YAĞ KASA DÖNÜŞÜR MÜ?

YAĞ KASA DÖNÜŞÜR MÜ?

Fazla kilolara sahip ve spora yeni başlamış insanların genelinin aklındaki ilk soru “Yağ, kasa dönüşür mü?” olur. Bu soruyu soran insanlar, fazlalık kilolarından kurtulup bir an önce hedeflediği kaslı ve fit vücuda ulaşmak isterler.

Ne yazık ki; Yağların kasa dönüşmesi olayı bir efsaneden ibarettir. Çünkü yağ ve kas aynı hücrelere sahip değildir. Aynı zamanda işlevleri ve yapısı açısından onları çok farklı şekillerde açıklayabiliriz. Yani bu hücreler, birbirine dönüşemez. Ancak bu söylentilerin efsaneleşmesine etken bir durum mevcuttur.

Spora başladığımızda, yaptığımız antrenmanlar sonucunda kaslarımızı gelişir. Bu kaslar geliştiği için hacim olarak büyümeye uğrar. Kasların büyümesiyle de, vücudumuz daha fazla enerji için yağlara ihtiyaç duyar.

Depolanmış yağlar tüketilerek, kasları meydana çıkarır. Yani kas ve yağlar ters orantılı olarak hareket ederler. Bu değişimi gözlemleyen insanlar ise bu işleme yağların kasa dönüşmesi olarak yorum yapar.  Aslında yaşanan durum azalan yağ oranı ve artan kas kütlesinin açığa çıkardığı kaslardır.

Vücuttaki Yağ Kasa Dönüşür mü?

Kas ve Yağ Nedir?

Kas ve yağı iki farklı bileşen olarak açıklayabiliriz…

Kaslar, biz yaşamımıza normal olarak devam ederken bile çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duydukları enerjiyi, yediğimiz besinlerdeki içeriklerden alırlar. Ancak hareket arttıkça, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Öte yandan yağlar; aldığımız besinlerin fazlalık olması durumunda, depo edilen enerji kaynağıdır. Yağlar depo halinde kullanılmayı beklerler ve ihtiyaç duyulmadıkça kullanılmazlar. Yağlardan kurtulmak için sıkı ağırlık antrenmanı ve kardiyo antrenmanları yaparsanız birikmiş fazlalık yağlar kaybolarak yerini fit bir vücuda bırakır ve kaslarınız ortaya çıkar.

Ancak hem kas büyütme, hem de yağ kaybetmek istiyorsanız; aynı çalışma ile başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Standart bir çalışma ve beslenme programıyla bu iki hedefi birden gerçekleştiremezsiniz.

2 Kiloluk Yağ ve Kas Kütlesi

Yağları Nasıl Yok Edebiliriz?

Vücudunuzdaki yağlardan kurtulmak için çeşitli kardiyo antrenmanlarıyla bolca vakit geçirmeniz gerekiyor. Hatta yağlarından kurtulmak isteyen biri, ağırlık egzersizlerinizden feragat ederek daha fazla kalori harcayacağı koşu, bisiklet gibi egzersizlere yönelir.

Tercihinizi koşudan yana kullanıyorsanız; Ayak sağlığınız ve performansınız düşünülerek özel yapıda tasarlanan, ekstra konfor ve yüksek kaliteye sahip Koşu Ayakkabısı alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Böylece hem ayak sağlığınızı koruyacak, hem de koşu antrenmanlarınızda sportif şıklığınız ile dikkatleri üzerinize çekeceksiniz.

Bu egzersizleri de kalori açığının oluşturulduğu az karbonhidrat tükettiği bir beslenme programı ile destekler.  Bu kalori açığı kişinin enerjisini kendi yağlarından tüketerek kilo verme işlemini gerçekleştirir.

Yağları Yok Eden Egzersizler

Kaslar Nasıl Geliştirilir?

Kaslarının büyümesini isteyen biri için bu durum çok farklıdır. Kas gelişimi ve büyüme evresi, egzersizler sırasında yıpranan kasların, besin içerikleri tarafından onarılması ve büyümesidir. Büyüme ve kas dolgunluğu alınan kalori ile doğru orantılı gerçekleşir.

Kasların büyümesine neden olan etken madde insülin, yağ yakmanıza zıt çalışır. Karbonhidrat tükettiğiniz anda insülin ortaya çıkar. Sonuç olarak; kaslarınızın büyümesi için ihtiyaç duyduğunuz fazla karbonhidratı tüketerek, aynı zamanda yağlarınızdan kurtulmanız pek mümkün değildir.

Anlaşıldığı üzere tek bir hedefe odaklanıp ilk önce onu gerçekleştirip sonra diğer hedefe geçebilirsiniz. Bazı insanlar fazlalık yağlarından kurtulup sonra büyüme durumuna geçmek ister, kimileri de ilk önce kastaki büyümeyi sağlayıp iyice gelişir ve sonra kasların üzerindeki yağ tabakasından kurtularak onları meydana çıkartır.

Yağ Yakma Yöntemleri

Kaslı ve Yağsız Vücut Nasıl İnşa Edilebilir?

Genellikle profesyonel sporcuların tercihi; İlk önce kasların geliştirildiği ve büyütüldüğü dönem olan “Bulk” dönemini yapmak oluyor. Ağır antrenmanlar ile kaslarındaki fiberleri zedeleyerek, iyileşme sürecinde ise bol karbonhidratlı, proteinli besinler tüketiyorlar. Bu besin içerikleri, antrenman sırasında hasar gören kasların onarılıp daha büyük bir şekilde meydana gelmesini sağlıyor.

Akabinde; kaslarının yeterince büyüdüğünü düşünen sporcular, “Definasyon” dönemine geçerek, bu dönemde sıkı bir diyete giriyor. Amaçları olan yağ yakımını, antrenman sırasında kardiyo egzersizlerine ağırlık vererek sağlıyorlar.

Yaptıkları diyette karbonhidratların az tüketilmesiyle bu kardiyolar desteklenerek yağların kaybolmasını sağlıyor ve temeli hazır olan kaslar meydana çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir