KAS GELİŞİMİ İÇİN İNSÜLİNİN ÖNEMİ

İnsülin hormonu; pankreas tarafından salgılanan, yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir hormondur. Aynı zamanda insülin hormonu, kaslara, karaciğere ve yağ dokularına glikoz taşıma ile görevlidir.

Yeterli miktarda insülin salgılanmaması durumunda, vücutta meydana gelen işlemlerde düzensizlik oluşabiliyor. Proteoliz yani sindirim sırasında protein parçalanmasına neden olan bir süreç esnasında, kaslarda protein yakımı hızlandırılmaktadır.

Özetlememiz gerekirse; insülinin en belirgin rolü yağ depolamaktır diyebiliriz. Yapılan araştırmalar kanıtlıyor ki; insilüne gerek duyulmadan da glikoz dokulara taşınabilmektedir. Ancak yağ dokusu ile ilgili bir konu olduğundan, kas gelişimi ve güçlendirilmesi için oldukça önemli bir yeter tutmaktadır.

İnsülin ve Vücut Geliştirme Bağlantısı

İnsülin hormonu, büyüme hormonu gibi fonksiyonel bir proteindir. Tüm proteinler gibi insülin, amino asit zincirlerinden meydana gelir. Kas fiberlerine iletildiğinde, hücrelerin açılmasını sağlayan insülin; aynı zamanda damarların genişlemesini sağladığından, kaslara daha fazla kan akışı sağlıyor ve daha fazla besinin gitmesine destek oluyor.

Sıkça insülin ile birlikte anılan glisemik indeksten de biraz bahsedelim. Bir besinin glisemik indeksi, kan şekeri seviyesini ne kadar hızlı bir şekilde yükselttiği ile alakalıdır. Vücudumuza aldığımız karbonhidratlar, glikoza çevrilmektedir. Glikoz, daha sonra kana karışmaktadır. Bazı besinlerde bu işlem uzun sürerken, bazılarında çok daha kısadır.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler, kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, bu tür gıdalar tercih edilmemelidir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar sıklıkla tüketildiğinde, karbonhidrat alımı fazla olacağından, vücut insüline karşı direnç kazanmaya başlamaktadır. İnsülin seviyesi kronik olarak yükselmektedir.

İnsülin direnci, vücutta daha fazla yağ depolanmasına sebep olmaktadır. Üstelik insülin direnci, kaslara giden amino asit ve glikoz oranını azaltmaktadır. Yüksek glisemik indekse sahip ve kaçınmamız gereken gıdalara örnek olarak; şeker, beyaz ekmek, kepek ekmeği ve pirinç verilebilir. Yulaf, makarna, bulgur, meyve, esmer pirinç ve baklagiller glisemik indeksi düşük besinlere örnek olarak verilebilmektedir.

Spor Yapanlarda İnsülinin Meydana Getirdikleri;

  1. İnsülin, spor yapanlarda glukoz girişini arttırmaktadır,
  2. Yağ asidi sentezine destek verir,
  3. İnsülin, sporcularda katabolizmayı düşürmektedir,
  4. Growth hormonunu arttırmaya yardımcı olur,
  5. Gliserol fosfat sentezini yükseltmeye yardımcı olur,
  6. Sporcularda insülin, duyarlı hücrelere amino asitlerin taşınmasını arttırmaktadır,
  7. İnsülin, glikolitik enzimlerin etkinleştirilmesini sağlar,
  8. Protein sentezinin sporcularda uyarılmasına insülin yardımcı olur.
  9. İnsülin anabolik ulaştırma hormonudur.

İnsülin Direncini Kontrol Etmek

İnsülin direncini kontrol etmede, besinlerde dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. Glisemik indeksli besinlerin fazla tüketilmemelidir. İnsülin hormonunun, vücutta belirli bir dengede tutulması sağlanmalıdır.

Antrenman sonrasında kas glikojen depoları, boşaltılmaktadır. Egzersiz sonrasında geçen zamanla doğru orantılı olarak, etkisi düşmektedir. Bu nedenle antrenman sonralarında genellikle kaliteli karbonhidratların tüketilmesi önerilmektedir.  Egzersiz ve antrenman sonrasında tüketeceğiniz besinlerden alınan kalorilerin çoğu, kasların arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Bu da antrenmandan daha fazla verim almanıza yardımcı olacaktır.

Antrenman öncesinde ise şekerli besinler tüketmeniz, özellikle çalışmanızın ilk 20 dakikasını, fazlasıyla enerjik ve zinde hissedebilirsiniz. Ancak ilerleyen zamanda baygınlık ya da baş dönmelerine varabilecek, yüksek enerji kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu iki enerjik geçiş arasında ciddi bir fark olduğundan, belki de antrenmanınızı yarım bırakmanız gerekebilir.

Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olarak antrenman öncesinde şeker alımının kesilmesi gerektiğidir. Yani bu durumda insülin hormonunun birden düşüp, çıkmasına engel olacaksınız. Kaliteli kompleks karbonhidratlardan yararlanarak, kaslarınızdaki ATP depolarını doldurmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Beslenmenize dikkat ederek, insülin direncini kontrol edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir