Outdoor Sporlarını Tanıyalım…

Mevsimlere bağlı kalmadan senenin her ayında yapabileceğiniz outdoor sporları, doğayı keşfetmek isteyen maceraperestlerin tercihi oluyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan doğayı, hayatınızın bir parçası haline getirmek; hem mental, hem de bedensel sağlığınız için oldukça faydalı.

Spor salonlarında yapacağınız egzersizlerden çok daha yararlı olan outdoor sporlarının en belirgin özelliği, açık havada ve fazla oksijen alıyor olmanız. Sağlıklı olduğu kadar keyifli de olan outdoor sporları içerisinde kendinize uygun olanı hemen keşfetmek için makalemizin tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bedensel sağlığınız kadar zihinsel sağlığınızı olumlu etkileyen outdoor sporları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Bu sporları yaparken ihtiyaç duyacağınız ekipman ve malzemeleri sitemizde bulabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Outdoor Sporlarını Tanıyalım
Outdoor Sporlarını Tanıyalım

En Sevilen Outdoor Sporları;

  1. HİKİNG: Doğa yürüyüşü anlamına gelen hiking spor ile hafta sonlarınızı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sevdikleriniz ile yapacağınız doğa yürüyüşleri; ruh sağlığınızı olumlu yönde etkilerken, düzenli yapılması halinde fiziğinizin de kusursuz görünmesine yardımcı olacaktır. Yaz ayı ya da kış ayı fark etmeksizin yapabileceğiniz doğa yürüyüşleriniz için özel teknolojilerle tasarlanan outdoor pantolonlarını tercih edebilirsiniz. Böylece soğuk havadan etkilenmeden, yürüyüşlerinizi keyifle yapabilirsiniz.
  2. TREKKİNG: Doğada gruplar halinde yapılan trekking, belirli bir noktadan başlayan ve varış noktası önceden belirlenmiş doğa yürüyüşleridir. Sportif ve hafif bir tempoda yapılan trekking sporunda, tercih edeceğiniz bot veya ayakkabı büyük önem taşır. Uzun mesafeleri kolaylıkla kat etmeniz için özel tasarlanan trekking bot ve ayakkabıları, performansınızı doğrudan etkileyecektir.
  3. BİSİKLET: Yağ yakımı konusunda oldukça etkili olan bisiklet sürme, ülkemizde de en çok tercih edilen outdoor sporları arasında yer alıyor. Bu amaç için özel üretilen bisikletleri tercih etmeniz, sporunuzdan daha fazla verim almanıza yardımcı olacaktır. Bisiklet sürerken, güvenliğinizi sağlayacak olan ekipmanları kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
  4. KAMPÇILIK: Her mevsim yapabilme imkanı olan ve doğa ile iç içe olmanızı sağlayan bir diğer outdoor sporu ise kampçılıktır. Çadır, outdoor sırt çantası gibi pek çok farklı ekipmanın yer aldığı bu spor sayesinde hem beden, hem de zihin sağlığınız üzerinde olumlu geri dönüşler alabileceksiniz.
  5. KAYA TIRMANIŞI: Adrenalin tutkunuysanız size önerimiz kaya tırmanışı sporu olacaktır. Günlük yaşamın ve iş hayatının stresinden uzaklaşmak istiyorsanız, tırmanma sizin için eşsiz bir seçenek olacaktır. Yeni başlayacaklar için önerimiz öncelikle yapay bir tırmanma duvarı, sonrasında doğaya çıkmanız yönünde olacaktır.
  6. YAMAÇ PARAŞÜTÜ: Hafif rüzgarlı havalarda keyifle yapabileceğiniz yamaç paraşütü, kendinizi daha özgür hissetmenizi sağlıyor. Paraşüt ve uygun kıyafetlerinizin yanı sıra kendinize bir acil durum çantası oluşturmanız da yararınıza olacaktır.
En Sevilen Outdoor Sporları
En Sevilen Outdoor Sporları

Outdoor Sporlarının Faydaları Nelerdir?

a) Mental sağlığınızı etkileyen outdoor sporları, doğada uzun süre zaman geçirdiğiniz için kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlar,

b) Açık hava yapıldığından outdoor sporları yaparken güneşin sunduğu doğal D Vitamininden de faydalanmış olursunuz,

c) Kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu belirtilen doğa sporları, özellikle yüksek tansiyon hastalığı olan bireyler için önerilmektedir,

d) Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre doğada uzun zaman geçirmek miyopi riskini azalttığı tespit edilmiştir. Şaşırtıcı ama doğada zaman geçirmenin, gözlere oldukça faydalı olduğu belirtilmektedir.

e) Doğada zaman geçirmenin yanı sıra sürekli kaslarınız aktif çalışması, uyku sorunlarının önüne geçerek daha kaliteli ve verimli uyumanızı sağlar.

f) Outdoor sporlarının en çok bilinen faydalarından biri de; anksiyete ve depresyon riskini önemli ölçüde azaltıyor olmasıdır.

g) Yapılan araştırmalarda doğada zaman geçirmenin doğal ağrı kesici etkisi yaptığı gözlemlenmiştir.

Outdoor Sporlarının Faydaları
Outdoor Sporlarının Faydaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir