Mental Sağlık Menüsü

Bireylerin psikolojik iyi hal ya da zihinsel bir bozukluğunun olmadığı, sağlıklı bir ruh haline sahip olmasını ifade eden mental sağlık; kişinin bedensel sağlığı ile de orantılı bir durumdur. Ruh ve beden sağlığının birbiri ile ne kadar etkileşimde olduğundan bahsetmiştik.

Mental sağlığımız; kendi yeteneklerimizi gerçekleştirebildiğimiz, gündelik hayatın stres faktörleri ile normal bir şekilde baş edebilmemiz ve faydalı çalışmalar ile yaşadığımız topluma sağladığımız katkıları belirtmektedir.

Bireylerin yaşamdan keyif alabilmesi ve yaşam süreçlerinde aktif bir rol almasında etkili olan mental sağlık, psikolojik dayanıklılığı yüksek ve bu dayanıklılığı yükseltme çabaları sayesinde iyileştirilebilmektedir.

Mental sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olan ve mevcut zamanınıza göre seçim yapabileceğiniz, keyifli alternatifleri sizler için araştırdık. Her zaman kullanabileceğiniz basit ancak etkili olan bu yöntemler sayesinde, günlük yaşamın stresinden ve sıkışmışlık hissinden kurtulabileceksiniz.

Mental Sağlık Menüsü
Mental Sağlık Menüsü

Mental Sağlığı İyileştirme Yolları

Kendinize Ayırabileceğiniz 5 Dakikanız Varsa;

Nefes Egzersizi Yapabilirsiniz… Doğru nefes alma taktiklerini uygulayarak kendinizi daha zinde ve enerjik hissedebilirsiniz. İş yaşamındaki strese, gündelik yaşamda eklendiğinde kendinizi baskı altında hissedebilirsiniz. Bu durum ise mental sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Farklı nefes alma taktiklerini uygulayarak, 5 dakika gibi kısa bir sürede kendi mental sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

• Ilık Bir Duş Alabilirsiniz… Kendinizi ve ruh sağlığınızı kötü hissediyorsanız, 5 dakikada alacağınız ılık bir duş sayesinde kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Üstelik beden sağlığının yanında ruh sağlığınıza da iyi gelecek bu seçenek çakralarınızı da açacaktır. Ilık bir duş alarak mental sağlığınızı iyileştirebileceğinizi belirtmek isteriz.

• Favori Şarkınızı Dinleyin… Ruh halinizin kötüleştiğini hissediyorsanız, size keyif veren sevdiğiniz bir şarkıyı dinleyebilirsiniz. Mental sağlığı etkileyen endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olacak sevdiğiniz şarkıları dinlemek hem eğlenceli, hem de mental sağlığınız için yararlı bir seçenek olacaktır.

Mental Sağlığı İyileştirme
Mental Sağlığı İyileştirme

Kendinize Ayırabileceğiniz 10 Dakikanız Varsa;

• Meditasyon Yapabilirsiniz… Meditasyon yapmak uyku düzenini iyileştirir, kalp çarpıntısını hafifletir, stresi yok eder, bağımlılıklardan özgürleşmeyi sağlar, yorgunluğu alır, endişe ve kaygıyı giderir, iç huzuru kazandırır, verimliği ve yaratıcılığı arttırır. Pek çok faydası bulunan meditasyon, böylelikle mental sağlığımızı da olumlu yönde etkiler.

• Yazı Yazabilirsiniz… Yazı yazmak, zihnin tek bir noktaya odaklanmasını sağladığından ruhu dinlendirir. Diğer düşüncelerden uzaklaşarak bir konuya konsantre olmak stres, kaygı ve korku gibi olumsuz ruh hallerinden kurtulmanıza yardımcı olur. Ruh halinizin kötüye gittiğini düşünüyorsanız, sık sık yazı yazarak düşüncelerinizi paylaşın. Böylece kendinizi daha hafiflemiş hissedeceksiniz.

• Kitap Okuyabilirsiniz… Günde sadece 10 dakikanızı kitap okumaya ayırdığınızda, ruh sağlığınızı da iyileştirmiş olacaksınız. Farklı dünyalara gitmek, bilmediğiniz alanlarda kendinizi geliştirmek, hayal gücünüzü aktif bir şekilde kullanmanıza yardımcı olan kitap okumak ile mental sağlığınızı iyileştirmeniz mümkün.

Mental Sağlık Menüsü
Mental Sağlık Menüsü

Kendinize Ayırabileceğiniz 15 Dakikanız Varsa;

• Yürüyüşe Çıkmalısınız… Zihninizin dinlenmesi ve ruhsal sağlığınızın iyileşmesi için açık havada yapacağınız 15 dakika yürüyüş, bedensel sağlığınız üzerinde de etkili olacaktır. Kas gruplarının yanı sıra ruhsal sağlığınızı da iyileştiren yürüyüş yapmanın da mental sağlığımız üzerinde olumlu etkiler yaratır.

• Yaratıcı Aktiviteler Belirleyin… Hobileriniz doğrultusunda hazırlayacağınız bir program ile günde 15 dakikalık aktiviteler yapabilirsiniz. Resim yapın, şiir yazın, oyun oynayın… Yapacağınız aktivite günlük yaşamın rutini ve stresinden sizi uzaklaştıracağı için zihnin dinlenmesini sağlayacak. Dolaylı yollar ile mental sağlığınızın iyileşmesinde de etkili olacaktır.

• Yeni Yemek Tarifi Deneyin… Kişinin ruh halinde üzerinde en etkili olan olgulardan biri de başarıdır. Merak duygunuzu, başarı ile desteklemek istiyorsanız, uzun zamandır ertelediğiniz ve aklınızdan kalan o yemek tarifini deneyebilirsiniz.

Mental Sağlık Tüyoları
Mental Sağlık Tüyoları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir