ÖSTROJEN İÇEREN BESİNLER İLE SAĞLIĞINIZI KORUYUN!

Hem kadın, hem de erkeklerde görülen bir hormon olan östrojen, metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kadınlarda, vücut şekillerinin oluşmasında faydalı olmasının yanı sıra östrojen, cinsel gelişim ve üreme gelişimini destekleyen bir hormondur.

Her yaşta bulunan östrojen hormonu, özellikle gelişim çağında bulunan kadınlar daha yüksek oranda bulunmaktadır. Besinsel östrojen olarak adlandırılan fitoöstrojenler, vücudumuz tarafından üretilen östrojene benzemektedir. Bu nedenle aynı etkileri meydana getirdiğinden oldukça yararlıdır.

Doğal olarak oluşan bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler, hücrelerdeki östrojen reseptörlerine bağlanarak ve potansiyel olarak vücutta bulunan östrojen hormonunun faaliyetlerini etkilemektedir. Çeşitlerine göre farklılıklar gözlemlense de fitoöstrojenler, sağlığımıza yarar olarak bilinmektedirler.

Östrojen İçeren Besinler Nelerdir?

  • Susam Tohumları… Lif deposu tohumlar olarak bahsedeceğimiz susam, genelde Asya mutfağında bulunmaktadır. Ancak ülkemizde de sıkça tüketilmektedir. Güçlü bir fitoöstrojen olan susam tohumları, besinlere çıtır bir tat vermek için kullanılmaktadır. Düzenli olarak susam tüketilmesi halinde kadınlarda menopoz sonrası azalan östrojen seviyesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Keten Tohumu… Küçük yapısı ile altın rengi ve ya kahverengi renkli olan keten tohumu, fitoöstrojenler bakımından da oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Keten tohumunun içerisinde bulunan postmenopozal ile kadınlarda oluşabilecek meme kanseri riski de en aza indirilebilmektir. Fitoöstrojen olarak bilinen kimyasal bileşik olan lignanlar bakımından da keten tohumu, zengin bir besin maddesidir.
  • Soya Fasulyesi… Protein, vitamin ve mineral bakımından güçlü bir içeriğe sahip olan soya fasulyesi ile soya fasulyesi yemeği yapılabilir, soya peyniri olarak ya da tempeh olarak da tüketilebilir. Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
  • Kuru Meyveler… Lezzetli ve tüketimi bir o kadar zahmetsiz olan kuru meyveler, besin değerleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptirler. Kuru kayısı, kuru erik ve hurma kuru meyveler içerisinde maksimum düzeyde fitoöstrojen içeren besinlerdendir. Lif bakımından da zengin bir yapıya sahip olan kuru meyveler, sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi gereken besinler arasındadır.
  • Buğday Kepeği… İçerisinde yüksek miktarda lignanlar olarak bilinen fitoöstrojenlerin bulunduğu buğday kepeği, lifli yapısı ile de son derece sağlıklı bir besindir. Ancak vücut üzerinde tam olarak ne kadar etkili olduğu tam olarak kanıtlanmayan buğday kepeği, kandaki östrojen düzeyini arttırdığını söylemek mümkündür.
  • Tofu… Katı ve beyaz halde bloklar oluşturularak preslenerek elde edilen, pıhtılaşmış soya sütü tofudur. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenmelerde, bitki kökenli protein kaynağı olarak sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen tofu, östrojen içerdiğinden dolayı ihtiyaç doğrultusunda tüketilmelidir. Zengin bir izoflavon kaynağı olan tofu, soya ürünleri içerisinde en çok tercih edilen besindir.
  • Nohut… Lif ve protein içeren nohut, sağlığımız açısından oldukça yararlı bir yiyecektir. Diğer besinler kadar bilinmese de, östrojen seviyesini yükselten besinlerdendir. Nohut aynı zamanda doğal bir fitoöstrojen kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilmesi halinde, kilo vermeye de destek olan nohut, Türk mutfağının en sık tüketilen kuru baklagilleri arasında bulunuyor.
  • Şeftali… Lignanlar olarak bilinen fitoöstrojenlerin yanı sıra vitamin ve mineral içeriği ile de sağlıklı bir meyve olan şeftali, östrojen seviyesini arttırmak isteyenlerin tüketmesi gereken bir meyvedir. Tatlı ve lezzetli bir tadı bulunduğundan keyifle tüketilen şeftali, lif bakımından da son derece zengindir. Düzenli şeftali tüketiminin kadınlarda meme kanseri riskini %15 oranına kadar azaltabileceği, uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir