200 Kaloriden Az Tatlı Alternatifleri

Tatlı yemek istememizin nedenleri genetik, biyolojik ve sosyal faktörlerin etkisiyle oluşur. İlk olarak, genetik yapımız tatlı yiyecekleri yeme eğiliminde olmamızı sağlar. İnsanlar tatlı yiyecekleri yerken endorfin salgılarının artmasına neden olur, bu da mutlu hissetme duygusu yaratır. Ayrıca, insanların tat algılarının doğası gereği, tatlar arasındaki dengenin sağlanması için tatlı yiyecekleri yeme eğiliminde olurlar.

İkinci olarak, biyolojik faktörler de tatlı yemek istememizi etkiler. İnsanların vücutları, glikoz ihtiyacını karşılamak için tatlı yiyecekleri yeme eğilimindedir. Ayrıca, tatlı yiyecekler yeme duygusu için beyin tarafından salgılanan dopamin hormonu ile ilişkilidir.

Son olarak, sosyal faktörler de tatlı yemek istememizi etkiler. Tatlı yiyecekler genellikle sosyal olaylar ve festivallerde yaygın bir şekilde tüketilir. Ayrıca, tatlı yiyeceklerin ödül olarak kullanılması da tatlı yeme isteğini arttırır. Bu yüzden, tatlı yeme davranışı genetik, biyolojik ve sosyal faktörlerin etkisiyle oluşur.

200 Kaloriden Az Tatlı Alternatifleri
200 Kaloriden Az Tatlı Alternatifleri

200 Kalorinin Altındaki Tatlılar;

  • Fırın Sütlaç: Türk mutfağında özel bir yeri olan ve farklı versiyonları bulunan fırın sütlaç, kalori miktarına dikkat eden bireyler için alternatiflerin başında yer alıyor. 100 gram Fırın sütlaçta 13 gr. şeker ve 108 kalori bulunduğundan arada kaçamak yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.
  • Güllaç: Yine geleneksel Türk tatlılarından biri olan ve özellikle ramazan aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen güllaç, tatlıdan uzak duramayanlar için harika bir seçenek. 100 gramında 11 gram şeker ve 131 kalori bulunan güllaç, kilo kontrolü yapanlar için idealdir.
  • Meyveli Pasta: Özellikle özel günlerde kutlamaların olmazsa olmazı olan meyveli pasta, 200 kalorinin altındaki tatlılar listesinde yer alıyor. Meyveli pastanın 100 gramında 19 gram şeker bulunmasının yanı sıra sadece 177 kalori olması da tercih sebebi oluyor.
  • Kakaolu Puding: Hafif olduğu bilinen sütlü tatlı seçeneklerinden biri olan ve fazlaca seveni bulunan kakaolu puding, tatlı krizini sorunsuz atlatmanız için alternatif öneriler arasında yer alıyor. 100 gram kakaolu pudingin içerisinde 15 gram şeker bulunuyor. Üstelik kakaolu puding yalnızca 111 kalori…
  • Kabak Tatlısı: Vücut sağlığımıza pek çok yararı bulunan ve yüksek lif oranı ile bilinen kabaktan yapılan kabak tatlısı, düşük kalorisi ve şeker içeriği ile kilo kontrolü yapanların imdadına yetişiyor demek mümkün. 100 gram kabak tatlısında; 31 gram şeker ve 187 kalori bulunuyor.
  • Muhallebi: Sütlü tatlılar grubunun en bilineni olan muhallebi, oldukça düşük kalori içeriğine sahiptir. 100 gram muhallebide; 16 gram şeker ve 113 kalori bulunuyor.
  • Aşure: Geleneksel tatlılar grubunun popüleri olan aşure tatlısı, tatlıdan vazgeçmeyen ve kalori cetvelini düşünenler için mükemmel bir alternatiftir. 100 gramında 19 gram şeker bulunan aşure, 150 kaloriye sahiptir.
  • İrmik Helvası: Sizi şaşırtan bir alternatif olan irmik helvası, tatlı krizini hasarsız atlatmak isteyenlerin tercihi olabilir. Üstelik evde kolayca yapabileceğiniz irmik helvasının 100 gramında 20 gram şeker bulunuyor. 195 kalori ile bu listeye girmeyi başaran irmik helvası, ülkemizde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.
200 Kalorinin Altındaki Tatlılar
200 Kalorinin Altındaki Tatlılar

Vücudun Tatlı İsteğini Yok Etme Yolları

  1. Egzersiz Yapmak: Egzersiz, endorfin hormonlarını salgılamak için vücudun enerji ihtiyacını karşılar ve böylece tat alma isteğini azaltır.
  2. Uyku: Yetersiz uyku, vücudun hormonlarının dengesini bozar ve bu da tat alma isteğini arttırır.
  3. Sağlıklı Beslenmek: Sağlıklı beslenmek, vücudun gerekli olan vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini almasını sağlar ve böylece tat alma isteğini azaltır.
  4. Meditasyon ve Yoga: Meditasyon ve yoga, vücudun hormonlarını dengeler ve böylece tat alma isteğini azaltır.
  5. Duygusal İhtiyaçların Karşılanması: Duygusal ihtiyaçların karşılanmaması, tat alma isteğini arttırır.

Uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz, meditasyon ve yoga, duygusal ihtiyaçların karşılanması, vücudun hormonlarını dengeler ve böylece tat alma isteğini azaltır.

Vücudun Tatlı İsteğini Yok Etme
Vücudun Tatlı İsteğini Yok Etme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir