Unutkanlık Neyin Belirtisidir?

Zaman zaman günlük yaşamın hızlı temposu içerisinde bazı şeyleri unutabiliyoruz. Acele ile evden çıkmak, işlerinizi hızlı bir şekilde bitirmeye çalışmak ya da belirli bir konu üzerinde yoğunlaşmak zihnimizi dağıtır ve basit şeyleri bile unutabiliriz.

Her unutkanlık hastalık belirtisi olmasada, sıklaşan ve devam eden unutkanlık; bir süre sonra işleri içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. Yaşam kalitesini de etkileyen unutkanlık durumu, kendi başına bir hastalığa dönüşebileceği gibi başka bir sağlık sorunu nedeniyle kaynaklanıyor da olabilir.

Demans adı verilen unutkanlık hastalığı, sosyal ve özel yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Kendi içerisinde pek çok çeşidi bulunan demans hastalıkları arasında en fazla rastlananlar Alzheimer ve vasküler demanstır.

Son dönemlerde sizde sıklıkla unutkanlık yaşıyorsanız önce bir nöroloğa, sonrasında ise psikiyatriye görünmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü unutkan beynin bilgi işleme sürecinden kaynaklanabileceği gibi, ruhsal yaşanan stres durumlardan da meydana gelebilmektedir.

Unutkanlık Neyin Belirtisidir?
Unutkanlık Neyin Belirtisidir?

Beyinde Unutkanlık Neden Kaynaklanır?

Yaşam koşullarının olumsuz olması, beslenme düzenindeki hatalar, yeterli düzeyde uyku uyumama ya da gerekli vitamin ve minerallerin eksik alınması sonucunda nörolojik unutmalar söz konusu olabiliyor.

Beslenmemizde öncelikli olarak B vitamini çeşitlerini, demir ve magnezyum başta olmak üzere ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri eksiksiz olarak aldığınızdan emin olmalısınız. Sinir sisteminin sağlıklı olması ve yeterli saat kaliteli uyku uyumaya da özen göstermelisiniz.

Damar sertliğine neden olan besinlerden uzak durmak, bunun yanı sıra alkol ve tütün tüketimini sonlandırmak da alabileceğiniz önlemler arasında yer alıyor. Düzenli egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirmemek ve beslenmenizde birden tuzu kesmenizde unutkanlık yaşamanıza neden olan durumlar arasında yer alır.

Beyinde Unutkanlık Neden Kaynaklanır?
Beyinde Unutkanlık Neden Kaynaklanır?

Unutkanlığa Neden Olan Sağlık Sorunları;

Demans gibi bir unutkanlık hastalığı yaşamıyor olabilirsiniz. Ancak bazı hastalıklar vardır ki, beraberinde unutkanlığı da getirir. Son zamanlarda sürekli unutmaya başladıysanız, bunun nedeni olabilecek hastalıklar şunlardır;

  1. Damar Tıkanıklığı: Damar tıkanıklığı yaşayan hastalar çoğunlukla beyne pıhtı atılması sebebi ile doktora giderler. Ancak bazı vakalarda beyne pıhtı atmadan giderek damarın daralmaya başlaması sonucunda baş dönmesi ve unutkanlık gibi sorunlar yaşamaktadırlar.
  2. Kalp Hastalıkları: Unutkanlığa neden olan hastalıklardan biri de kalpte yaşanan sağlık sorunlarıdır. Kalbin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getiremediği durumlarda kişilerde unutkanlık görülebilmektedir.
  3. Tiroid Bozuklukları: Tüm vücut mekanizmasını etkileyen tiroid hormonunun az çalışması durumunda metabolizmanın yavaşlaması, saç dökülmeleri, halsizlik, kilo alma ve unutkanlık sıklıkla yaşanan sağlık sorunları arasında yer almaktadır.
  4. Vitaminsizlik: B12 vitamini başta olmak üzere vücudunuzda folik asit ya da magnezyum gibi bazı vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde bulunmuyor olması, kişilerde sık yaşanan unutkanlık sorununa neden olabilmektedir.
  5. Böbrek Hastalıkları: Çok akıllara gelmeyen bir seçenek olsa da, ilginçtir ki sık sık unutma sorunu yaşıyorsanız, böbreklerinizin sağlıklı bir şekilde çalışmama ihtimali olduğunda da şüphelenmeniz gerekiyor. Böbrek yetmezliği başta olmak üzere diğer birçok böbrek rahatsızlığında yan etkiler içerisinde unutkanlıkta bulunuyor.
  6. Karaciğer Hastalıkları: İleri derece karaciğer hastalıkları yaşayanlarda unutkanlık görülebiliyor. Karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesi durumunda karaciğerler kanı temizlemede zorlanmaya başlarlar. Böyle durumlarda ise kişide davranış değişiklikleri ve unutkanlık gözlemlenmektedir.
  7. Sinir Sistemi Yıkımı: Özellikle genetik ve santral olarak sinir sisteminin çökmesine neden olan hastalıklar sonrasında kişilerde unutkanlık yaşandığı belirtilmektedir.
  8. Parkinson: Santral sinir sistemi hastalıkları arasında yer alan Parkinson hastalığı, vücutta bel ve boyun bölgelerinde ağrı oluşmasının yanı sıra unutkanlıkta görülmektedir. Uyku bozuklukları, öne doğru eğimli olarak yürüme ve kamburlukta Parkinson hastalığının belirtileri arasında yer alır.
Unutkanlığa Neden Olan Sağlık Sorunları
Unutkanlığa Neden Olan Sağlık Sorunları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir