SONBAHAR DETOKSU İLE YENİLENMEYE HAZIR MISIN?

Güneş ışınlarının sonbahar mevsimi ile en aza inmesinin beraberinde, artan iş temposu ve erken saatte kararmaya başlayan hava ile psikolojimizde olumsuz etkilenebilmektedir. Gelen sonbahar mevsiminde yalnızca ruhsal olarak değil, fiziksel olarak da hazırlanmak gerekir.

Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için özellikle beslenmenizde bazı yenilikler yapmamız iyi olacaktır. Sonbaharın olumsuz etkilerinden korunmak için yapacağınız sonbahar detoksu ile hem bedensel olarak, hem de zihinsel olarak kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.

Beslenmenize dikkat etmenin yanı sıra düzenli olarak yapacağınız egzersizlerle de, serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Sonbahar depresyonundan uzak kalabilmek için beslenmemize ve fiziksel aktivitelere önem vermek gerekiyor.

Detoks programları, çoğunlukla vücuttaki toksinleri yok etmek için planlanmış ve özellikle mevsim geçişlerinde gereksinim duyulan kısa süreli beslenme müdahaleleridir. Detoks yapmaktaki esas amacın kilo vermek değil, toksinlerden arınmak olduğunu bilmelisiniz.

Sonbahar Detoksu Nasıl Yapılır?

Kahvaltı Seçenekleri;

  1. Chia Puding: Önceden Hindistan cevizi sütünde bekletilen, 1 su bardağı chia tohumu içerisine 1 tatlı kaşığı agave şurubu, toz tarçın ve süt ilave edilerek pişirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz veya 2 yemek kaşığı nar ilave edebilirsiniz.
  2. Green Juice: Yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 2 salatalık, 1 parmak taze zencefil, yarım limon, 1 yeşil elma, 1 mandalina sıkılarak içilebilir.
  3. Yoğurtlu Meyve: 1 kase çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu üzerine ev yapımı yoğurt dökülür. 1 yemek kaşığı kıyılmış ceviz içi, toz tarçın, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 3 yaprak taze nane ile süslenerek yenebilir.

Ara Öğün Seçenekleri;

  • Detoks Suyu: 20 adet kırmızı üzüm, 1 kivi, 10 yaprak taze tere, yarım demet dereotu sıkılarak hemen içilmelidir.
  • Sağlık İksiri: 1 su bardağı kefir, ince kıyım nane, dereotu, 1 avuç yonca filizi, salata suyu ile karışır. 1 çay kaşığı çörekotu eklenerek içilir.
  • Ödem Atıcı Kür: 1 su bardağı domates suyu, 1 tutam karabiber, ince kıyım maydanoz nane ile karıştırılır. 1 tatlı kaşığı limon suyu sıkılarak içilir.

Ana Öğün Seçenekleri;

  1. Süper Fit Çorba: 3 bardak su, 3 bardak kemik suyu, 1 dilim balkabağı, yarım tatlı patates, 1 kase brokoli, 1 kereviz, 1 soğan, 1 kabak, yarım demet maydanoz, 2 yemek kaşığı bulgur ilave edilerek pişirilir. Üzerine limon, karabiber, pul biber ilave edilebilir.
  2. Light Soğuk Çorba: Light yoğurt içine ince kıyım dereotu, bolca nane, salatalık rendelenir, haşlanmış 1 su bardağı nohut katılarak buzlar eklenip içilir.
  3. Detoks Salatası: Semizotu üzerine ince kıyım 8 adet çilek, 3 yemek kaşığı lor, 10 yarım ceviz, 1 çay kaşığı çörekotu serpilir ve doğal nar ekşisi ile sos yapılır.

Detoks Çay Karışımları;

  • Arındırıcı Çay: 1 litre suya, 1 adet yeşil elma doğranır. 2 çubuk tarçın, 3 karanfil, 2 kakuleyi bir arada kaynatın. 1 tatlı kaşığı beyaz çay, 1 tutam ıhlamur, 20 kiraz sapı,1 avuç içi mısır püskülü ile birlikte 4 dk. kadar demleyerek, süzerek suyunu için.
  • Yenileyici Kür: 1 litre suya, 2 elma, 4 karanfil, 4 kakule, 2 çubuk tarçın ve 4 top karabiber ile 5 dk. kaynatın. Sonrasında 1 tatlı kaşığı rooibos ve 1 tutam adaçayı ile 4 kadar demleyin.

Detoks Süresince Tüketilmemesi Gereken Gıdalar;

Kahve ve siyah çay, gazlı ve asitli içecekler, alkol, doymuş yağlar, şeker, mayonez, hardal, tavuk, yağlı kırmızı et, hazır paketlenmiş gıdalar, yapay tatlandırıcılar, deniz mahsulleri, kızartmalar, yağlı peynirler, sigara ve tütün, tuz gibi besinleri detoks yaptığınız esnada kullanmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir