Gece Acıkanlara Özel Pratik Öneriler

Kilo probleminiz varsa, sağlıklı beslenmek istiyorsanız ya da diyet yapıyorsanız, aniden gelen gece acıkmaları ile kendinizi buzdolabında keşfe çıkanlar arasında bulabilirsiniz. Gece geç saatte yemek yemenin mide sorunları başta olmak üzere pek çok olumsuz yanı vardır.

Gece yemek yemeyi alışkanlık haline getirirseniz; daha kolay kilo alırsınız, sağlığınız bozulur, reflü gibi mide sorunları yaşarsınız ve kalite bir uyku uyuyamazsınız. Gece gelen açlık hissini bastırmadan yapamıyorsanız, en azında sağlıklı ve hafif şeyler tüketmeyi denemelisiniz.

Düşük kaloriye sahip, az yağlı, su ya da lif içeriği bakımından zengin besinleri gece acıktığınızda tercih edebilirsiniz. Evde pratik bir şekilde kendiniz yapacağınız veya kriz anlarını düşünerek hazırlık bulunduracağınız yiyecekler ile bu kriz anını sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkün.

Gece Acıkanlara Özel Pratik Öneriler
Gece Acıkanlara Özel Pratik Öneriler

Gece Acıkanlara Sağlıklı Alternatifler;

  1. Az Yağlı Yoğurt: İçerisinde yüksek oranda protein bulunduran yoğurt, en sağlıklı gece atıştırmaları arasındadır. Diyet yoğurt gibi düşük kaloriye sahip ürünleri tercih etmeniz gerekiyor. Hatta imkanınız varsa evde yapılmış, sağlıklı ve katkı maddesi içermeyen yoğurtları tüketebilirsiniz.
  2. Patlamış Mısır: Yeni nesil makineler ile evinizde kısa süre içerisinde ve yağsız olarak hazırlayabileceğiniz patlamış mısır, mükemmel bir gece atıştırmalığı olabilir. Patlamış mısır yerken dikkat etmeniz gereken nokta ise tuz miktarı olmalıdır. Tuzsuz ya da az tuzlu seçenekleri tercih etmelisiniz.
  3. Bitter Çikolata: Bu seçenek sadece gece acıkanlara değil, gece tatlı krizine girenler içinde geçerlidir. İçerisinde en az %70 kakao bulunan bitter çikolata, düşük kalorisi ile sağlıklı bir seçimdir. Ayrıca bitter çikolata kan şekerini de düzgün bir seviyede tutmada başarılı olduğundan gece tercih edilebilir bir seçimdir.
  4. Avokado: Avokadoyu sevenler arasında bulunuyorsanız, hemen müjdeli haberi verelim. İçerisinde sağlıklı yağlar barındıran avokado, düşük kalorisinin yanı sıra zengin lif içeriği sayesinde sağlıklı gece atıştırmalıkları arasındadır. Acıkan karnınızı gece saatlerinde midenizi yormadan doyurmak istiyorsanız, avokadoyu tüketebilirsiniz.
  5. Antep Fıstığı: Keyif alarak yiyeceğinizi tahmin ettiğimiz antep fıstığı da, sağlıklı gece atıştırmalıkları grubunda yer alıyor. Aşırıya kaçmadan yemeniz gereken antep fıstığı; içerisindeki iyi yağlar ve protein ile tercihiniz olabilir.
Gece Acıkanlara Sağlıklı Alternatifler
Gece Acıkanlara Sağlıklı Alternatifler

Gece Acıkmalarını Nasıl Önleriz?

• Öğle ve akşam öğünlerinizin arasında bir şeyler yemeyin. Özellikle bu öğünler arasında ara öğün uygulamanız, gece acıkmanıza neden olabiliyor.
• Gün içerisindeki öğünlerinizde yeterli düzeyde sağlıklı karbonhidrat ve protein tüketmiyorsanız, bu durumda gece geç saatlerde midenizden gurultular gelmesine neden olabilir.
• Gün içerisindeki öğünlerinizde meyve yanında süt ya da yoğurt tüketmeniz de gece gelen açlık krizlerine bir son verebilir.
• Gün içerisinde ara öğünlerinizde tercih ettiğiniz besinlerde bu durumu etkiliyor. Galeta ve bir parça peynir tüketerek bu durumu yok edebilirsiniz.
• Kendinizi gözlemleyerek geç saatlerde acıkmanıza neden olan durumu bulabilir ve bu yönde bir değişiklik yapabilirsiniz.
• Duygu durumlarınızı kontrol altına alarak da gece yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Yapılan araştırmalar gece acıkanların birçoğunda duygusal açlık olduğunu ve bedensel açlık ile duygusal açlığın ayırt edilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır.
• Gün içerisinde öğün atlıyor ya da öğünlerinizde kalitesiz besleniyorsanız, gece acıkmanız olağan bir durumdur. İhtiyacınız olan kadarını gün içerisinde es geçerseniz, mideniz harekete geçecek ve açlık hissi ile baş etmek zorunda kalacaksınız.
• Her öğününüzde protein tüketmeye özen göstermelisiniz. Vücudun eksik protein alması, gece acıkmalarına neden olan en sık rastlanan sorunlardandır.
• Gün içerisinde ya da eve geldiğinizde abur cubur tüketiyorsanız, gece acıkmanızda kaçınılmaz olacaktır. Kan şekerini hızlı bir şekilde etkileyen abur cubur yerine evinizde süt, peynir, yoğurt gibi besinleri tercih etmelisiniz.

Gece Acıkmaları Önleme
Gece Acıkmaları Önleme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir