Korayspor Blog

LEKTİN NEDİR? LEKTİN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Hücre zarlarına bağlanan bir protein türü olan lektin, tükettiğimiz yiyecekler içerisinde de olduğu gibi tüm yaşam formlarında da bulunmaktadır. Aynı şekilde lektinler, şekere de bağlanabilmektedirler. Bitki ve hayvan bazlı besinlerde bulunan lektin, tüketilen besinlerin sadece %30’unda bulunuyor.

Lektinler, sindirilemediklerinden bağırsaklarda değişmeden hareket ederler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hücrelerin büyümesi gibi pek çok farklı alanda önemli bir yere sahip olan hayvan lektinlerinin yanı sıra bitki lektinlerinin kanser tedavisinde kullanılmaktadır.

En yüksek lektin içeriği baklagiller, tahıllar ve patlıcangil sebzeler gibi sağlıklı besinlerde bulunmaktadır. Lektinler türlerine göre bazıları reaksiyona neden olurken, bazıları sağlığımız için yararlı olduğundan bilinçli olarak besinleri tüketmemiz gerekiyor.

Besinleri suya koyarak bekletmek, suda çözünür olduğundan lektinlerin pek çoğunu yok edebilir. Lektin içeren besinler, olması gerektiği gibi pişirildiklerinde, sorun yaratmamaktadır. Özellikle gıda duyarlılığı, besin alerjisi ya da gastrointestinal rahatsızlıklara meyilli iseniz lektin içeren besinlerden uzak durmanız gerektiğini de belirtelim. İçerisinde lektin yer alan sağlıklı besinleri sizler için araştırdık.

Lektin İçeren Sağlıklı Besinler;