SPOR YAPARKEN TERLEMEK FAYDALI MIDIR?

Vücudun spor esnasında terlemesinden pek çok kişi memnun değildir ancak ısısı birden yükselen bedenin, kendini soğutma mekanizması olduğunu düşünürsek aslında terlemek oldukça yararlıdır. Terlemek, vücudunuzun sağlıklı olduğunun da bir göstergesidir.

Terlemek; genler, çevresel şartlar, vücut ağırlığı, yaş gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Her bireyin egzersiz geçmişi ve metabolizma hızına göre terleme oranı ve süresi de değişebiliyor. Terleme aynı zamanda vücudun sıvı kaybetmesi anlamına da geldiğinden, özellikle egzersiz öncelerinde yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız.

Suyun beraberinde; üre, laktik asit, mineral, amonyakta terin içerisinde bulunmaktadır. Vücudumuzdan su ile birlikte sodyum ve minerallerde atılmaktadır. Yükselen vücut ısısı ile derideki damarlar genişler ve sinirlerin ter bezlerini uyarması sonucunda terleme meydana gelir.

Terlemek Zayıflatır Mı?

Terlemek tek başına bir kilo verme yöntemi değildir. Ancak düzenli yapacağınız egzersiz ve antrenmanlar kilo verilir ve terleme meydana getirir. Antrenman sırasındaki terleme vücut ısısı ile ilgilidir. Bir bakıma vücudun kendini soğutma tekniğidir de diyebiliriz.

Spor sırasında terlemeden kaynaklı olarak vücudun uğradığı sıvı kaybı, spor sonrasında alınan sıvılar ile tamamlanarak, yerine konmaktadır. Bu nedenle terlemek kilo kaybıdır demek yanlış olacaktır. Sağlık açısından da olması gereken budur. Egzersiz sonrası vücudu sporsuz bırakmak, egzersiz performansınızı da olumsuz etkileyecektir.

Terlemeden de vücudunuzun kalori yakabileceğini bilmelisiniz. Terleyince daha fazla kalori yakmış olmuyorsunuz. Egzersiz sırasında terlemeniz, yaptığınız çalışmanın zorluk derecesi ile ilgili bir durumdur. Terliyorsanız, normalden daha fazla zorlanıyorsunuz demektir fakat daha fazla kalori harcadığınız anlamına gelmiyor.

Terlemenin Vücudumuza Yararları Nelerdir?

  • Toksinleri Atmak… Terlemenin vücudunuzda biriken toksinleri atmanıza yardımcı olduğu söyleyelim. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasında terlemenin payı büyüktür. Metabolizma hızına göre farklılıklar oluşsa da ortalama olarak terleme ile gün içinde zararlı maddelerin %30’u vücuttan atılmaktadır. Kişiye göre %25-35 arasında değişmektedir.
  • Gözenekleri Açmak… Vücudunuzun daha formda ve fit görünmesine yardımcı olan düzenli spor sırasında terlemeniz, deride gözeneklerin açılmasını sağlar. Aynı zamanda spor ile terleyerek, cildinizin daha canlı görünmesine de destek olmaktadır.
  • Kalbi Sağlığını Korur… Vücut ısısını dengelemek için meydana getirilen terlemenin, kalbin yüksek ritim ile atmasından çok daha faydalıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli terleyen kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirdiğini kanıtlamıştır.
  • Alzheimer Riskini Düşürür… Net ve kesin bir tedavisi bulunmaya Alzheimer hastalığının oluşmasını engellemek için düzenli spor yaparak, terlemeniz gerekiyor. Sadece spor sırasında değil, örneğin düzenli olarak saunaya giden bireylerin, gitmeyenlere oranla bu hastalığa yakalanma olasılığı %65 daha düşüktür.
  • Böbrek Taşını Engeller… Vücuttaki zararlı maddeler ile birlikte fazla tuzunda atılmasına yardımcı olan terleme sayesinde, böbreklerde taş görülme ihtimali düşüyor. Terleme sırasında vücuttan zararlı maddeler ve fazla tuz oranı, vücutta kalmaya devam ettiğinde böbrekler tarafından ayırılıyor ve bir süre sonra bunlar böbrek taşı oluşumuna neden oluyor.
  • Mutlu Hissettirir… Gün içerisinde yaşanan terleme için aynı şeyi söyleyemiyoruz ancak spor sırasında terlediğinizi gördüğünüzde, çalışmalarınızın işe yaradığını düşünerek psikolojik olarak kendinizi mutlu hissetmenize yardımcı oluyor. Beyninizi bir şeyleri başardığına ikna ettiğinizde, endorfin hormonunu salgılamasına neden oluyor. Doğal olarak kendinizi mutlu hissediyorsunuz.
  • Saç için Faydalıdır… Terlemenin gözenekleri açtığını daha önce belirtmiştik. Aynı şekilde terleme sonrasında saç derimizde bulunan gözeneklerde açılarak, daha fazla oksijen almaya başlarlar. Saç kökleri ve saçın daha sağlıklı olmasını sağlayan terlemenin, saça zararlı olmaması için antrenman sonrasında bekletmeden duş almalısınız. Aksi halde ter ile dışarı çıkan tuzlar gitmez ve keratin ile birleştiğinde sağlıksız bir durum oluşturur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir