LEKTİN NEDİR? LEKTİN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Hücre zarlarına bağlanan bir protein türü olan lektin, tükettiğimiz yiyecekler içerisinde de olduğu gibi tüm yaşam formlarında da bulunmaktadır. Aynı şekilde lektinler, şekere de bağlanabilmektedirler. Bitki ve hayvan bazlı besinlerde bulunan lektin, tüketilen besinlerin sadece %30’unda bulunuyor.

Lektinler, sindirilemediklerinden bağırsaklarda değişmeden hareket ederler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hücrelerin büyümesi gibi pek çok farklı alanda önemli bir yere sahip olan hayvan lektinlerinin yanı sıra bitki lektinlerinin kanser tedavisinde kullanılmaktadır.

En yüksek lektin içeriği baklagiller, tahıllar ve patlıcangil sebzeler gibi sağlıklı besinlerde bulunmaktadır. Lektinler türlerine göre bazıları reaksiyona neden olurken, bazıları sağlığımız için yararlı olduğundan bilinçli olarak besinleri tüketmemiz gerekiyor.

Besinleri suya koyarak bekletmek, suda çözünür olduğundan lektinlerin pek çoğunu yok edebilir. Lektin içeren besinler, olması gerektiği gibi pişirildiklerinde, sorun yaratmamaktadır. Özellikle gıda duyarlılığı, besin alerjisi ya da gastrointestinal rahatsızlıklara meyilli iseniz lektin içeren besinlerden uzak durmanız gerektiğini de belirtelim. İçerisinde lektin yer alan sağlıklı besinleri sizler için araştırdık.

Lektin İçeren Sağlıklı Besinler;

  • Soya Fasulyesi… Mükemmel bir protein kaynağı olan soya fasulyesi, yüksek kaliteli ve bitki bazlı proteinler arasında yer alır. Bu durum bitkisel protein tüketmeyi tercih eden vejetaryen beslenen bireyler için oldukça büyük önem taşır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan soya fasulyesi aynı zamanda kanserin önlenmesinde de etkili bir besindir. Yapılan çalışmalar soya fasulyesinin hem fermantasyon, hem filizlenme lektinlerinde azaltmada kanıtlanmış bir yöntemdir.
  • Kırmızı Barbunya Fasulyesi… Glisemik indeksi düşük olan kırmızı barbunya fasulyesi, bilindik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bitki bazlı proteinlerin zengin kaynaklarından biri olan kırmızı barbunya fasulyesi, kan şekerinde de kademeli bir artışa neden olur. Bağırsak sağlığına yararları bulunan kırmızı barbunya fasulyesi; demir, potasyum, folat ve K1 vitaminleri bakımından da zengindir.
  • Buğday… Glisemik indeksi düşük olan buğday, kan şekeri düzeyinin artmasına neden olabilir. Dünya nüfusunun ortalama üçte birinin temel gıdası olan buğday, tüm besinlerden arındırılmıştır. Bağırsak sağlığına yararlı olan buğday, zengin lif içeriği ile de oldukça sağlıklı bir besindir. Selenyum, bakır ve folat gibi pek çok vitamin ve mineral için güçlü bir kaynak olan buğdayın lektin içerikleri, pişirilme ve işleme sırasında neredeyse tamamen ortadan kaldırılmaktadır.
  • Domates… Lif bakımından zengin bir yapıya sahip olan domates, C vitamini içeriği ile de bilinmektedir. Güçlü bir potasyum, folat ve K1 vitamini kaynağı olan domates, antioksidan likopendir. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olan domates, mineraller bakımından da zengindir. Domates, patates, patlıcan, biber de patlıcangiller ailesinin bir parçası olduğundan lektin içermektedir.
  • Patates… Pek çok şekilde tüketebildiğimizden sofralarımızda sıkça yer alan patates, kabukları ile birlikte de yenebiliyor. Kabuklu yenen patatesler, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Patlıcangiller ailesinden olan patatesin, C vitamini bakımından zengin olduğu da bilinmektedir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan patates, besleyici ve çok yönlü bir besin olarak bilinmektedir.
  • Yer Fıstığı… Baklagiller ailesinden olan yer fıstığı, fasulye ve mercimeğin yer aldığı grupta bulunur. Doymamış yağlar bakımından zengin bir yapıya sahip olan yer fıstığının, protein içeriği de yüksektir. Tiamin, E vitamini ve biyotin gibi çeşitli vitamin ve mineralleri de içerisinde barındıran yer fıstığı lektinlerinin, kanser hücrelerinde büyümeyi arttırdığı tespit edilmiştir. Yer fıstığı, mono ve çoklu doymamış yağlar bakımından da zengindir. Sağlığımız için pek çok yararı bulunan yer fıstığı, güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir