EGZERSİZ YAPMANIN OLUMLU ETKİLERİ

Düzenli egzersiz yapmak, beden sağlığı kadar sinir sistemi üzerinde de etkili oluyor. Egzersiz sonrasında gelen iyi hissetme duygusunun, bireylerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilediği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmış durumda.

Stresi azaltmak için yapılacak en iyi aktivitelerin başında yer alan egzersiz, günlük yaşamı da olumlu yönde etkiliyor. Gün içerisinde sarf ettiğiniz eforun da yükselmesini sağlayan düzenli egzersizler ile hem sağlıklı kalacak, hem de psikolojinizi olumlu yönde etkilendiğini göreceksiniz.

Vücut sağlığının ve bedensel formun korunması için uygulanan egzersizler sayesinde, beyninizin sağlığını korumaya da devam edebileceksiniz. Egzersiz yaptığınız günler kendinizi gözlemlerseniz; daha sakin, rahat ve enerjik hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Elbette egzersiz ile kendinizi iyi hissetmenin bilimsel bir açıklaması da bulunuyor. Egzersiz ile hipofiz bezi, daha fazla endorfin salgılamaya başlamaktadır. Vücudumuzun egzersiz sayesinde fazlaca salgıladığı bu endorfin nedeni ile stres, depresyon ve duygusal bozuklukların hassasiyeti de azalmaktadır.

Egzersiz Yapmak Beyini Nasıl Etkiliyor?

  1. Düzenli ve bilinçli yapılan bir egzersiz, vücudu harekete geçirerek kan dolaşımını düzene sokmaktadır. Özellikle beynin zorlandığı zamanlar, daha fazla oksijen almasını sağladığından son derece yararlıdır.
  2. Egzersiz ile daha yüksek seviyede salgılanmaya başlayan endorfin hormonu sayesinde, yaratıcılığın artmasını sağlamanın yanı sıra kendinizi daha mutlu ve pozitif hissedeceksiniz.
  3. Yapılan egzersiz çalışmaları ile algıların açılmasına bağlı olarak, hafızanın güçlenmesine ve öğrenme becerisinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
  4. Yapılan çalışmalar, özellikle düzenli yürüyüş yapan bireylerin hayal gücünün daha fazla geliştiği yönündedir. Hayal gücü yüksek olan bireylerin, iyi birer yazar olduklarını da söylemek mümkün. Sizde uzun yürüyüş ve koşular yapmaktan hoşlanıyorsanız, ergonomik tasarımları ile maksimum rahatlık sağlayan koşu ayakkabısı modellerinden kendinize uygun bir model seçebilirsiniz.
  5. Düzenli olarak yapılan egzersizler, sinir hücrelerinin yeniden yapılandırılmasını sağlamaktadır. Beyin hücrelerinin yaşlanmasını da azaltmaya yardımcı olan egzersizler ile uzun süre genç kalmanız mümkün. Haftada 3 gün, 35-40 dakika egzersiz yapmanız en ideal çalışma süresidir.
  6. İnsan vücudunun en büyük düşmanı olan stresten uzaklaşmaya yardımcı olduğundan, düzenli olarak egzersiz yapmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Egzersiz çalışmaları, stres hormonlarını etkisiz hale getirmektedir.

Egzersiz Yapmanın Ruhsal ve Sosyal Sağlığa Etkileri;

  • Yoğun tempolu günlük yaşam içerisinde kendinize zaman ayırmak istiyorsanız, en iyi alternatif egzersiz yapmak olacaktır. Egzersiz süreniz, belki de yoğun temponuz içerisinde kendinize ayırdığınız tek süre olabilir. Bu durum ise kişinin kendine karşı toleransını arttırmaktadır.
  • Egzersiz yapmak size kendinizi iyi hissettirecek ve kendinize olan güveninizin artmasına neden olacaktır. Özgüven duygusu güçlü olan bireylerin yaşam kalitesinin de yüksek olacağını hatırlatalım. Bedensel görünümünüzden emin olursanız, girdiğiniz her ortamda kendinizi pozitif hissedebileceksiniz.
  • Bedensel sağlık, kas ve kemik yapısı üzerindeki olumlu etkileri ile vücudun fiziksel görünümünün yanı sıra bedensel sağlığı da geliştirmektedir.
  • Düzenli egzersiz ile her yaş grubundaki bireyin, sosyal uyum ve kabul görme oranını arttırmak mümkündür. Daha sosyal ve pozitif bireyler haline gelmek için spor bilincine varmak gereklidir.
  • Gün içerisinde enerjinizin artmasını sağlayan egzersizler ile hareketli bir gün geçirirsiniz. Hareketli geçen bir günün sonrasında ise gece yatağınıza uzandığınızda daha rahat uyuyabileceksiniz. Yeterli sürede ve kaliteli bir uyku uyuduğunuzda ise ertesi gün daha dinç ve zinde uyanırsınız.
  • Düzenli egzersiz yapan bireylerin kilo sorunu olmaz. Fazla kilolarınız varsa egzersiz ile bunlardan kurtulabilir, düzenli egzersiz yaparak ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Düzenli egzersiz ile formda bir bedene sahip olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir