Basketbolda Antrenman Önerileri

Dünya genelinde en çok tercih edilen spor dalları arasında yer alan basketbolun, pek çok seveni bulunuyor. İster amatör, isterseniz de profesyonel oynayın basketbol sporu; bireysel yeteneklerin geliştirilmesinde en etkili sporlardan biridir.

Basketbol her ne kadar bir takım oyunu olsa da, bireysel performansların ön planda olduğu bir oyun biçimidir. Basketbol oyunlarında ribaunt, şut ve sıçrama yeteneklerini geliştirmek son derece önemlidir.

Direnç antrenmanları yaparak; özellikle yukarıya sıçrama, topu kavrama ve şut atma yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Bunun sebebi ise direnç antrenmanı yaptığınızda güçlenen kaslarınız olacaktır. Basketbol antrenmanlarınızı, direnç antrenmanları ile desteklemenizde fayda olduğunu belirtelim.

Basketbolda Antrenman Önerileri
Basketbolda Antrenman Önerileri

Basketbol Antrenmanlarında Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Isınmaları İhmal Etmeyin… Yapacağınız spor ve antrenman ne olursa olsun, vücudun ısınması ve kasların hazır hale gelebilmesi için öncelikle ısınma çalışmaları yaparak çalışmaya başlamalısınız. Asla atlanmaması gereken bir konu olan ısıma egzersizleri, genellikle 5 dakikalık düz bir koşu şeklinde yapılır. Sonrasında ise güçlendirme egzersizleri devreye girer. Yapacağınız ısınmalarda set ve egzersizler arasında mutlaka dinleme zamanları koymanız gerekiyor. Dinlenme süre içerisinde kaslar kendini toplayacak ve bir sonraki egzersiz için hazır hale gelecektir. Ortalama 1,5 dakika süren üç set sonrasında, dinlenme aralık süreleri ve dinlenmeler aşamalı olarak azaltılabilirler.
  2. Şut Antrenmanlarına Ağırlık Verin… Her ne kadar büyük maçlarda savunma taktikleri önemli olsa da, modern basketbol karşılaşmaların dış şut ve hücumda dikkate alınması gereken bir unsurdur. Bu nedenle antrenmanlarınızda şut için özel bir süre ayırmaya dikkat etmelisiniz. Basketbol tarihine ismini yazdırmış pek çok isim de, şut çalışmalarını ön planda tutuyordu. Neredeyse her sezon NBA’de yeni üçlük rekoru kırılmaktadır.
  3. Dayanıklılığınızı Yükseltin… Basketbol antrenmanlarınızda bir diğer öncelik vermeniz gereken çalışma ise kondisyon ve dayanıklılığı arttırmanız olmalıdır. Oyun tekniğine odaklanmalı ve fiziksel kuvvetinizi arttırmaya yönelik çalışmalar yapmalısınız. Antrenmanlarınızda hareket özgürlüğü sağlamak için bu spora özel formda, en yeni teknolojiler ile tasarlanan basketbol ayakkabılarını tercih etmeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
  4. Serbest Atış Psikolojisi… Basketbol maçlarında serbest atış, oldukça önemlidir. Ancak çok profesyonel oyuncuların bile serbest atışlarda sorun yaşadığı görülebilmektedir. Bunun temelinde ise büyük oranda psikolojik durumlar yatmaktadır. Antrenmanlarınızda serbest atış çalışırken, şut kabiliyeti kadar odaklanmada büyük önem taşımaktadır. Konsantrasyon ve odaklanma ne kadar iyi olursa, alacağınız sonuçlar da o kadar etkili olacaktır.
Basketbol Antrenmanları
Basketbol Antrenmanları
  1. Topa Hakim Olma… Dribbling ve top kontrolü oyun kurucular için büyük önem taşıyan faktörlerdir. Kimi oyuncular dribbling konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olsalar da, kimileri ise yeteneklerini zirveye çıkartabilmek için antrenmanlarında bu konulara yoğunlaşmalıdır. Top hakimiyeti konusunda çalışmalar yaparken, iki elinizi de etkin bir şekilde çalıştırıyor olmaya özen göstermelisiniz. Özellikle iki kişilik antrenmanlar yapmak, sizi parkede karşılaşabileceğiniz zor durumlara karşı hazırlıklı kılacaktır.
  2. Bireysel Yeteneklerinizi Geliştirin… En başta da vurguladığımız gibi bir takım oyunu olan basketbolda, bireysel yetenekler de büyük önem taşıyor. Savunma ve hücum gibi konularda bireysel yeteneklerinizi geliştirmek için tek başınıza çalışmaktan kaçınmalısınız. Koçunu, antrenörünüz ya da bir arkadaşınız ile karşılıklı yapacağınız antrenmanlar, kişisel becerileriniz üzerinde de etkili olacaktır. Oynadığınız alana en uygun basketbol topu seçimine de dikkat etmeniz gerekiyor.
  3. Kendiniz ile Mücadele Edin… Disiplin ve düzenli yapılan antrenmanlar ile kendi becerilerinizi geliştirerek, oyun sırasında bir yıldız gibi parlayabilirsiniz. Daha zinde, güçlü ve enerjik olabilmek için kendi kendinize meydan okumaktan kaçınmayın.
Basketbol Antrenman Tüyoları
Basketbol Antrenman Tüyoları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir