Zihin ve Beden Arasındaki Bağ

İlk bakışta iki ayrı kavram olan zihin ve beden, varlık bütünlüğümüzü oluşturan öğelerdir diyebiliriz. Ancak ayrıntılara girip incelediğimizde ve yapılan araştırmalar üzerinde yoğunlaştığımızda görüyoruz ki; bu iki kavram aslında tek bir sistem üzerinde birleşiyor.

Bir bütün olan zihin ve beden, birbirini etkileme gücü bulunan iki farklı kavramdır aslında. Özetlemek gerekirse; duygu, düşünce, inanç ve tavırlarımız bedensel gelişim üzerinde iyi ya da kötü etkiler bırakabiliyor.

Heyecanlandığınızda artan kalp ritmi veya titreyen elleriniz; zihin ve beden arasındaki bağın en açık göstergelerinden biridir. Günlük yaşamınızı gözden geçirdiğinizde bunun gibi pek çok örnek olduğunu açıkça göreceksiniz. Peki zihin ve beden arasındaki bu bağı olumlu yönde geliştirmek için neler yapabiliriz?

Zihin ve Beden Arasındaki Bağ
Zihin ve Beden Arasındaki Bağ

Zihin ve Beden Arasındaki Bağı Güçlendirme;

1) Kalite Uyku: Yaş ve yaşam şartlarınızı göre bedeninizin ihtiyaç duyduğu uyku süresine sadık kalmaya özen göstermelisiniz. Az uyumak ya da kalitesiz bir uyku sonrasında, yaşam kalitenizin düştüğünü fark edeceksiniz. Yeterince uyumamak; beyin fonksiyonlarından, bağışıklık sistemine kadar bedeninizi de olumsuz etkileyecektir.

2) Stresi Yönetimi: Gün içerisinde yaşadığınız olaylar ve yaşam şartlarının, sizi strese sokmasına izin vermeyin. Bunu ancak bilinçli bir zihin yönetimi ile başarabilirsiniz. Stres faktörünü yeterince iyi yönetemediğinde, beyininiz stres hormonlarını devreye sokacak ve bedensel sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyecektir.

3) Düzenli Yoga Egzersizi: Son yıllarda talep gören yoga çalışmalarına katılarak, zihin ve bedeniniz arasındaki bağın pozitif yönlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Beden ve zihni aynı anda çalıştırmayı başarabilen yogayı, hayatınızın bir parçası haline getirmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece hem dingin bir zihine, hem de sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz.

4) Maneviyatınızı Kuvvetlendirin: Ruhsal deneyimler zihin kontrolünü desteklemede, oldukça etkilidir. Ruhunuzdaki anlam arayışını ve bağlanma hissini maneviyatınızı güçlendirerek yapabilirsiniz. Manevi yönünüzü besledikçe, bedensel olarak da kendinizi iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.

5) Tai Chi Yapmayı Öğrenin: Tai Chi, Çinlilerin geleneksel uygulamalarından biridir. Tıpkı yoga gibi beden ve zihni aynı anda çalıştırmanızı sağlayan etkili bir çalışmadır. Zihin esnekliğinizi düzenlerken, aynı anda kaslarınızı da güçlendirmek aslında harika bir fikir!

Zihin ve Beden Arasındaki Bağı Güçlendirme
Zihin ve Beden Arasındaki Bağı Güçlendirme

Bedenin Akıl, Zihnin Ruh Üzerindeki Etkileri;

Kanser, kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminin çökmesi gibi durumlarda doktorunuzdan duyduğunuz “Stresten uzak dur.” cümlesi hepimizin aşina olduğu bir durumdur. Peki neden? Zihinsel ve duygusal yaşanılan sorunların, fiziksel hastalıkların gelişim süresi üzerinde oldukça etki olması ile ilgilidir.

Yüksek stres düzeyi bulunan kişilerin, soğuk algınlığına bile yakalanma riskinin arttığı yapılan pek çok araştırmada kanıtlanmıştır. Bedensel hastalıkların %95’i, zihinsel ve ruhsal yaşadığınız olumsuz olaylar sonrasında meydana geliyor.

Bireylerin yaşadığı depresyon halinin; diyabet, felç, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın oluşumuna neden olduğu modern tıp tarafından kabul edilmektedir. Zihin sağlığı, bu şekilde beden sağlığını doğrudan etkileyebilmektedir.

Aynı şekilde beden sağlığı da zihni doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Tüm bunlarda zihin ve beden arasındaki bağın, inkar edilemez bir kanıtıdır. Buna vereceğimiz en basit örnek ise düzenli spor yapan kişilerin, ruh sağındaki pozitif iyileşme olacaktır.

Düzenli egzersiz yapan bireylerin, bedenlerindeki değişimler ile yükselen endorfin ve oksijen seviyesi sayesinde daha zinde ve hayata güçlü bir şekilde bağlandığı gözlemlenmiştir. Sporun beden üzerindeki olumlu etkiler, kişilerin zihninin rahatlamasına ve ruh hallerinin daha pozitif olmasına imkan verir. Yaptığınız sporun daha iyi uyumanızı sağlaması da, bedende birçok olumlu etki oluşturur. Bedenin, zihin üzerindeki etkilerine daha pek çok örnek bulmak mümkün…

Zihnin Ruh Üzerindeki Etkileri
Zihnin Ruh Üzerindeki Etkileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir