Gülmek, pozitif enerjinizi başka insanlara yaymanın en güzel yollarından biridir. Özellik yoğun tempolu ve bol stresli şehir hayatında, belki hiç farkına varmasak bile en büyük eksiğimiz; gülmek… İnsan bedeninde fiziksel ve zihinsel birçok yararı bulunan gülümsemeye hepimizin fazlası ile ihtiyaç duyduğu ise bir gerçek.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; gülmenin bir alışkanlık haline getirilmesini, hatta sıkça kahkaha atılmasını tavsiye ediyorlar. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotinin salgılanmasını arttırdığından gülmek ve kahkaha atmak, şeker ve tansiyonu tetikleyen kortizol hormonunun da salgılanmasını en aza indirebiliyor.
Herkese fazlasıyla yakışan gülmek, aynı zamanda psikolojik ve fiziksel anlamda dengede olmanın da bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Amerika’da Kansas Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma sonucunda; zorunlu olarak gülmeye çalışanların bile kalbinde pozitif farklıların meydana geldiği kanıtlanmıştır.
Gülmek Bize Neler Kazandırıyor?
- Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır… Yaşamınızda sık sık gülenlerdenseniz, kandaki oksijen düzeyinizin yüksek olduğunu söyleyelim. Gülmenin, kalp krizi ve kardiyak bypass riskini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.
- Karın Kaslarını Çalıştırır… Diyafram ve karın kası üzerinde olumlu etkiler yaratan gülmek, kasları çalıştırdığından oldukça etkilidir. Günde 2-3 kez atılan kahkaha, sağlığınız açısından büyük bir önem taşıdığından karnınız ağrıyana kadar gülmek istediğinizde kendinize engel olmayın. Kas gerginliğini alma konusunda da gülmenin etkileri yüksektir.
- Kan Şekerini Düşürür… Gülmek, yemek sonrasında bile vücutta yetersiz insülin bulunması durumlarında, glikoz ekskürsiyonunu geliştirir ve dolayısıyla kan şekerini de düşürmüş olacaktır. Kısaca sık sık gülmeniz diyabet hastaları için oldukça önemlidir.
- Büyüme Hormonu Salgılar… Yapılan çalışmalar gülünen bir ortama dahil olmanın bile büyüme hormonunun salgılanmasını tetiklediğini göstermiştir. Normal düzeyde üretilen büyüme hormon miktarını %87’ye kadar arttırabiliyor.
- Yaratıcılık ve Konsantrasyonu Yükseltir… Daha net kararlar almanıza ve ayrıntılar üzerinde düşünmenize yarar sağlayan gülme eylemi, kafanızı rahatlamaya yardımcı olduğundan oldukça önemlidir. Kafanızı dolu ve yoğun hissettiğiniz zamanlarda, komedi filmi izlemenizi öneriyoruz. Attığınız kahkahalardan sonrasında kendinizi git gide daha iyi hissedeceksiniz.
- Stres Düzeyini Düşürür… Sadece fiziksel değil, zihinsel olarak da kendinizi daha dinlenmiş hissedeceğiniz bir kahkaha sonrasında, üzerinizdeki stres ve gerginliğin gittiğini fark edeceksiniz.
- Yaşam Sürenizi Uzatır… Bol kahkaha ve gülümseme dolu bir hayatta, çok daha stres yaşayacağınızdan birçok hastalığa yakalanma riskinizi en aza indirecektir. Kaygı bozuklukları, stres, anksiyete, depresyon, diyabet, kanser, tansiyon gibi sağlık sorunlarının önüne geçmektedir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir… Lenfositler, B hücreleri, T hücreleri ve NK hücreleri gibi bağışıklık sistemi için önemli maddelerin, işlevlerinin daha iyi bir şekilde yerine getirmesine gülerek yardımcı olabilirsiniz.
- Kesintisiz Uyku Sağlar… Gülmeyi bir alışkanlık haline getirmeniz durumunda, vücudunuz daha fazla melatonin hormonu salgılayacaktır. Uyku dalmadan gülmenize yardımcı olacak şeyler izlemeli ya da sık sık güldüğünüz bir arkadaşınız ile konuşmanız sağlığınız için yararlı olacaktır.
- Duygusal ve Zihinsel Açıdan Faydalıdır… Beyin ve akıl sağlığı üzerinde gülmenin faydaları saymakla bitmeyecektir. Gün içerisinde çokça gülen insanlar gözlemlendiğinde daha fazla özgüvene sahip, çok daha pozitif düşünen, kendinden ve aldığı kararlardan emin olan, yapacağı şeyleri istekle yapabilen insanlar olduğunu görülmüştür.
- Acı Eşiğini Yükseltir… Acıya karşı olan toleransı yükseltmeyi sağlayan gülmenin endorfin salgılanmasında yardımcı olduğunu belirtmiştik. Aynı zamanda endorfin hormonunun da bir ağrı kesici olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bedeninizde ağrı yaşadığınız durumlarda, gülmeyi deneyin. Ağrılarınızın kısa süre içerisinde göreceksiniz.
Gülmenin ve kahkaha atmanın; sağlığımız için son derece önemli bir etken olduğunu unutmamalı, hayatın zorlukları içerisinde kendinizi güldürecek şeyler aramaktan vazgeçmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.