Magnezyum Bakımından Zengin Besinler

Vücuttaki kan basıncının ideal seviyede seyretmesi, kuvvetli kemik yapısı ve düzenli kalp ritmi için vücudumuzun magnezyuma ihtiyacı vardır. Günlük olarak alınması gereken magnezyum miktarı kadınlarda 300 mg, erkeklerde 400 mg. olması yeterliyken, çocuklarda 100 – 300 mg. civarındadır.

Vücudun kendi kendine üretemediği bu minerali, dışarıdan almamız gerekiyor. Hayati bir önem taşıyan magnezyum, enerji gerektiren her metabolik işlemde vücut için gereklidir. Sinir sisteminde bulunan yüksek duyarlılığı azaltan magnezyumu, beslenme yoluyla almak mümkündür.

Anti stres minerali olarak da bilinen magnezyumun, düzenli bir şekilde alınabilmesi için içerisinde yüksek oranda magnezyum barındıran besinleri bilmemiz gerekir. Kaliteli bir magnezyum kaynağı olan besinleri sizler için araştırdık…

Magnezyum Bakımından Zengin Besinler
Magnezyum Bakımından Zengin Besinler

Magnezyum İçeren Besinler;

  1. Baklagiller: Magnezyum dahil olmak üzere farklı besin değerlerini de içerisinde barındıran baklagiller, sağlığımız için düzenli tüketmemiz gereken besinler arasında yer alırlar. Mercimek, fasulye, bezelye, nohut ve soya fasulyesi gibi baklagiller grubunda yer alan besinleri, hafta da en az birkaç kez tüketmek gerekiyor.
  2. Avokado: Mükemmel bir lif kaynağı olan magnezyum, tokluk hissi vermesinin yanı sıra kolesterol seviyesini iyileştirir ve vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Magnezyum kaynağı olan avokadonun, yüksek yağ oranına sahip olduğundan kontrollü tüketilmesi gereken besinlerden olduğunu da hatırlatalım.
  3. Kuruyemişler: Badem ve kaju fıstığı başta olmak üzere pek çok kuruyemiş içerisinde magnezyum minerali barındırmaktadır. Tekli doymamış yağ oranı içeren kuruyemişler, özellikle diyabet hastalarında kolesterol düzeyini iyileştirmesi ve kan şekerinin dengelenmesi konusunda başarılı olduğundan tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 28 gram kajunun içerisinde 82 mg. magnezyum vardır. Kuruyemişler zengin magnezyum içerdiklerinden, düzenli tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
  4. Bitter Çikolata: Sağlıklı beslenmede sıkça karşımıza çıkan bitter çikolata, vücudumuz için oldukça yararlıdır. 28 gram bitter çikolata, 64 mg. magnezyum içerdiğinden zengin magnezyum kaynakları arasında yer alır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan bitter çikolata, kendine özgü lezzetiyle de oldukça keyifli bir yiyecektir.
  5. Muz: Sağlığımız açısından yararlı ve bir o kadar lezzetli bir meyve olan muz, yüksek magnezyum içeriği ile de önerilmektedir. Büyük bir adet muz günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılamaktadır. Diyabet sorunu olan kişilerin kontrollü tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise özellikle olgun muzlarda şeker oranının yüksek olması ve karbonhidrat içermesidir.
Magnezyum İçeren Besinler
Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum Mineralinin Vücudumuza Yararları;

• Magnezyum, hormonların aktif olmasını sağlayan ve nörolojik sorunların engellenmesinde oldukça etkili bir mineraldir.

• Yeterli düzeyde magnezyuma sahip kişilerin cilt, saç ve tırnakları daha sağlıklı ve güçlüdür.

• Beyin hücrelerinin ölmesine neden olan kalsiyumun beyine ulaşmasını magnezyum minerali engellemektedir. Üstelik magnezyum minerali beyin hücrelerinin daha canlı ve dinç olmasına yardımcı olurlar.

• Kalsiyum ile birleştiğinde etkisi daha çok artan magnezyum minerali, sinir sistemi üzerinde etkilidir ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu nedenle magnezyum anti stres minerali olarak da anılmaktadır.

• Vücudumuzdaki fosfor, C vitamini ve kalsiyum gibi maddelerin daha verimli ve aktif bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır.

• Magnezyum minerali vücudun, kendi ısısını dengelenmesinde büyük rol oynamaktadır.

• Magnezyum takviyeleri sayesinde kadınların regl dönemi sancılarının azaldığı yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.

• Magnezyum minerali eksiliği bulunana bireylerin, depresyon ve anksiyete başta olmak üzere çeşitli sinir hastalıklarına daha yatkın olduğu saptanmıştır.

• Astım, nezle ve alerji durumlarında etkilerin azalmasına destek olan magnezyum, gebelik döneminde oluşan sancı ve krampların oluşmasını da engellemektedir.

• Vücudumuzda bulunan sodyum ve potasyum dengesini düzenleyen magnezyum, sigara kullanan bireylerde oluşabilecek felç hastalığı riskini de minimuma indirmektedir.

Magnezyum Mineralinin Vücudumuza Yararları
Magnezyum Mineralinin Vücudumuza Yararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir