AĞIRLIK ÇALIŞMANIN UYKU DÜZENİNE FAYDALARI

Spor yapıyor ve sağlıklı yaşamak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken beslenme, dinme ve uyku düzeni gibi konularda olduğunu bilmelisiniz. Beslenme, spor, uyku, dinlenme ve yeterli miktarda su içmeyi bir kombin olarak düşünmeli ve eksik bırakmanız halinde istediğiniz sonuca ulaşamayacağınızı belirtelim.

Vücut geliştirme ve ağırlık antrenmanlarında, yüksek efor ve performans sergilendiğinden, kasların daha fazla zorlanması ile daha çok yıprandığından mutlaka dinlenmeye, toparlanmaya ihtiyacı vardır. Dinlenme kadar uyku düzeni de sporda büyük önem taşıyor.

Kasların dinlenip, yenilenmesinin yanı sıra ertesi güne uykusunu almış olarak spor salonuna gitmenin performansınızı doğrudan etkileyeceğini bilmelisiniz. Büyüme hormonu gibi ağırlık çalışanlar için hayati önem taşıyan hormonların da gece uykusu esnasında salgılanması, uyku düzenini daha da önemli bir hale getiriyor.

Kaliteli Uyku ve Ağırlık Antrenmanı İlişkisi;

Ağırlık çalışmaları yapıyor, vücut geliştirme egzersizleri ile çalışıyorsanız, hedefiniz belirgin ve hacimli kaslara sahip olmaktır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar ile kasların daha kuvvetlenmesi kaçınılmazdır. Güçlü ve dikkat çeken bir fizik istiyorsanız, ağırlık antrenmanlarına öncelik vermeniz gerekiyor.

Ağırlık antrenmanları fiziği düzeltmesinin ve güçlendirmesinin yanı sıra beyin gelişimine destek sağlar, yağ yakımını hızlandırır, zihinsel olarak kendini iyi hissetmeye yardımcı olur, kronik hastalıkların azaltır, duruş bozukluğunu giderir ve güç dengesizliklerinin iyileşmesini sağlar.

Yapılan araştırmalara göre beş farklı aşamadan meydana gelen uyku, hafiften derine doğru gider. Beşinci aşama olan son aşama, uykunun en derin olduğu aşamadır. Yaptığınız ağırlık antrenmanları ile yıpranan kasların onarılıp, toparlanması için uykunun en az üçüncü aşamasında olmanız gerekiyor. Üçüncü ve sonraki aşamalara gelindiğinde kaslar kendisini yenilemeye başlıyor. Bu nedenle derin ve kaliteli uyku oldukça önemlidir.

Derin uyku sırasındayken yani uykunun beşinci aşamasına gelindiğinde, vücut tam olarak onarıma geçmektedir. İstenilen kas kuvvetinin sağlanması için uygulayacağınız formül, kaliteli ve derin uyumaktır. Vücut kasları besleyebilmek için kan dolaşımı yapmaktadır ve gün boyu metabolizma hızı maksimum düzeyde olmalıdır. Bu durumda daha fazla kalori yakmanın beraberinde, gece rahat uyumak için gerekli yorgunlukta oluşmaktadır.

Ağırlık Çalışmanın Uyku Düzenine Yararları;

  • Derin uykunun meydana gelmesi için gerekli yorgunluğu sağlar,
  • Gün içerisinde oluşan stresi yok ettiğinden, uykuya dalarken zorlanmanızı engeller,
  • Fazla enerjiyi atmanızı sağladığından, kaliteli ve derin uyumanıza yardımcı olur,
  • Ağırlık çalışmaları ya da düzenli fitness egzersizleri yapanların beslenmelerine de dikkat etmesinden dolayı gece rahatsız edecek yağlı ve ağır besinlerden uzak kalınmasını sağlar,
  • Gün içerisinde hareketsiz iseniz yapacağınız antrenmanlar ile kasların yorulmasını sağlayarak daha iyi uyumanıza neden olur,
  • Antrenmanlarınıza ayıracağınız zaman nedeni ile geceden önce kestirmeye vakit bulamayacağınız için gece olduğunda deliksiz bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.
  • Kasların maksimum seviyede yorulmasına neden olan ağırlık antrenmanları nedeniyle gece olduğunda vücudunuz gerekli onarım için zihinsel olarak kendini uyumaya hazır hissedecektir.

Kaliteli Uyku için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Düzenli antrenman ve egzersiz yapılmalı,
  2. Gerektiği gibi dengeli ve sağlıklı beslenmeli,
  3. Kafein alımından mümkün olduğunca uzak durmalı,
  4. Uykunuz gelmeden yatağa girmemeli,
  5. Yatak odanızın karanlık ve uygun ısıda olmalı,
  6. Manyetik alanı bulunan elektronik aletler yatacağınız odada bulunmamalı,
  7. Sigara ve alkol kullanıyorsanız, yatmadan bir süre önce kesmeli,
  8. Ağır ve yağlı besinleri tüketmekten kaçınmalı,
  9. Yatak ve yastık tercihinizi iyi yapmalı,
  10. Yatağa girmeden ılık bir duş almalı,
  11. Yatacağınız odayı havalandırarak, içerideki oksijen seviyesini yükselmesini sağlamak,
  12. Ertesi günü yatağınıza uzandığınızda düşünmemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir