Japonların Mutluluk Felsefesi

Ichıgo Ichıe; Yaşamdaki her an sadece bir defa yaşandığından ve onu tekrarlamak mümkün olmadığından, yaşanan anı derinlemesine yaşamak gerektiği felsefesidir. Japonların mutluluk felsefesi olan Ichigo Ichie “Her an, bir kere yaşanır.” Anlamına gelmektedir.

Ichigo Ichie felsefesi; kökü yüz yıllar öncesine dayanan, anı yaşamak, iyi hissetmek ve yaşamın kıymetini anlayıp değerlendirmek anlamına sahiptir. Tarihte ilk kez 16. yüzyılda Japon Çay Ustası Sen No Rikyu tarafından ortaya atılan Ichigo Ichie felsefesi, dünya gibi her şeyin geçici olduğunu ve hayattaki her anın değerli olduğunun vurguluyor.

Günümüzde bir Zen felsefesi haline gelen Ichigo Ichie, pek çok birey tarafından kabul ediliyor. Bu durum ise insanların ve toplumların, yüksek farkındalığa sahip olmasını sağlıyor. Bu felsefe ile yaşayan bireylerdeki mutluluk seviyesinde artış gözlemleniyor.

Japonların Mutluluk Felsefesi
Japonların Mutluluk Felsefesi

Ichigo Ichie Felsefesinin 9 Maddesi;

  1. 5 Duyunuza Odaklanın… Koku alma, tatma, duyma, dokunma ve görme gibi duyularınızı kontrol altında kullanmalısınız. Yani yaşadığınız her an ve hissi, derinlemesine yaşamalınız. Hissederek dokunmalı ve koklamalısınız. Ayrıca bu durum empati yeteneğinizi de geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  2. “Anı” Yaşamayı Öğrenin… Geçmiş ve geleceği sürekli düşünmek, zihninizi meşgul ettiği gibi aynı zamanda yoracaktır. Anı yaşamak, yaşadığınız anın tadını çıkartmak bu felsefenin önemli noktalarındandır. Geçmiş artık yaşanmış ve bitmiş, gelecek ise yaşanacağı kesin olmayan ucu açık bir bilinmezdir.
  3. Yeni Şeyler Deneyin… Mutluğun felsefesi olarak adlandırılan Ichigo Ichie’nin bir diğer maddesi ise daha önce yapmadığınız, bir şeyi yapmaktır. Yenilik insan doğasına her zaman iyi gelir, mutluluğu içinizde hissetmeniz için yeni keşifler yapmaya hazır olmalısınız. Ayrıca yenilikler günlük rutinleriniz arasında, kendinizi resetlemenizi de sağlayacaktır.
  4. Özel Anları Ertelemeyin… Hayat bazen önümüze fırsatlar çıkartır. Hayır deyip kestirip atmanın pişmanlığı, belki de uzun yıllar sürecektir. Hayatın beklenmedik sürprizleri karşısında, tepkisiz kalmamak, kucak açmak mutluluğunuzu zirveye taşıyabilir. Özel anlardan kaçmayın, ertelemeyin, kesinlikle yaşama değer olacaktır…
  5. Meditasyon Yapın… Günlük rutin yaşamımızı arındırmaya da yardımcı olacak meditasyon çalışmaları yapmayı ihmal etmeyin. Gün içerisinde bir zaman dilimi belirleyin ve kendinizi meditasyon yapmaya odaklayın. Kısa sürede ruhsal mutluluğa ulaşabileceksiniz.
Ichigo Ichie Felsefesinin 9 Maddesi
Ichigo Ichie Felsefesinin 9 Maddesi
  1. Tesadüflere Önem Verin… Evrenin bizlere yolladığı mesajlara dikkat etmek gerekiyor. Her daim çevremizde yaşanan olaylar, tesadüfler belki de düşündüğünüzden çok daha fazla şey ifade ediyordur. Tesadüflere önem vermeli ve bunun bizlere bir işaret olabileceğini farkında olmalısınız.
  2. Her Günün Değerini Bilin… Kulağa çok klişe gelebilir ancak her günü, son gününüz gibi yaşayın. Hayatı zorlaştıran ve kolaylaştıran, aslında tamamen bizleriz. Japonların mutluluk felsefesini benimsemeye başladığınızda aslında ne kadar haklı olduklarını da fark edeceksiniz. Eğer hayata bakış açınızı değiştirebilirseniz, her günü özel bir gün olarak yaşayabilirsiniz.
  3. Mutlu Değilseniz, Katlanmayın… Belki aldığınız maaştan memnun ancak işinizi sevmiyor olabilirsiniz ya da hayallerinizdeki insanla bir evlilik yapamadınız. Birçok alanda uygulayabileceğiniz bu madde gereği, mutlu değilseniz kabullenmeyin. Hayır, hayat böyle bir şey değil. Başkaları için kendinizi daha ne kadar mutsuz edebilirsiniz? İnsanlara, durumlara ya da olaylara dur demeyi; mutlu değilseniz değişiklik yapmayı bilmelisiniz.
  4. İsteklerinizin Peşinden Koşun… Vazgeçmeyin, hedeflerinize ulaşmak için engelleri aşmalısınız. Unutmamalı ki belki de yarın doğan güneşi göremeyeceksiniz. Belki de bugün yaşamdaki son gününüz… Kim bilir belki de hayatı, yaşanabilir kılan belirsiz olması ve bir gün herkes için bir son olmasıdır. Hala nefes alıyorken söylemediklerinizi söyleyin, kendinize edemediğiniz şeyleri itiraf edin ve kendinize bir şans daha verin…
Ichigo Ichie felsefesi
Ichigo Ichie felsefesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir