FAZLADAN KALORİ YAKMANIN YOLLARI

FAZLADAN KALORİ YAKMANIN YOLLARI

İdeal kiloda kalmak, formda görünmek ya da kilo vermek istiyorsanız;  gün içerisinde tüketilen gıdalardan aldığımız kalori miktarına dikkat etmek gerekir. Alınan kalori miktarı ile harcanan arasında bir denge olmalıdır. Harcanmayan fazla kaloriler ise karaciğer tarafından şeker olarak depolanır.

Karaciğerde şeker olarak depolanan bu harcanmamış kaloriler, vücut tarafından enerji olarak kullanılır. Karaciğerde çokça biriken bu şeker enerji olarak harcanmaz ise kısa bir süreliğine kaslara gönderilir ve burada da harcanmaması halinde yağa dönüştürülür.

Dolaylı yollardan da olsa, alınıp harcanmayan kaloriler kilo almaya neden oluyor. Düzenli yapılacak egzersiz çalışmaları ile alınan kalori miktarını kolayca harcayabilirsiniz. Ayrıca günlük hayat içerisinde birkaç detaya dikkat ederek, daha fazla kalori yakmak mümkün.

Fazladan Kalori Yakmayı Sağlayacak Tavsiyeler;

  • Merdiveni Tercih Etmek… Asansör yerine merdiveni tercih etmenin faydalarını bilen herkes günlük yaşamında bunu uyguluyor. Gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde bile olsa toplamda 10 dakika merdiven çıkmanın, 100 Kcal harcamanıza neden olacağını biliyor muydunuz?
Fazladan Kalori Yakmanın Yolları
  • Öğün Sonrası Sakız Çiğnemek… Yemek yedikten sonra sakız çiğnemek, metabolizma hızını arttırmaktadır. Dolayısıyla aldığınız kalorileri, daha hızlı bir şekilde yakabilirsiniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; akşam yemeği sonrası 20 dakika sakız çiğneyen bireylerin, metabolizma hızı kısa sürede yükselmiş ve gece boyunca metabolizma aynı hızda çalışmaya devam etmiştir.
  • Suyu Soğuk İçmek… Gün içerisinde sık sık su içmemiz gerektiğini artık bilmeyenimiz yoktur. Su içmek, metabolizmayı hızlandırdığından daha kolay kalori harcayabilirsiniz. Soğuk su içilmesini tavsiye eden uzmanlar, bireysel olarak değişiklikler gözlemlense de; geçici olarak metabolizma hızını arttırdığını savunmaktadır. Vücut suyun ısısını, ideal seviyelere getirmeye çalışken metabolizma hızı %40’ a kadar artabiliyor.
  • Yemekleri Baharatlı Pişirmek… Pek çok farklı özelliğe ve lezzete sahip olan baharat çeşitlerinden faydalanmamız gerekir. Yapmanız gereken yemeklerinizi pişirirken, içerisine metabolizmayı hızlandırmayı sağlayacak, antioksidan deposu birkaç baharat eklemek…
  • Çeşitli Danslar Öğrenmek… Boş zamanlarınızı keyifli hale getirmenin yanı sıra fazladan kalori harcamak istiyorsanız, yeni danslar öğrenebilirsiniz. Arkadaşlarınız ile dans gecelerine katılabilir ya da yeni bir dans öğrenmek için dans kursuna yazılabilirsiniz. Dans ederek yarım saatte, 100 Kcal harcamanız mümkün, üstelik eğlenerek…
  • Fırsat Buldukça Ayakta Durmak… Gün içerisinde çok fazla hareket edemiyor olabilirsiniz ancak fırsat buldukça ayakta durmanız bile size fazladan kalori yaktıracak eylemlerden biri. Markette sıra beklemek, iş yerinde telefon ile kalıp gezinmek gibi sıradan görünen durumlarda bile 10 dakika ayakta kalarak, 10 Kcal harcayabilirsiniz. Bu süreyi gün içinde 1-1,5 saate çıkarttığınızda, harcanan kalori miktarı da artacaktır.
  • Ev Temizliği Yapmak… Günlük rutin olarak yapılan ev temizliği; yerleri, silip süpürmek, toz almak gibi sıradan görünen eylemler aslında kalori harcamak isteyenler için çok büyük bir fırsat. Ev temizliği yapmak 30 dakikalık bir sürede 100 Kcal yakmayı sağlıyor.
Fazladan Kalori Yakma Tüyoları

Fazladan Kalori Almamak İçin Öneriler;

  1. Sofrada Oyalanmayın… Yemeğinizi yedikten sonra sofrada oturmaya devam etmek, ekstra kalori almanıza neden olacaktır. Sohbet arasında kontrolsüz bir şekilde elinizi besinlere götürecek ve aç olmadığınız halde fazladan yemeğe devam edeceksiniz. Karnınız doyduğunda, sofradan uzaklaşmayı tercih edin.
  2. Abur Cuburdan Uzaklaşın… Kan şekerinizde gün içerisinde dalgalanmalar olabilir. Bu nedenle kolay ulaşabileceğiniz alanlara abur cubur koymak yerine, sağlıklı atıştırmalıklar koyarsanız fazladan kalori alımını engellemiş olacaksınız. Kuru yemiş ve kuru meyveler ile durumu geçiştirebilirsiniz.
  3.  Gazlı İçecek Tüketmeyin… Yemek sonrası ya da yemek esnasında içilen gazlı içecekler keyif verse de; hem fazladan kalori almanıza, hem de sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. İçerisindeki fosforik asit, aspartam gibi zararlı maddelerin yanı sıra fazlasıyla şeker bulundurmaları ise gazlı içeceklerden uzaklaşmanız için oldukça geçerli bir sebep.
Ekstra Kalori Yakımı

Tüm bu öneri ve tavsiyelerimize dikkat etmeniz halinde fazladan kalori alımına engel olacak, aldığınız kalorileri kolayca harcayabileceksiniz. Sağlıklı beslenmenin ve düzenli egzersiz yapmanın, yaşam standartlarınızı yükselteceğini de unutmayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir