Sabahları İyi Hissetme Yolları

Sabahları zor uyanıyor ve bir türlü ayılıp, kendinize gelemiyorsanız; bir şeyleri yanlış yaptığını söylemeliyiz. Evet sabah uyanması elbette herkese zor gelir ancak sizde daha fazlası varsa, nasıl daha iyi hissedeceğinizi araştırdık.

Sabahları erken uyanamamak; kalp sorunu, aritmi, düşük tansiyon, böbrek üstü bezlerinde düzensizlik, tiroidin az çalışması hatta herhangi bir organda kanser gibi pek çok hastalığında habercisi olabiliyor.

Amerikan dergisi ‘Emotion’da yayımlanan bir araştırmaya sabah erken uyananlar gece geç yatanlara oranla kendilerini çok daha mutlu hissediyor. Sabah yataktan kalktığınızda güne daha enerjik başlamak ve zinde olmak istiyorsanız neler yapmanız gerektiğiniz sizler için araştırdık.

Sabahları İyi Hissetme Yolları
Sabahları İyi Hissetme Yolları

Güne Zinde Başlamak İçin Öneriler;

  1. Alarm Sesini Değiştirin… Duymak için yüksek ve klasik tonda ayarladığınız alarm sizi sabah saatlerinde strese sokuyor olabilir. Bir an önce bitsin diye kapattığınız alarm, işe ya da okula geç kalmanıza neden olur. Bunun yerine mutlu ve hareketli bir müzik seçerseniz, uyandığınızda kendinizi daha mutlu hissedeceğiniz göreceksiniz.
  2. Yatmadan Önce Kafeini Kesin… Güne enerjik ve zinde başlamak istiyorsanız, uyumadan en az üç saat önce kafein alımına son vermeniz gerekiyor. Bu durum geceleri tuvalete kalkma sayınızı da azaltmanıza yardımcı olacağından uykunuz bölünmeyecektir. Aynı şekilde yatağa girmeden 3 saat öncesinde alkol ve şekerli yiyecek-içecekleri tüketmeyi de bırakmalısınız.
  3. Sabah Duşu Alın… Kendinize gelmekte zorlanıyorsanız, sabah duşunu es geçmeyin. Hem uyanmanıza, hem de enerjinizi yenilemenize yardımcı olacak sabah duşu ile zihniniz açılacak yaratıcığınızın arttığını fark edebileceksiniz.
  4. 10 Dakika Esneme… Sabah erken saatlerde spor yapmak beyinde endorfin hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Sabah uyandığınızda yapacağınız birkaç dakikalık esneme ve ısınma hareketleri sonrasında kendinizi hem mutlu, hem de zinde hissedeceksiniz.
  5. Kahvenizi İçmeyi Unutmayın… Kahve tüketmek uyanmanıza yardımcı olacağı gibi aynı zamanda tip2 diyabet, karaciğer ve kalp hastalığı gibi hastalık risklerin azalmasına da yardımcı olur.
  6. Kahvaltınızı Mutlaka Yapın… Sabah kahvaltısı; enerji seviyenizi yükselterek gün içinde daha fazla yemek yemenize engel olacaktır. İçerisinde kompleks karbonhidrat, protein ve biraz sağlıklı yağ içeren bir kahvaltı yaptığınızda hem enerjiniz artacak, hem de kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.
Güne Zinde Başlamak İçin Öneriler
Güne Zinde Başlamak İçin Öneriler

Sabahları Neden Yorgun Uyanırız?

Sabahları uyandığınızda kendinizi yorgun ve halsiz hissetmeniz normal bir durum değildir. Uyumuş ve dinlenmiş olarak uyanmalı, günde enerjik ve zinde başlamalısınız. Yorgun ve halsiz uyanmak pek çok sağlık sorununun habercisi olabilir.

• Depresyon ve stres sabah yorgun uyanma nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır,
• Kansızlık yaşayan bireyler sabahları yorgun ve halsiz uyanabilirler,
• Tiroid bezlerinizde sorun varsa ve kontrol altına alınmadıysa sabahları yorgun uyanabilirsiniz,
• Sabahları yorgun uyanmanız erken onkolojik hastalıkların belirtisi de olabilir,
• Gerekli olan oksijen ihtiyacını kalbiniz karşılamakta zorlanıyorsa sabahları yorgun uyanırsınız,
• Sabah yorgun ve halsiz yataktan çıkıyorsanız böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği, kalsiyum yüksekliği ve potasyum düşüklüğü gibi sorunların habercisi olabilir,
• Vücutta çeşitli sebeplerle ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları da sabahları yorgun uyanmanıza neden olabiliyor,
• Hepatit yani karaciğer iltihaplanması, kalbin iç yüzünün iltihabı, kalp zarı iltihapları veren (tüberküloz), parazit hastalıklar, AIDS hastalıklar da sabahları yorgunluk yaşamanıza neden olabiliyor.
• Yaşam ve uyku kalitesini derinden etkileyen uyku apnesi probleminiz varsa, sabahları kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz.
• Yalınıza göre sağlıklı beslenmiyor ve düzenli spor yapmıyorsanız halsiz ve bitkin uyanmak söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda düzenli fiziksel aktivite ile kas kuvvetini artırmak ve korumak gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Sabahları Neden Yorgun Uyanırız
Sabahları Neden Yorgun Uyanırız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir