REFLÜ VE SPORUN BAĞLANTISI NEDİR?

Yoğun güç kullanımı gerektiren sporlardan kaynaklı olarak reflü yaşamak mümkün. Ancak elbette bu sebeple spordan uzaklaşmak doğru olmaz. Reflü sorunu olanların bu durumu göz ardı etmeden, kendilerine uygun bir spor ya da antrenman programı tercih etmeleri gerekmektedir.

Antrenmanlar arasında yer alan bazı aktiviteler; ip atlamak, ağır kaldırmak, yüksek atlama gibi güç desteği gerektiren çalışmalarda reflüye sebep olabiliyor. Mekik çekmek gibi midenin etkileneceği egzersizleri özellikle tok karın ile yapmak ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.

Reflü; karın ya da mide içinde meydana gelen basıncın yemek borusu ile mide arasındaki, mide kapak mekanizmasındaki basıncından fazla olması sonucunda meydana geliyor. Reflü hastalarında, mide fıtığı görülme sıklığı ise yaklaşık %50 oranındadır. Diyaframda bulunan açıklıktan, midenin bir kısmının göğüs içine doğru çıkmasına neden olmasıdır.

Bu durumun spor esnasında meydana gelmesi ile spor tarafından tetiklenebilmektedir. Karın içi basıncı azaltmak gerekmektedir. Mümkün olduğunca ağırlık kaldırmamak ve zıplama gerektiren çalışmalar uzak durulmalıdır.

Spor Sırasında Reflüden Uzak Kalmak için;

  • Beslenmeye Özen Göstermeliyiz… Tükettiğimiz besinlerin, midede kalma süresi farklılık gösterebiliyor. Spor yapacağımız günlerde beslenmeye özellikle dikkat etmeli ve uzun süre midede kalan besinleri tüketmemeliyiz. Ağır yağlı yiyecekler, kızartmalar veya yüksek protein içeriğine sahip besinlerden uzak durulması gerekiyor.
  • Yatay Egzersizleri Tercih Etmeyin… Reflü ve mide fıtığı olan bireyler, ayakta uygulanabilen egzersizleri tercih etmelidirler. Mide kapağında açıklık bulunan kişilerin ise özellikle yatay pozisyonda yapılan egzersizlerden uzak durması gerekiyor. Yer çekiminin de etkisi ile midede bulunan besinlerin, yukarıya kalkması söz konusu olabileceğinden bedeninizin dik durduğu egzersizleri uygulamalısınız.
  • Pipet Kullanmaktan Kaçının… Özellikle spor yapanların sıvı kullanımlarına ekstra önem vermesi gerektiğini biliyoruz. Reflü ve mide fıtığı sorunu olanlar ise sıvı tüketimlerinde pipet kullanmamaya çalışmalıdır. Pipet ile tüketilen içecekler, midenin içerisinde fazladan hava girmesine ve mide içinde basınca sebep olmaktadır. Bu basınç ise geğirmeye yol açacağından, bu sırada reflü atağı artacaktır.
  • Bedeni Çok Sıkan Giysiler Kullanmayın… Spor esnasında giyilen dar ve sıkı giysiler, performansınızı olumsuz yönde etkileyebileceği gibi reflü rahatsızlığı olan içinde sakıncalıdır. Dar kemer ya da dar lastikli beli olan bir eşofman altı, midedeki basıncı arttıracağından reflüyü tetikleyecektir. Sadece spor esnasında değil, günlük yaşamda da reflü sorunu bulunanlar dar giymemeye özen göstermelidir. Teri buharlaştırabilen, antrenman için özel tasarlanan, dünyaca ünlü markaların yeni sezon spor giyim ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Spor Öncesi Yemekten Kaçının… Hem kendi sağlığınız, hem de sporunuzdan maksimum verim alabilmeniz için spor yapmadan önce beslenmeye ara vermeniz en sağlıklısı olacaktır. Karnınız aç iken spor yapamayanlardansanız, oldukça hafif beslenmelisiniz. Spordan ortalama 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmalısınız. Boş mide ile reflü atağı yaşamanız oldukça düşük bir ihtimaldir. Yemek borusundan yukarıya çıkacak besin bulunmadığından, sorun yaşamazsınız.

Reflüsü Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Alkol, kahve, kızartma, soslu, mayonezli, asitli, gazlı içeceklerden uzak durulmalı,
  2. Düşük şeker içeren besinleri tercih etmelisiniz,
  3. “Taş Devri Diyeti” uygulayan bireylerde birkaç gün içerisinde kendiliğinden reflünün bittiği tespit edilmiştir,
  4. Aspirin başta olmak üzere, çok zor durumda kalmadıkça ağrı kesici kullanmaktan kaçınmalısınız,
  5. İdeal kilonuzdan daha fazla kiloya sahipseniz, fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekmektedir,
  6. Rahat ve bol giysiler kullanmayı tercih etmelisiniz,
  7. Çok yemek yerine, az ve sık öğünler ile beslenmeye özen göstermelisiniz,
  8. Ağırlık kaldırmaktan ve fazlaca güç gerektiren işlerden uzak durmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir