OTURARAK ÇALIŞANLARDA OLUŞAN SAĞLIK SORUNLARI

Uzun saatler oturarak çalışanlarda, belirli bir süre sonra sağlık problemleri gündeme gelmeye başlıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen bir çalışmada, çalışan bireylerin %85’inin gününü oturarak çalışarak geçiyor olduğu tespit edildi.

360 eklem ve 700’den fazla kastan oluşan insan bedeni, düzenli olarak hareket etmediği durumlarda bir takım sorunlar yaşayabiliyor. Hareketsiz yaşamın erken ölüm riski de taşıması nedeniyle gün içerisinde yeterli düzeyde hareket edemiyorsanız, mutlaka düzenli spor yapmaya özen göstermelisiniz.

İlk bakışta rahat gibi görünen çalışma ortamı, aslında ciddi anlamda sağlığı tehdit ediyor. Uzun saatler oturarak çalışılması nedeniyle omurga ve omuzların öne doğru eğilmesi zamanla kaçınılmaz oluyor. Yanlış oturma riski ise disklerde, bağlarda, eklemlere dengesiz yüklenme, gerilim ve omurganın aşınması gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Spor için ayıracak ekstra bir zamanınız yoksa bile günü koşu ya da yürüyüş yaparak tamamlayabilirsiniz. Özel taban yapıları ile ekstra konfor sunan koşu ayakkabısı modellerinden, ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek özelliklere sahip ürünleri tercih ederek, kendinizi zorlamadan sporunuzu yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Uzun Süre Oturmanın Zararları Nelerdir?

  • Kalp Rahatsızlıkları… Uzun süreli oturarak çalışılması durumunda, iyi kolesterol olarak bilinen HDL azalmaya başlıyor. HDL’nin düşmesi ile trigliserid, insülin ve kan şekeri düzeyinde artış meydana geliyor. Bu durumun sürekli devam etmesi halinde kalp ve damar hastalıklarının oluşma riski %50-80 oranında artıyor.
  • Kas ve Kemik Yapısı Bozuluyor… Osteoporoz (kemik erimesi) ve sarkopeni (kas kaybı) rahatsızlıkları uzun süre oturarak çalışan bireylerin en sık karşılaştığı sağlık problemleri arasında yer alıyor. İlerleyen yaşlarla bu durum hareket kısıtlanması, eklem ağrıları, düşme riski, kemik kırıkları gibi sorunların artmasına neden oluyor. Uzun saatler oturarak çalışanlarda ise eklem ağrıları ile karşılaşma riski kaçınılmaz oluyor.
  • Vücudun Yağlanmasına Neden Oluyor… Metabolizmanın gün içerisinde yüksek seviyede seyretmesi hem kilo kontrolü açısından, hem de sağlık bakımından son derece önemlidir. Ancak oturduktan yarım saat sonra metabolizma hızı kendiliğinden %50 oranında düşmeye başlıyor. Bu durum önceleri kişiye yorgunluk hissi verirken, ilerleyen dönemlerde vücut yağlanmasına neden olmaya başlıyor.
  • Kanser Riskini Arttırır… Hareketsiz kalan bedende artan insülin ve oturdukça azalan antioksidan üretimi nedeni ile uzun saatler hareketsiz çalışanlarda kanser riski de artıyor. Kalınbağırsak, meme, yumurtalık ya da prostat kanserleri ise bunların başında geliyor. Bu nedenle oturma eylemini abartmamalı, her yarım saatte bir kalkıp yürümek gerekir.
  • Emboliye Yol Açıyor… Uzun saatler hareketsiz kalarak sandalyede oturmak, bir süre sonra ayaklardaki toplardamarlarda bulunan kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Ayaklarda oluşan ve emboli ismi verilen bu pıhtıların, vücut içerisinde hareket ederek akciğere ulaşması sonrasında ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.
  • Karın Kaslarını Gevşetir… Ayakta iken karın kasları gerilirler. Ancak uzun süre oturarak çalışılması durumunda, karın kaslarınızı yeterli düzeyde kullanamazsınız. Otururken bel çukurunun arttırılması, başınızın öne doğru çıkması ve  kalçanın geriye doğru itilmesi gereklidir.
  • Zayıf Kan Dolaşımına Sebep Olur… Hareketsiz kalan bacaklardaki kan dolaşımının zamanla azalması söz konusudur. Şişmiş ayak bilekleri, bacaklarda varisler, derin ve trombozuna kadar ilerleyebilen sağlık sorunlarının yaşanılması kaçınılmazdır. Kanın bacaklarda yayılmasına neden olduğundan uzun saatler oturmak sağlığımız açısından oldukça sakıncalıdır.
  • Boyun Kaslarını Gerginleştirir… Çalışmalarınızı masabaşında yapıyorsanız ya da uzun saatler klavye kullanıyorsanız, başınızı öne doğru eğerek çalışmaktan kaçınmalısınız. Başı öne eğerek çalışmanız, boyun kaslarında oluşan gerginliğin artmasına neden olacak hatalı bir davranış olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir