GRİP İLE SOĞUK ALGINLIĞI AYNI MIDIR?

Genellikle kış aylarında, hava şartlarının değişmesi ile sıkça duymaya başladığımız grip ile soğuk algınlığı birbirine karıştırılıyor. Esasen iki hastalık ve semptomları yakın olsalar da, tamamen birbirinden farklı hastalıklardır.

Grip; influenza ismi verilen bir virüs nedeni ile vücutta meydana gelen yüksek ateş, eklem ve kas ağrıları, bitkin ve halsiz hissetmek, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Ortalama olarak gribin atlatılması, kış aylarında 6-8 hafta kadar süre alacaktır.

Soğuk algınlığı; üst solunum yolları olarak bilinen boğaz ve burunda meydana gelen, diğer ismi ile nazofarenjit olan bu hastalık kuru öksürük ya da hapşırık yolu ile havada yayılarak bulaşan viral bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığı ortalama olarak 7-10 gün kadar sürebilmektedir.

Grip virüsü, soğuk algınlığı virüsünden tamamen farklıdır. Grip, daha ağır bir tablo ile seyredebilmektedir. Hatta bazı gripler tehlikeli olabildiği gibi ölümcül vakalara da görülebilmektedir. Soğuk algınlığı ise daha hafif ve ayaktan atlatılabilecek bir hastalıktır.

Grip ve Soğuk Algınlığının Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar                                      Soğuk Algınlığı                                 Grip

Öksürük/Göğüste ağrı                   Hafif dereceli                                    Genellikle şiddetli

Burun akması/Tıkanıklık              Genellikle                                           Bazen

Bitkinlik/Halsizlik                            Çok nadir                                           Belirgin düzeyde

Yorgunluk                                           Orta dereceli                                     2-3 hafta süresince

Vücut Ağrısı/Kırgınlık                      Çok az                                                 Genellikle şiddetli

Baş Ağrısı                                            Nadir                                                    Belirgin düzeyde

Ateş                                                      Nadir                                                    Genellikle yüksek

Grip ve Soğuk Algınlığına İyi Gelen Besinler;

Her iki hastalıkta da, diğer hastalıklarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlü olması son derece önemlidir. İlerleyen yaşlara sahip bir bireyseniz, bağışıklık sisteminin daha zayıf ve metabolizmanın daha yavaş olması nedeniyle hastalık süreci belirttiğimizin üzerinde sürebilmektedir. Tüketeceğiniz besinlere dikkat ederek, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.

  1. Grip: Grip olduysanız vücudunuzun direncini arttırarak, daha kısa sürede iyileşmek için tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptüs çayı, bal, soğan ve sarımsak tüketmeye özen göstermelisiniz.
  2. Soğuk Algınlığı: Soğuk algınlığı geçiriyorsanız ıhlamur, adaçayı, kekik, zerdeçal, kuşburnu çayı, portakal suyu, nane-limon, çubuk tarçın, sarımsak ve karanfil tüketerek iyileşme sürenizi hızlandırabilir, hastalığın şiddetli geçmesini engelleyebilirsiniz.

Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmanın Yolları;

Grip ve soğuk algınlığı gibi havadaki virüsler nedeni ile oluşan hastalıklarda, öncelikle hijyene dikkat etmek gerekiyor. Temizliğe ve hijyene özen göstererek, ellerin düzenli olarak yıkanması gerekiyor. Ağız ve burun yolu virüse maruz kalmamak için maske takılması tavsiye edilmektedir.

C vitamini takviyelerinden yardım alarak bu hastalıklardan korunamasanız da, hastalığın süresini ve şiddetini kısaltabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise çinkodur. Çinko desteği alarak, belirtilerin şiddetini azaltabilirsiniz.

Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat ederek, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Bağışıklığı güçlendirmek, tüm hastalıklardan korunmanın ve vücut direncinin arttırılmasını sağlamak için oldukça önemlidir.

İşyeri ya da evinizi, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmanızda yarar vardır. Çocuklarınız varsa okula ya da kreşe gönderiyorsanız, yanında götürdüğü malzemeleri eve geri getirdiğinde mutlaka temizlemelisiniz.

Grip ve soğuk algınlığından korunmak istiyorsanız, sigara içmemelisiniz. Sigara içmediğiniz gibi, içilen ortamlardan uzak durarak, pasif içici olmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle grip ve soğuk algınlığını meydana getiren virüslerin, sigara dumanından da gelebileceğini unutmamalısınız.

Elleriniz ile dışarıda bir yerlere dokunduğunuzda, toplu taşıma araçlarına bindikten sonra, dışarıdan eve geldiğiniz zaman ellerinizi iyice yıkamalısınız. Ellerinizi temizlemeden ağız, burun, göz ve çevresi bölgelerine temastan kaçınmalısınız.

Vitamin ve mineral bakımından faydalı olan mevsim meyve ve sebzelerini, düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca uykusuzluktan kaçınmak ve bol sıvı tüketmek de bağışıklık üzerinde etkili olduğundan, grip ve soğuk algınlığına karşı bir önlem niteliğindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir