. Ancak unutmayın; Gazlı ve şekerli meşrubatlı, yapay enerji içecekleri, früktoz şuruplu gıdalar uzak durmamız gerekenler listesinin en başında yer alıyor.

Egzersiz Sonrası Vitaminli İçecekler

Antrenman Sonrası için Smoothie Tarifleri

Elektrolitlerin dengede tutulması için gerekli olan Potasyum desteği, E vitamini, C vitamini, antioksidan gibi doku onarımına destek olabilecek özelliği bulunan antrenman sonrasında toparlanabileceğiniz içecekler tercih etmelisiniz.

  1. Kivili Smoothie: Hazırlanışı oldukça kolay olan ve hemen hemen herkesin damak tadına uygun sağlayabilecek bir antrenman sonrası içeceğidir.

Malzemeler:

200 ml. Yeşil elma suyu (Taze sıkılmış)

100 gram Ispanak yaprağı

1 adet Kivi (Orta boy)

Maydanoz (Yarım demet)

1 tatlı kaşığı Limon suyu (Taze sıkılmış)

Hazırlanışı: Katı meyve sıkacağında hazırlayacağınız yeşil elma suyunun sonrasında tüm malzemeleri birleştirin. Tercihiniz doğrultusunda blenderdan geçirmeniz, pürüzsüz bir içim sağlayacaktır.

  • Vanilya ve Balkabaklı Smoothie: Değişik tat arayanların ve spor sonrası kendisini dinç hissetmek isteyenlerin tercihidir.

Malzemeler:

1 Muz

1 avuç Çilek

1 avuç Ispanak

5 adet Ceviz

2 kaşık Protein tozu (Çilek aromalı)

330 ml. Su veya Süt (Hindistan cevizi suyu, Badem sütü)

Hazırlanışı: Belirtilen miktarda hazırladığınız malzemeleri bileştirin. Blender ile 1 dakika boyunca karıştırarak egzersiz sonrası sağlıklı içeceğinizi evde hazırlayabilirsiniz. Smoothie’ nizde taze meyveler kullandıysanız isteğe göre buz ekleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

  • Yeşil Smoothie: Antrenman sonrasında tüketebileceğiniz gibi normal günlerde de kullanıma uygun, sıkça kullanılan bir Smoothie tarifidir.

Malzemeler:

3 adet Yeşil elma (Orta boy)

5 gram Zencefil (Taze)

200 gr. Ispanak

4 yemek kaşığı Yoğurt

Yarım su bardağı Demlenmiş Yeşil Çay

1 tatlı kaşığı Bal

Hazırlanışı: Elmaların çekirdekli kısımlarını çıkartın. Kabuğunu soyduğunuz zencefili küçük parçalar haline getirin. Demlenmiş yeşil çayın soğumasını bekleyin. Tüm malzemelerinizi blenderdan geçirerek spor sonrası içeceğinizi hazırlamış olacaksınız. Sağlık ve afiyet içerisinde içebilirsiniz…

Antrenman Sonrası Smoothie İçecekleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir