FİTNESS’TA EN ETKİLİ HAREKETLER NELERDİR?

Fitness, aletli ya da aletsiz uygulanabilen etkili bir spor türüdür. Fitness’ın en temel esası, vücuda kuvvet kazandırıp, güçlendirilmesini sağlamaktır. Kas gelişimini de olumlu yönde etkileyen fitness, zaman içerisinde daha formda ve estetik bir görünüm kazanılmasını sağlamaktadır.

Zinde ve fit bir bedene sahip olmak için yapılabilecek egzersiz hareketleri bütününü de fitness olarak tanımlamak mümkün. Sağlıklı yaşam için de oldukça etkili bir yöntem olan fitness, vücut geliştirme çalışmalarından tamamen farklı bir programa sahiptir.

Vücudunuzda çalıştırmak istediğiniz bölgeyi esas alarak çalışmanıza olanak tanıyan fitness, tüm vücudun sağlıklı ve zinde görünmesi amacında olduğundan her bölge için hazırlanmış farklı hareketlerin kombinlenmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Spor salonunda çalışma yapmayı tercih etmeyenlerdenseniz; fitness için en etkili çalışmalarda kullanılan fitness ekipmanlarını kolayca temin ederek, evde kendiniz de çalışma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

En Etkili Fitness Egzersizleri Nelerdir?

Hızlı bir şekilde vücudunuzun sıkılaşmasını sağlayacak, daha estetik görünen ve daha çok tercih edilen en temel fitness hareketlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Bench Press/ Göğüs egzersizi
  2. Squat/ Bacak egzersizi
  3. Deadlift/ Bacak egzersizi
  4. Barbell Curl/ Kollar için egzersiz
  5. Barbell Rowing/ Sırt egzersizi
  6. Neck Press/ Omuz ve sırt egzersizi

Fitness çalışmalarını oluşturan hareketlerin hepsi ayrı bir alanda etkilidir ancak ortak amaçları kasların sıkılaşması ve tüm vücutta yerleşen yağların, kasa dönüştürülerek daha formda ve daha sağlıklı bir beden elde etmektir. Tek amacınız vücudunuzdaki yağları kasa çevirmek ise spor tercihinizi vücut geliştirmeden yana yapmanız gerektiğini de belirtelim.

Etkili Fitness Hareketlerinde Çalışma Teknikleri;

  • Bench Press (Göğüs Egzersizi): En temel ve en çok uygulanan göğüs hareketlerinden olan bench press, arka kolu çalıştırmada oldukça etkin bir çalışma sunmaktadır. Kaslarda gelişimi ve hacmi arttırmasının yanı sıra vücudun duruşunu da düzeltmektedir. Bench pressi, dumbell ya da barlar yardımı ile yapabilirsiniz. Çalışma sırasında sırtınızın tamamen sehpaya bitişik olması gerektiğini de hatırlatalım.
  • Squat (Bacak Egzersizi): Son dönemlerdeki popülerliğini koruyan fitness hareketi Squat, bacak kaslarını ve kalçayı aktif bir şekilde çalıştırdığından son derece etkili bir çalışmadır. Yeni başlayanlar için çok uygun olmasa da, başlangıçta düşük tekrar sayıları ile alıştırmalar yapılabilir. Bar destekli çalışıyorsanız, bar omuzunuzdayken 90 derecelik bir açıdan daha fazla eğilmemeye ve kafanızın mutlaka karşıya bakar konumda olmasında dikkat etmelisiniz.
  • Deadlift (Bacak Egzersizi): Oldukça etkili olan bir diğer fitness hareketi ise deadlift’tir. Barı yerden kaldırırken düz ya da ters tutmanızda sakınca bulunmuyor. Kaldırdığınız barı, tekrar yere indirerek bacak kaslarınızın çalışmasını sağlamaktadır. Deadlift hareketini, bacaklarınızı kırarak yapmanız durumunda, squat çalışmasına benzeyen bir etki oluşturmaktadır.
  • Barbell Curl (Kollar için Egzersiz): Özellikle ön kol kaslarını aktif bir şekilde çalıştıran egzersiz hareketidir. Barı omuz genişliğinde elinize alarak başlamalısınız. Ağırlığı yavaş bir hareketle omuz hizasına kaldırıp, yeniden indirilerek uygulanan bir çalışmadır. Bu çalışmada dikkat edilmesi gereken husus; set içerisinde beklemeden seri bir şekilde çalışmak ancak savurmadan hareketi tamamlamaktır.
  • Barbell Rowing (Sırt Egzersizi): Fitness’ın en temel çalışmalarından olan bu egzersizde, sırt ve koltuk altı kaslarının aktif bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Omurganın etrafını sararak, dik durmasına yardımcı olan kas grubunun geliştirilmesinde etkili bir harekettir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bacakların omuz genişliğinde açık olması ve dizlerin yumuşak bir şekilde bükülerek çalışmaktır.
  • Neck Press (Omuz ve Sırt Egzersizi): Ağırlıklı amacı omuz kaslarını geliştirerek, hacim kazandırmak olan neck press egzersizi de bar yardımı ile uygulanan bir fitness hareketidir. Barın düzenli ve sistematik bir şekilde omuzlara indirilip, kaldırması ile uygulanmaktadır. Burada başın, hareket sırasında sabit tutulması gerektiğini de belirtelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir