HOME OFFICE ÇALIŞMADA KONSANTRASYON

HOME OFFICE ÇALIŞMADA KONSANTRASYON

Gönüllü karantina günlerinde, birçok şirket Home Office olarak çalışma stiline geçiş yaptı. Aslında yıllardır ofis ortamında bulunanları cezbeden bu sisteme; bazılarımız hemen adapte olurken, bazılarımız adaptasyon sorunu yaşayabiliyor. Ofis ortamında çalışmanın verdiği motivasyonu, yüksek tutmanız için bir takım önlemler almanız gerekebilir.

Gün içerisinde aile bireyleri ile beraber olmanın yanında, çalışma arkadaşlarından ve iş ortamından izole olmuş hissetmek motivasyonunuzu düşürmemeli. Meslekleri gereği sürekli olarak Home Office sisteminde çalışan bireyler, koordineli çalıştıklarından durumdan son derece memnun. Evinizde gereken önlemleri alır ve kuralları belirlerseniz, ofis ortamından çok daha başarılı bir performans sergileyebilirsiniz.

Home Office Çalışmada Konsantrasyon

Home Office Stilde Konsantre Olma Önerileri;

  • Çalışma Saatleriniz Belirli Olsun… Birçok şirket çalışma saatlerini belirlese de bazıları saat seçimini çalışana bırakabiliyor. Durum her ne olursa olsun, her gün bilgisayar başına geçeceğiniz saati belirlemelisiniz. Belirli saatlerde çalışmak, konsantrasyonunuzu arttıracaktır.
  • Çalışma Odanızı Doğru Seçin… Gürültü ve karanlık bir oda seçmemeye çalışmalısınız. Aynı zamanda yatak odasında çalışmakta, konsantrasyon eksikliği yaratabilir. Küçükte olsa sessiz, doğal ışık alan ya da aydınlatma bulunan, rehavete olanak tanımayan bir odada çalışmalısınız.
  • Giysilerinize Önem Verin… Ev ortamında çalışıyor olsanız da konsantre olabilmeniz ve kendinizi daha enerjik hissetmeniz için yataktan kalktığınız kıyafetler ile ekran başına geçmemelisiniz. İki dirhem, bir çekirdek giyinmenize elbette gerek yok ancak günlük bir kıyafet giymeniz bile daha kolay odaklanmanızı sağlayacaktır.
  • Ortamda Oksijen Olmasını Sağlayın… Çalışma odanızda varsa pencere ya da balkon arada bir havalandırarak, oksijen ile hava değişimine izin vermelisiniz. Beynin aktif olarak çalışmasına destek olan oksijenin, aynı zamanda uyuklama hissinden de uzaklaştıracağını hatırlatmak isteriz.
  • Sosyal Çevreden Kopmayın… Evden çalışabildiğimiz teknoloji ile zaman tasarrufu yaparak, arkadaşlarınız ile sohbet edebilir, iş stresinden uzaklaşabilirsiniz. Kendinize ayırdığınız dinlenme zamanlarında, sosyal medyada gezinerek toplumdan soyutlanmadan yaşayabilirsiniz. Yakın bir arkadaş ile yapacağınız birkaç dakikalık bir telefon görüşmesi bile işinize daha konsantre olmanızı sağlayacaktır.
  • Mola Vermeyi İhmal Etmeyin… Ev ortamında çalışıyorsunuz diye ara vermeden devam etmeniz, bir süre sonra sıkılmaya başlamanıza neden olacaktır. Kendinize göre ideal saatler belirleyin ve zihninizi dinlendirmek için kısa aralar verin. Yeniden bilgisayar başına döndüğünüzde, performansınızın arttığını hissedeceksiniz.
Home Office Çalışanlara Tavsiyeler
  • Ev Halkını Uyarın… Çalışmanızın en güzel ve verimli yerinde bölünmek, dikkatinizi dağıtacağı için evde yalnız değilseniz, ev halkını uyarabilirsiniz. Önceden belirlediğiniz saatler dışında, kimsenin çalışma odanıza girmemesi daha konsantre çalışmanıza imkan verecektir.
  • Çalışma Planı Oluşturun… Her gün bilgisayar başına geçtiğinizde düşünüp vakit kaybetmek yerine, kendinize haftalık bir çalışma planı belirleyin. Böylece zamandan tasarruf edecek ve kolayca işinize adapte olabileceksiniz.
  • Yemeğinizi Önceden Hazırlayın… Tek başınıza yaşıyor ve Home Office çalışıyorsanız, yemeğinizi önceden hazırlamanız vakit kaybını önleyecektir. Bir gece önceden yarın ne yiyeceğinizi belirler ve hazırlarsanız, molanızı boşa harcamamış olursunuz. Evde sizin için yemek yapacak birileri bulunuyorsa şayet, şanslısınız demektir.
  • Düzenli Çalışma Masanız Olmalı… Ofiste de geçerli olan bu kural, aslında çokta önemli. Dağınık ve karışık bir masa üzerinde çalışıyorsanız, dikkatiniz ve zihniniz arka planda sizi rahatsız edebilir. Bunun yerine temiz ve düzenli bir masa düzeni oluşturursanız; hem kendinizi çalışmak için daha istekli hissedecek, hem de çok daha kolay konsantre olabileceksiniz.
  • Sorumluluklarınız Dikkatinizi Dağıtmamalı… İş yerinde çalıştığınız esnada nasıl ki çamaşır, bulaşık ve diğer sorumluluklarınız aklınıza gelmiyorsa, Home Office çalışırken de dikkatinizi dağıtmamalıdır. Evde çalışıyorsunuz diye ev işlerinin kafanıza takılmasına izin vermeyin. İş ortamında çalışır gibi mesainiz bittiğinde diğer sorumluluklarınız üstlenmeniz, işe olan odaklılığınızı da arttıracaktır.
Home Office Çalışanlara Tavsiyeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir