METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA YÖNTEMLERİ

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA YÖNTEMLERİ

Vücudumuz gün içerisinde tükettiğimiz besinleri enerjiye dönüştürür. Bu enerjiyi yakma hızı, kişinin metabolizma hızını belirler. Sağlıklı bir yaşam için metabolizmanın düzenli ve yeterli hızda çalışması gerekmektedir.

Yaş, genetik, metabolik hastalıklar, cinsiyet, beslenme düzeni , stres ve yanlış yapılan sağlıksız diyetler metabolizma hızını doğrudan etkiler. Metabolizma hızının en verimli dönemi 15-30 yaş aralığındaki zamanda görülür. İlerleyen yaşlarda ise dikkat edilmemesi halinde yavaşlamaya başlar.

Vücudun iç mekanizmasını ateşleyen metabolizma; hücreler için gerekli olan enerjiyi sağlarken aynı zamanda yağ yakmada da önemli bir rol oynamaktadır. Yaşam kalitesini birebir etkileyen metabolizmanın, yavaş çalışması durumunda ise bir takım sağlık sorunları baş gösterir.

Metabolizma Hızlandırma
Metabolizma Hızlandırma

Metabolizmayı Hızlandırmak için;

  • Gün içerisinde vücut için gerekli olan yeterli su miktarını almak gereklidir. Tüketilen su miktarı ortalama 2-3 litre civarında olmalıdır.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra metabolizmayı hızlandıran, yağ yakıcı besinlere ağırlık verilmelidir.
  • Az ve sık beslenmeli, sürekli metabolizmayı tetikleyerek işlevsel halde kalmasına yardımcı olmalıyız. Uzman kişilerin tavsiyesi ile 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmelidir.
  • Düzenli egzersiz ve spor yaparak metabolizma hızını arttırmak gereklidir. Hareketli bir yaşam metabolizma için çok önemlidir.
  • Anti-oksidan özelliği bulunan bitki çayları düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Alternatif olarak Akupunktur tedavisinin de metabolizma hızını arttırdığı bilinmektedir.

Metabolizma Hızlandıran Beslenme Önerileri

  1. İlk olarak; Sabah kahvaltısını kesinlikle atlamayın… Kahvaltınızda; İçerisinde yararlı yağların yer aldığı, sağlıklı kilo vermeye yardımcı ve uzun süre tokluk hissi sağlayacak 1 adet haşlanmış yumurta olmalıdır. Üstelik kolestrolü de etkilemeyen yumurta, metabolizmanın çalışmasına neden olacaktır.
  2. Metabolizmanın yavaşlamasını önleyen C vitaminini içerisinde bulunduran gıdalardan yararlanmalı, gün içerisinde 1-2 öğününüzde mutlaka tüketmelisiniz.
  3. Mideniz ile ilgili bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa; acı ve baharatlı yiyecekleri tercih etmenizde yarar var. Tarçın, nane ve kırmızı acı biber bunlardan yalnızca birkaçı…
  4. İçerisinde kafein bulunduğundan, gün içerisinde tüketeceğiniz şekersiz birkaç fincan kahve de metabolizmanızı  tetikleyen içeceklerin başında yer alıyor. Anti-oksidan özelliği de bulunan Yeşilçay ise hemen arkasından listelerde yer alıyor.
  5. Gün içerisinde içtiğiniz suya, limon veya tarçın eklemenizde metabolizma hızınızı arttıracaktır.
  6. Greyfurt başta olmak üzere elma, armut gibi dirençli yağlar ile savaşan lifli meyvelere beslenmenizde öncelik tanımalısınız. Faydaları saymakla bitemeyecek Greyfurt ile pek aranız yoksa suyu içecek olarak tüketmenizde bir diğer alternatif…
  7. Ana öğünlerinizde yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmeniz metabolizma hızını arttırmada yardımcı olacaktır.
  8. Metabolizmayı hızlandırmasının beraberinde yağ yakımını da sağlayan Kalsiyum içeren besinlere öncelik vermelisiniz.

Metabolizma Hızlandıran Egzersizler
Metabolizma Hızlandıran Egzersizler

Metabolizma Hızlandıran Egzersizler

Gündelik yaşamınızda fazla hareketli olmayan biri iseniz etkili bir egzersiz çalışması ya da alışkanlık haline getireceğiniz bir spor programı ile metabolizmanızı desteklemeniz gereklidir. Hareketliliği az bir yaşam sürmek; metabolizmanızı yavaşlatmanın yanında bölgesel yağlanmalara ve fazla kilolara neden olacaktır.

Sindirim sistemini de doğrudan etkileyeceğinden sabah sporu yapmak; hem metabolizmanızı hızlandıracak, hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayan yağ yakımını başlatacaktır. Vücudunuzda bulunan fazla yağlar metabolizma hızını etkilediğinden;  yağ oranının azalıp, kas oranının artması için çalışmalar yapmalısınız.

Bir yetişkinin hareketli sınıfında yer alması için, ortalama olarak gün içerisinde 10 bin adım atması öngörülmektedir. Sağlıklı yaşamın altın kuralı olan spor, gün içerisinde yeterli olmayan aktivitelerimizin eksiklerini kapatacaktır.

İster dans edin, ister egzersiz yapın metabolizma için önemli olan hareketliliğinizi korumaktır. Asansör yerine merdiveni tercih edebilir, arabanızı uzağa park edebilir ya da gideceğiniz yere ulaşmak için yolu uzatabilirsiniz.

Metabolizmanızı hızlandırma yöntemlerine sadık kalarak; Kaliteli ve Sağlıklı Yaşamanın tadını çıkartabilirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir