UYANDIĞINIZDA İLK TELEFONA BAKIYORSANIZ DİKKAT!

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmeyi başaran akıllı telefonlar, birçok kişinin gece uyumadan önce en son baktığı ve sabah uyandığında ilk baktığı şey haline geldiğinin farkında mısınız?

Geceleri rahat uyuyamamak, yataktayken hemen uykuya geçememek, sabahları yorgun uyanmak başta olmak üzere son yıllarda giderek artan fizyolojik ve psikolojik sebeplerin nedenleri arasında akıllı telefonlar büyük bir yer kaplıyor. Bireysel iletişimin azalması ve insan ilişkilerinin sekteye uğramasının yanı sıra fizyolojik olarak da akıllı telefonlar sağlığımızı tehdit edebiliyor.

Alarm sesi ile sabah gözünüzü henüz açmadan, elinizi telefona uzatıyorsunuz ancak aklınıza mailleriniz ve mesajlarınız gelerek, telefonu elinize alıyorsunuz. Hazır telefonu elinize almışken de sosyal medya hesaplarından gelen bildirimlerinizi kontrol ediyor ve derken ne ara zamanın geçtiğini anlamayarak bir hızla yataktan kalkıyorsanız endişelenmeyin, yalnız değilsiniz…

Yapılan araştırmalar ise sabah uyanır uyanmaz, telefonu eline alanların hem fiziksel, hem de psikolojik anlamda olumsuz etkilendiklerini ve güne daha düşük hatta olumsuz enerjiler ile başladıklarını kanıtlar nitelikte.

Sabah Telefona Bakmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

  1. Stres ve Anksiyeteyi Tetikliyor… Amerika’da ünlü psikiyatrist Dr.Nikole Benders-Hadi tarafından yapılan bir araştırmada, sabah uyanır uyanmaz eline telefonu alarak vakit geçirmeye başlayan bireylerde, stres seviyesini sebepsiz yükseldiği tespit etmiştir. Bunun sebebi ise uykumuz henüz açılmadan, dış faktörlerin etkilerini üzerimizde hissetmek olduğu belirtiliyor. Daha tam olarak uyanmadan ve zihniniz açılmadan, gelen maillerinizi kontrol etmeye çalışmak da pek sağlıklı bir davranış biçimi sayılmıyor. Bu davranışın, bireylerin akıl sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin hemen altını çizelim. Daha az stres ile güne başlamak istiyorsanız, olabildiğince telefonunuza bakmayın.
  2. Dikkat Dağınıklığı ve Konsantre Olamama… Sabah uyanır uyanmaz cep telefonunuzu kontrol etmenin, aynı anda beynimizin pek çok uyarıcı ile baş etmek zorunda kalması demek oluyor. Ünlü New York Times gazetesi yazarlarının yaptığı bir araştırmaya göre, sabah telefonunuzu alarak maillerinizi kontrol etmenizin, zihnin odaklanmasına engel olduğu yönündedir. Bu sırada beyin sadece o anı yakalar ve o ana odaklanır. Bu durum ise gündelik diğer konulardan uzaklaşmaya ve konsantrasyon dağınıklığına neden olur.
  3. Zaman Kaybı Yaşarsınız… Yeni bir güne başlarken sabah saatleri oldukça önemlidir. Sporunuzu yapabilir, meditasyon ile rahatlayabilir, duşunuzu alabilir, gün içerisinde yapacaklarınızı planlayabilir, kahvaltı edebilir, ne giyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak kendinize ayıracak yeterli zamanınız varsa… Bu nedenle sabah uyandığınızda, elinize telefonunuzu alarak farkında olmadan, değerli vaktinizi kaybetmemelisiniz. Sabah uyandığınızda telefonunuz ile ne kadar az ilgilenirseniz, o kadar çok kendinize zaman ayırabildiğinizi fark edeceksiniz.

Uzun Telefon Kullanmanın Sakıncaları;

  • Cep telefonunuz ile fazlaca vakit geçiriyorsanız, daha fazla radyasyonla yaşadığınızı bilmelisiniz. Özellikle gebelik döneminde, olabildiğince cep telefonunun yaydığı radyasyondan uzak kalmak gerekiyor. Aksi halde gebeliklerdeki düşük riski artmaktadır.
  • Cep telefonu ile yüksek sesle müzik dinlediğinizde, beyine ses dalgalarının iletilmesini sağlayan hücrelerin hasar görmesine neden olabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ise bu hasar gören hücreler nedeni ile duyma yetinizi yitirebilirsiniz.
  • Akıllı telefonunuz ile uzun saatler mail atmak, oyun oynamak, mesaj yazmak gibi aktif kullanım gerektiren eylemler gerçekleştirdiğinizde el bileklerinizi ve parmaklarınızı fazla yorduğunuzdan, bir takım ağrılar yaşayabilirsiniz.
  • Sürekli radyasyona maruz kalmak, kadınlarda meme kanseri riskini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu nedenledir ki, günümüzde çok sayıda kadının yaşadığı bir rahatsızlık haline gelmiştir.
  • Özellikle çocukluk döneminde, uzun süre radyasyona maruz kalmanın zeka geriliği yaptığı, yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle 21 yaş öncesinde, cep telefonu kullanılması tavsiye edilmemektedir.
  • Tıp dünyasının uyarısı ile fazla cep telefonu kullanmak, erkeklerde sperm sayısının azalmasına ve kısırlığa yol açtığı vurgulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir