UYKUDAYKEN KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

İdeal kilomuzda kalmak ya da fazla kilolardan kurtulmak için pek çok çaba sarf ediyoruz. Uyku esnasında büyüme hormonları yükselmeye başlıyor ve dolayısıyla metabolizma hızı da yükseliyor. Kaliteli ve sağlıklı bir uykuda dikkat edeceğiniz birkaç basit kural ile uyurken de kilo vermenin mümkün olduğunu biliyor musunuz?

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra belirli bir uyku düzenine sahip olarak kolayca kilo verebilirsiniz. Yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır ki; uyumadan önce alınan protein, uyku sırasında daha fazla kalori ve yağ yakımına sebep olmaktadır.

Gece düzenli bir uyku alışkanlığınız bulunmuyorsa, mutluluk hormonu ismiyle bilinen serotonin hormonu salgılanması da durumdan etkilenecektir. Gündüz salınımı yüksek seviyelere çıkan serotonin, gecenin ilerleyen saatlerinde düşecek ve gereksiz abur cuburlar yemeye ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle düzenli bir uyku saatinizin olması, sizi fazla kalori alımından uzak tutacaktır.

Sağlıklı ve Kaliteli Bir Uyku İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  1. Gece saatlerinde uyarıcı içecekler tüketmekten kaçınmalısınız,
  2. Gün içerisinde kafein içeriğine sahip kahve ve çay gibi içecekleri kontrollü tüketmelisiniz,
  3. Yatak odanızın, salonunuzdan daha biraz daha serin olması gerekmektedir,
  4. Mavi ışık tabir edilen, teknolojik ürünlerin yaydığı alandan uzaklaşmalısınız,
  5. Uyumak istediğiniz alanın karanlık ve sessiz olmasına dikkat etmelisiniz,
  6. En son öğün olan akşam yemeğinizde ağır ve yağlı besinler tüketmemelisiniz,
  7. Gece saatlerinde yapılan egzersiz enerji yükselteceğinden, egzersizinizi gündüz yapmaya çalışmalısınız,
  8. Daha rahat uykuya dalabilmek ve bedensel ferahlığınız için yatağa girmeden ılık duş almalısınız,
  9. Papatya gibi rahatlatıcı ve uyku getiren bitki çaylarından destek alabilirsiniz.
  10. Gündüz uyumamaya özen gösterin. Vaktinden erken uyumak, gece uyanıp sabahlamanıza neden olabilir.

Uzmanlar tarafından belirlenen yeterli uyku süreleri; çocukluk ve ergenlik dönemlerinde 12 saat, genç erişkin bireylerde 7-8 saat, ileriki yaş seviyelerinde (70-80 yaş) ise 6,5 saat olarak belirtilmektedir. Uyku süresi kadar, uykunuzun kalitesinin de önemli olduğunu unutmamalısınız.

Uyurken Kilo Vermek Neler Yapılmalı?

  • Odanın Sıcaklık Durumunu Ayarlayın… Nasıl ki çok sıcak bir odada yaz geceleri uyuyamıyorsanız, normalden çok daha serin bir odada da uykunuz kaçacaktır. Hem sağlığınız, hem de uyurken kilo verebilmeniz için yatak odanızın ortalamadan sadece birkaç derece düşük olması gerekiyor. Vücutta bulunan kahverengi yağ dokusunun artmasına, sıcaklığı düşük ortamda uyumanız halinde daha fazla kalori yakacağınızı bilmelisiniz.
  • Protein Ağırlıklı Beslenin… Proteinin en belirgin görevleri arasında kasların onarılması bulunuyor. Uyku esnasında vücudun kaslardaki yıpranmayı onarması için uyumadan bir süre önce yüksek proteinli besinler tüketmeniz gerekiyor. Bu durumda uykudan önce alınan proteinler, uyku sırasında da kalori harcamaya devam ediyor diyebiliriz. Bu konuda yapılan çalışmalar ile bu bilginin kanıtlandığını da belirtmek isteriz.
  • Akşam Yemeğinizde Doymayın… Evet, günün en son öğünü olan akşam yemeğinde tıka basa doymak, yapılan en yaygın yanlışlar arasında bulunuyor. Akşam yemeğinde fazladan tüketeceğiniz tüm besinlerin, size kilo olarak geri döneceğini bilmelisiniz. Bu sebeple akşam yemeklerinize doymadan, orta düzeyde tokluk hissetmeye başladığınızda son vermeniz gerekmektedir.
  • Düzenli Uyku Saatleri Belirleyin… Ertesi gün uyandığınızda kendinizi daha enerjik hissetmek ve uyuduğunuz sırada kalori yakmak istiyorsanız, kendinize bir saat belirlemelisiniz. Her gece aynı saatte uyuyanlar ile düzensiz uykuya dalanlar arasında yapılan çalışmalar, uyku düzeni bulunan bireylerin uyurken yağ yaktıklarını tespit etmiştir. Uyurken kilo vermek isteyenlerdenseniz; kendinize hemen bir uyku programı hazırlamalı ve uyku kalitenizi arttırmaya çalışmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir