VÜCUT DİRENCİNİZİ ARTTIRACAK BESİNLER

Mevsimsel geçişler başta olmak üzere günlük yaşamımızda pek çok faktör vücut direncimizde ve bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz değişimlere neden olabiliyor. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için dikkat edebileceğimiz bazı etkenler bulunuyor.

Kaliteli uyku, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sistemine destek olabiliriz. Özellikle beslenme konusunda, yapılan çalışmalar ile doğruluğu kanıtlanmış pek çok besin vardır ki; düzenli olarak tüketildiklerinde doğrudan vücudumuza savunma kalkanı oluyor ya da bağışıklık sistemini güçlendirebiliyor.

Sigara, yoğun stres, günlük yaşamın temposu, uykusuzluk gibi sorunlar nedeniyle bağışıklık sisteminin direnci bazen düşebiliyor. Vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemine önem vermemiz gerekiyor. Güçlü bir bağışıklık, vücudumuzu birçok kronik hastalıklardan korumaya da yardımcı olacaktır.

Vücut Direncini Yükselten Besin Özellikleri;

  • Çinko İçeren Besinler: Serbest radikallerin vücuda verdiği zararı onarmak için ihtiyaç duyulan çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasını kuvvetlendirecektir. Metabolizmayı hızlandıran, enerji veren, kendinizi dinç hissetmenize yardımcı olacak çinko barındıran besinleri özellikle mevsim geçişlerinde düzenli olarak tüketmeniz gerekiyor.

Çinko barındıran besinlere; hindi eti, kuru baklagiller, susam, fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği, deniz ürünleri, rüşeym örnek verilebilir.

  • Selenyum İçeren Besinler: Zararlı ve kötü mikro organizmalar ile savaşma özelliği bulunan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinmektedir. Vücudun selenyum eksikliğinden kaynaklanan birçok hastalık yaşanabiliyor. Depresyon ve mutsuzluk gibi negatif düşünceler içerisine selenyum eksikliği nedeniyle girmek mümkün.

Selenyum içeren besinlere örnek; mantar, ton balığı, soğan, sarımsak, yumurta, susam, tahıllar, brezilya fındığı, tavuk eti, deniz ürünleri örnek gösterilebilir.

  • C Vitamini İçeren Besinler: Enfeksiyon ile baş edebilme özelliğinin yanı sıra mükemmel bir antioksidan kaynağı olan bu besinler, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece etkilidir.

C vitamini bulunan besinler; kivi, mandalina, domates, kuşburnu, soğan, yeşil ve kırmızı biber, brokoli, tere, roka, ıspanak, portakal, limon, karnabaharı örnek verebiliriz.

  • D Vitamini İçeren Besinler: En yoğun ve doğal D vitamini kaynağının güneş olduğunu biliyoruz. D vitamini eksikliği yaşanması, bağışıklık sisteminin direncini düşürebiliyor. Zayıflayan bağışıklık sistemi sonrasında ise hastalıklara davetiye çıkartıyoruz. Düzenli olarak D vitamini barındıran besinleri tüketerek, bu gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

D vitamini içeren besinlere; somon, yumurta ve süt örnek gösterilebilir.

  • Omega 3 İçeren Besinler: Bağışıklık sisteminden, depresyona kadar pek çok fayda sağlayan Omega 3, sağlığımız açısından oldukça değerlidir. Düzenli tüketimini alışkanlık haline getirmemiz gereken Omega 3, mutlaka beslenme planımızda olması gerekenler arasında yer alıyor.

Omega 3 İçeren Besinler; semizotu, balık, ceviz, keten tohumu, avokado en çok tercih edilen omega 3 besinlerine örnek gösterilebilir.

  • B12 Vitamini İçeren Besinler: Bağışıklık sistemi için önemli olan B12 vitamini bunun yanı sıra güçlü bir hafıza, pozitif bir psikoloji, sağlam bir sinir sistemi, öğrenme kolaylığı gibi yararları ile de bilinmektedir. Bu nedenle beslenme planımızda yer alması gereken besinlerdendir.

B12 vitamini içeren besinler; süt, peynir, yumurta, et, balık, soya sütü, yoğurt örnek verilebilir.

  • Kalsiyum ve Protein İçeren Besinler: Kilo kontrolünde, ödemi azaltmada, enfeksiyonlarla savaşmakta oldukça başarılı olan kalsiyum ve protein, bağışıklık sistemini de güçlendirmede oldukça etkilidir. Sağlığımız açısından son derece faydalı olan bu gıdaları, düzenli olarak tüketmek gerekiyor.

Kalsiyum ve Protein içeren besinler; süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, et, yumurta, tavuk, balık gibi besinler en iyi kaynaklar arasındadır.

  • Probiyotik İçeren Besinler: Bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan bu besinler, sağlıklı bir flora ve bağırsak yapısı açısından büyük önem taşır. Probiyotikler, düzenli olarak tüketilmesi ve mutlaka beslenme planımızda yer alması gereken besinler arasında bulunur.

Probiyotik barındıran besinler; ev yapımı turşu, elma sirkesi, peynir, kefir gibi besinler en bilinen probiyotiklerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir