YÜRÜYÜŞÜ SPORA DÖNÜŞTÜREN ÖNEMLİ DETAYLAR

Yürümek, her gün düzenli yaptığımız bir eylem olsa da bunu spora dönüştürebilmek için bazı ayrıntıları bilmek gerekiyor. Gün içerisinde yaptığımız yürüyüşlere bu nedenle tam olarak spor demek yanlış olabilir.

Yürüyüşü spor olarak yapmak istiyorsanız, öncelikle bu eylemin sadece ayaklar ve bacaklar ile ilgili olduğu yanılgısından kurtulmalısınız. Çünkü yürüyüş yapmak, tüm vücut kaslarınızı kullandığınız ve zihin desteği alarak tamamlayabileceğiniz bir aktivitedir.

Bilmeniz gereken diğer önemli nokta ise yürüyüşlerinizi düzenli olarak, periyodik aralıklarla uygulamanız gerektiğidir. Düzenli spor yapmak istiyor ancak spor salonlarına bütçe ve zaman ayırmak istemiyorsanız yürüyüş, yapabileceğiniz en ideal sporlar arasında bulunuyor. Spor sırasındaki ihtiyaçlarınız için koşu aksesuarlarından destek alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Yaptığınız yürüyüşün bir spora dönüşmesi için egzersiz olarak her gün ortalama 10000 adım atmanız gerekiyor. Tüm sporlarda olduğu gibi yürüyüşte de, ilerleyen dönemlerde yürüyüş yaptığınız süreyi, tempoyu ve zorluk derecesini arttırarak ilerlemeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Yürüyüşü Spora Dönüştürmek İçin Neler Yapmalıyız?

  • Vücudunuzu Gözlemleyin… Yürüyüş esnasında vücudunuzun verdiği tepki ve reaksiyonları gözlemlemeniz tavsiye ediliyor. Böylece kendinize uygun bir egzersiz yürüyüş programı hazırlayabilir, performansınızı arttırmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Nefesinizi dinlemeli, nefesinizin yetmekte zorlandığı durumları analiz etmelisiniz. Aynı şekilde vücut ısınızı takip etmeli, yürüyüşe başladığınız ilk dakikalarda vücut ısısının yükselmesinin ve terlemeye başlamanın normal olduğunu bilmelisiniz. Spor esnasında özel taban yapıları ile ekstra konfor sunan koşu ayakkabılarını da tercih edebilirsiniz.
  • Bilinçli Yürüyün… Gelişi güzel yürüyerek çok verim alamayacağınızı bilmeli ve yürüyüş yaparken beden duruşunuza kadar pek çok şeye dikkat etmelisiniz. Omuzlarınız rahat ve hafif geride, başınız karşıya bakacak şekilde yürüyüş yapmalısınız. Kollarınızda sallanma hareketinin doğal gerçekleşmesi için dirsekten 90 derecelik açı ile kırık olmasını sağlamalısınız. Verimi arttırmak için her adımda bedeninizi, ayak parmaklarınızdan destek alarak ileriye doğru itmelisiniz.
  • Rakamsal Verilere Dikkat Edin… Yürüyüşünüzü eğer rakamsal veriler ile değerlendirirseniz, gelişiminizi ve çalışmalarınızı daha rahat kontrol edebilirsiniz. Günlük yarım saat yürüdüğünüzü bilmek yerine, kaç adım attığınızı ya da kaç kalori harcadığınızı bilirseniz işiniz çok daha kolay olacaktır. Akıllı telefonlarınızdan yardım alabileceğiniz gibi, kendinize ait bir kronometre edinerek, sporunuzu daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
  • Spor Günlüğü Oluşturun… Günden güne yaptığınız çalışmalar ile ne kadar yol kat ettiğinizi daha net görebilmek için kendinize mutlaka bir spor günlüğü oluşturun. Günlük olarak kaç adım attığınızı, kaç kilometre yürüdüğünüzü, kaç kalori harcadığınızı, ne kadar zaman ayırdığınızı not ederek, ilerleyen dönemlerde elinizdeki verileri karşılaştırabilirsiniz. Üstelik ne kadar gelişim gösterdiğinizi bilmek, daha fazlası için en iyi motive edecek seçeneklerden olacaktır.
  • Küçük Hedefler Belirleyin… Yürüyüşe ilk başladığınız günden itibaren, kendinize kısa süreli küçük hedefler koymalısınız. 1 hafta sonra 2 kilo vermiş olmak gibi. Unutmayın, yüksek hedefler belirlemek, başarı ile tamamlanamayabiliyor. Ayrıca hızlı kilo vermenin, sağlığınız için tehdit edici olduğunu da belirtelim. Kendinize aylık yerine haftalık, 5 kilo yerine 3 kilo, 5 km. yerine 3 km. gibi makul hedefler koymalısınız. Gerçekleştirdiğiniz her hedef, daha iyisini başarmanızda size yardımcı olacaktır.

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Yararları;

  1. Kalp Sağlığını Korur… Düzenli yürüyüş yapmak kan basıncını azaltmasının beraberinde trigliserit seviyesinin de düşmesini sağlayan yürüyüş, sağlığımız için son derece önemli bir yeri bulunan kalp ve damar sağlığını da korumaktadır.
  2. Pratik ve Basittir… Hem bütçenizden, hem de vaktinizden tasarruf etmek istiyorsanız, uygulayabileceğiniz en etkili sporların başında yürüyüş geliyor. Son derece basit bir aktivite olduğunda, her yaştan birey kolaylıkla uygulayabilmektedir.
  3. Yağ Yakımını Hızlandırır… Ağır ve yoğun tempolu birçok spordan daha fazla yağ yakmanızı sağlayacak yürüyüş, düzenli yapıldığında kolayca kilo vermenizi sağlayacaktır.
  4. Enflamasyonu Azaltır… Vücuttaki enflamasyonun azalmasında, oldukça etkili olan düzenli yürüyüş yapmak, mental olarak da fayda sağladığından son derece yararlı bir aktivitedir.
  5. Vücudu Şekillendirir… Yağ yakımı ve kilo kaybı konularında faydalı olan yürüyüş sporu, kısa sürede vücudunuzun şekillenmesinde ve sıkılaşmasında da etkili olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir