Murphy Yasası Nedir?

Amerikalı mühendis Edward A. Murphy tarafından ortaya atılan bir özdeyiştir. Murphy’nin başarısızlıkların ve hata kaynaklarının temelini araştırma çalışmasında meydana gelen Murphy kanunları, bilimsel bir kanıta dayanmasa bile toplumlarca kabul görmüştür.

Mühendis Murphy, ivmelenme konusunda yaptığı bir deneyde kabloların yanlış bağlanması sonucunda deneyin başarısızla sonuçlanması sonrasında ortaya çıkan Murphy yasası, şekillenerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Murphy yasaları; “Ters gidebilecek her şey, ters gidecektir” ilkesine dayanıyor. Kimileri tarafından doğrulanan, kimilerinin de ısrarla reddettiği Murphy yasası ne kadar doğrudur bilinmez ama pek çok araştırmaya konu olmuştur.

Edward A. Murphy Kimdir?

1949 yılında ABD Hava Kuvvetleri’nde roketler üzerine deney yapan mühendislerden biri olan Edward A. Murphy, 11 Ocak 1918 dünya gelmiş ve 17 Temmuz 1990 tarihinde hayata veda etmiştir. Dünyaca tanınan Murphy eğitimini United States Military Academy (1940) ve Air Force Institute of Technology okullarında tamamlamıştır. Mühendis Edward A. Murphy, ismini dünyaya Murphy yasaları ile duyurmuştur.

Edward A. Murphy
Edward A. Murphy

Murphy Yasalarının Orijinal Maddeleri;

1) Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir… Basitliğin aslında algıya dayalı olduğunu gösteren bir yasa diyebiliriz.

2) Her şey tahmin ettiğinden daha uzun sürer… Geleceğin asla projesini yaptığımız şey olmadığından bahseder.

3) Ters gidebilecek her şey ters gider… Bilinen reçelli ekmek örneğini verebiliriz; ekmek yer düştüğünde reçelli kısmı altta olacaktır.

4) Bir şey ters gidecekse, ters gider… İşleri kendi haline bıraktığınızda, ters gitme eğilimi gösterirler.

5) Birkaç şeyin ters gitmesi olasılığı varsa, en fazla zarar verecek olan en önce ters gider… Örneğin çalışırken elinizden düşürdüğünüz bir kalem, olabilecek en zor ya da en uzak yere düşer.

6) Bir şeylerin ters gitmesi mümkün değilse, gene de ters gider… Bir işin ters gitme olasığı olmayan durumlarda ya da ters gitmesini engelleseniz bile, birden meydana gelen bir olasılıkla yine ters gider.

7) Bir şeyin ters gidebileceği 4 durumu fark eder ve bunları önlerseniz, hazırlıksız olduğunuz 5. bir durum derhal ortaya çıkar… Bir önceki maddeye benzeyen bu yasada kısaca özetlemek gerekirse, mümkün olmasa da yeni bir durum oluşarak işler yine ters gider.

8) Kendi hallerine bırakılırsa, işler kötüden berbata doğru gider… Olayları kendi hallerine bıraktığınızı zannedersiniz ancak kötüyse bile kötü kalmaz ve daha kötüye gider.

9) Her şey yolundaysa bir şeyler kesinlikle gözünüzden kaçmıştır… Tüm kötü olasılıkların yok olması halinde bile bir kötü olasılık vardır ve sadece bu durum sizin gözünüzden kaçmıştır.

10) Tabiat daima gizli kusurdan yanadır… Doğal düzende mutlaka bir kusur vardır ve doğal olanı da kusur olmasıdır.

11) Hiçbir şey aptallık geçirmez hale getirilemez, aptallık bir dahidir… Aptallık dahildir ve hiçbir şeyden aptallıktan yoksun değildir.

Murphy Yasaları
Murphy Yasaları

Murphy Kanunlarında Sıkça Sorulanlar;

• Murphy Kanunları bilimsel mi? Temelini sibernetik ve sistem kuramında kullanılan fen bilimsel matematiksel bir kanundan alır.

• Murphy Kanunlarının gerçeklik payı var mıdır? Hayatta yaşadığınız bazı deneyimleri gözlemlerseniz uyumlu olanları görebilirsiniz. Ancak bu durum yüzde yüz gerçek demek için yeterli değildir. Murphy kanunları içinde olasılık geçerlidir.

• Bir şeyden vazgeçince geri gelir mi? Murphy yasasına göre evet. Ancak bu durumu düşünerek istediğiniz şeyden vazgeçmenizi pek önermiyoruz.

• Murphy kanunları olumsuz mudur? Aslında bu kanunlar olumsuzluğu esas alıyor gibi görünse de, belki de mutlak gerçekliği esas alıyor demekte mümkün olabilir.

• Murphy kanunları nasıl uygulanır? Bu sorunun cevabı için bir önceki başlıkta özetlediğimiz kanunları inceleyebilirsiniz.

Murphy Kanunlarında Merak Edilenler
Murphy Kanunlarında Merak Edilenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir