İdeal Yemek Yeme Zamanları

Doğru ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra neyi, ne zaman yiyeceğinizi bilmekte oldukça önemlidir. Sağlık beslenmenin altın kurallarından olan ideal yemek yeme zamanlarını bilmek, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.

Doğru zamanlarda yemek, metabolizmanın olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanızın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için, düzenli yemek yemeniz gerekiyor. Her gün aynı saatlerde yemek yemeniz bile %28 oranında kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

Öğünlerinizi sağlıklı ve ideal zamanlarda planlamanız, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde büyük önem taşır. Ara ve ana öğünleriniz için ideal zamanları tercih etmeniz, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına da katkıda bulunacaktır.

İdeal Yemek Yeme Zamanları
İdeal Yemek Yeme Zamanları

İdeal Ana Öğün Zamanları;

  1. Sabah Kahvaltısı Zamanı: Sabahın ilk saatlerinde hızlı çalışan metabolizmanızı aynı düzeyde tutabilmek için uyandıktan sonra kısa süre içerisinde kahvaltınızı yapmanız gerekiyor. Çalışan bir bireyseniz hafta içi kahvaltılarınızı geçiştirmeniz, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Kahvaltı edebilmeniz için yarım saat daha erken uyanmanız, kendiniz için yapacağınız büyük bir iyilik olacaktır. Ayrıca sabah uyanır uyanmaz bir bardak su içmeniz, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Üstelik suyunuza damlatacağınız birkaç damla limon, sağlığınıza fayda sağladığı gibi aromatik lezzetiyle de uyanmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Öğle Yemeği Zamanı: Sabah erken saatlerde yaptığınız kahvaltınız sonrasında geçen zamanla enerjinizin tükenmeye başladığını hissedecek ve öğle yemeği isteği uyandıracaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; öğle öğünlerini saat 15.00’ten sonra tüketen kişilerin, daha erken saatte yiyenlere göre çok daha zor kilo verdiği gözlemlenmiştir. Günün tam ortasında öğle yemeğinizi yemeniz, gün içerisinde ihtiyaç duyacağınız enerjiyi de almanızı sağlayacaktır.
  3. Akşam Yemeği Zamanı: Kendi bireysel yaşantınıza sabah ve öğle yemeğini yediğiniz zamanlara göre akşam yemeği için ideal saati kendinizin belirlemesi gerekiyor. Ancak bilmeniz gereken şey, akşam yemeğinizi mümkün oldukça geç saatlere bırakmamanız gerektiğidir. Geç yenen akşam yemekleri kan şekerinizi doğrudan etkilediğinden uyku sorunlarına yol açabileceği gibi, vücudunuzda yağ oranının da artmasına neden olacaktır. Yatmadan en az 3 – 4 saat önce akşam yemeğini bitirmiş olmanızı tavsiye ediyoruz.
İdeal Ana Öğün Zamanları
İdeal Ana Öğün Zamanları

İdeal Ara Öğün Zamanları;

Ara öğünler gün içerisinde sürekli aktif olması istenilen metabolizmanın, çalışmaya devam etmesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra ara öğünler ile beslenmeniz, gelecek ana öğününüzde daha az besin tüketmenize yardımcı olur.
Uzmanların ara öğünler için ideal zaman olarak belirttiği zamanlar, tükettiğiniz ana öğünden sonraki ortalama 2 ya da 3 saat içinde olmasıdır. Şöyle ki; eğer kahvaltınızı sabah 08:30 – 09:00 saatleri arasında yapıyorsanız, ilk ara öğününüzün saat 11:00 – 11: 30 arasında tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir.

İdeal ara öğün zamanlarına dikkat etmeniz; kan şekerinizin gün boyunca dengede tutulmasına yardımcı olacağını hatırlatmamızda yarar var. Kan şekerinin dengede olması ise çabuk acıkmanızı önleyecek ve gereksiz atıştırmalıklar tüketmenizi engelleyecektir.
Ara öğünlerinizde ise tüketeceğiniz besinler 100 – 200 kalori arasında olmalıdır. Sağlıklı ve uzun süreli tok kalmak istiyorsanız lifli besinleri tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle ideal kilonuzu koruyarak, kilo kontrolü sağlamış olursunuz. Özellikle diyet yapan bireylerin, yeni beslenme düzeninde devamlılık sağlayabilmesi için ara öğünler oldukça önemlidir.

Sağlıklı ve zamanında tüketilen ara öğünler, yağ yakımına da yardımcı olmaktadır. Küçük atıştırmalar tüketmeniz ihtiyacınız olan enerjiyi almanızı da sağladığından, kendinizi daima zinde hissedeceksiniz. Metabolizma hızınızı yükselten ara öğünler, aynı zamanda dikkat eksiliği ve konsantrasyon kaybı yaşamanıza da engel olacaktır. Bu nedenle ara öğünleriniz sağlıklı besinlerle ve aksatmadan tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

İdeal Ara Öğün Zamanları
İdeal Ara Öğün Zamanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir