DİYETİNİZİ BOZMAYAN KARBONHİDRATLAR NELERDİR?

DİYETİNİZİ BOZMAYAN KARBONHİDRATLAR NELERDİR?

Diyet ile kilo vermek isteyenlerin, en sık yaptığı yanlışlardan biri de karbonhidratı tamamen kesmektir. Oysa vücudumuz için gerekli olan; Protein, yağ ve karbonhidrat gibi makro besin kaynaklarından birini tamamen kesilmesi, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Vücudumuzun temel enerji kaynaklarında olan karbonhidratların, kilo verme safhasında tamamen kesilmesi yerine, sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir. Vücudumuz için gereken enerjinin sağlıklı bir şekilde karşılanması için doğru karbon seçimleri yapmamız oldukça önemlidir.

Besleyiciliği olmayan, doygunluk hissi vermeyen basit karbonhidratlar tüketerek, sağlığınıza zarar vermeyin. Tüketilmesi tercih edilmeyen sağlıksız karbonhidratları hayatımızdan çıkartarak yerine uzmanların tavsiye ettiği kompleks karbonhidratlara ağırlık vermeliyiz.

Diyeti Bozmayan Karbonhidratlar

Diyeti Bozmayan Sağlıklı Karbonhidratlar Listesi;

  • Muz: Hazmı kolay, sindirim ve bağışık sistemi üzerinde etkili olan muzun, tam bir enerji deposu olduğunu söyleyebiliriz. Uzun süre tok tutma özelliği ile de diyetlerde en sık kullanılan meyveler arasında yer alıyor. İçerisinde şeker, karbonhidrat ve nişasta bulunan muzun diyetlerde kullanılmasından çekinilse de, yüksek lif oranına sahip olduğundan kontrollü bir şekilde tüketilmesi, yararınıza olacaktır.
  • Arpa: Kompleks karbonhidratlar içerisinde yer alan arpa, oldukça düşük kalori yapısı ile diyetlerde kullanılabilmektedir. İştahı kesen ve uzun süre tok tutabilen arpa, vücudumuz tarafından enerji yakıtına dönüştürülüyor.
  • Yulaf: Kolestrolü düşürmeye yardımcı olan yulaf, sağlıklı karbonhidratların içerisinde en çok tüketilenlerdendir. Yüksek lif oranı bulunan yulaf, vücutta kolay çözünebildiğinden diyetlerde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Düzenli tüketilmesi halinde bel çevresinde oluşan yağlanmayı engellemesinin yanı sıra kalp sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.
  • Tahıllı Makarna: En çok tercih edilen bir diğer karbonhidrat ise makarnadır. Sanılanın aksine makarna, protein veya sebze eklenerek tüketildiğinde son derece sağlıklıdır. Vücudumuzun ilk tercihi olarak proteinli makarna, enerjiye dönüştürülecektir. Eğer tahıllı makarna alternatifini değerlendirirseniz, yüksek lif oranı ile sindirim sisteminin de işini kolaylaştıracaktır.
  • Kinoa: Son yıllarda sıkça ismini duyduğumuz kinoa, sağlıklı beslenenlerin sofrasında çoktan yer almaya başladı. Salatalarınızı bile kendine özgü lezzeti ile tatlandıran kinoa, aynı zamanda yağsız kas yapmaya destek olan proteinler ve temel amino asitler bulundurduğundan oldukça sağlıklı bir karbonhidrattır. Uzun süre tok tuttuğu için diyetlerinizde de sık sık kullanabilirsiniz.
Sağlıklı Karbonhidrat Seçenekleri
  • Mercimek: Her 120 gramında, 18 gram karbonhidrat bulunan mercimek, içerinde bulundurduğu protein ile de oldukça yararlıdır. Lifli yapısı ile sindirim sistemini çalıştırmasının beraberinde bağışık sistemini de güçlendiren mercimek, diyet yapanlar için uygun bir karbonhidrattır.
  • Fasulye: Yüksek lif oranı ile tokluk ve doygunluk hissi veren fasulye, sağlıklı karbonhidratlar grubunda yer alır. Vücudumuza enerji desteği sağlayacak fasulye, diyet yapanlarında kullanabileceği kompleks karbonhidratlardandır.
  • Tam Tahıllı Ekmek: Ekmek tüketimi, birçok insan tarafında vazgeçilmesi zor bir alışkanlıktır. Ekmeği tamamen kesmek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat alımına da engel olur. Bunun yerine tam tahıllı ekmeği tercih edebilirsiniz. Lifli, tok tutan yapısı ile diyetlerde kullanılabilecek sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alıyor.
  • Sorgum: Tok tutma özelliği ile kolay kilo verdiren sorgum aynı zamanda kalp sağlığı ve çölyak hastaları ile tercih edilebilir bir tahıldır. Kinoa’ ya benzerliği ile bilinen sorgum, kolestrolü de düşürmeye yardımcı bir besindir.
Kompleks Karbonhidratlar

Kaçınılması Gereken Sağlıksız Karbonhidratlar Nelerdir?

Dondurma, çikolata ve şekerleme, kekler, kuru meyveler, şeker ve şeker içeren gıdalar, pirinç, beyaz un, patates cipsi, mısır gevreği, şeker ve asit içeren içecekler, fast food yiyecekler ilk aklımıza gelen sağlıksız ve tüketilmemesi gereken karbonhidratlar arasında yer alıyor.

Sağlıksız, basit karbonhidratlar; Kilo vermek isteyenler başta olmak üzere, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin tercih etmemesi gereken gıdalardır. Kompleks karbonhidratları tüketilmesi gerektiğini, lifli yapılarından yararlanarak kilo verme sürecini hızlandırabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Kötü Karbonhidratlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir