Erteleme Hastalığından Kurtulmak

Günlük tempo ve koşuşturmaca içerisinde her zaman yeteri kadar zamana sahip olamayabiliyoruz. Böyle durumlarda öncelik sırasına göre işlerimizi ayarlayarak, acil olmayan işlerimizi ertelemek durumunda kalabiliyoruz.

Ertelenen işler için daha sonra yeniden zaman ayırmak bir yük haline gelirken, işlerinizi tamamlamamanın verdiği bir huzursuzlukta yaşıyoruz. Üstelik erteleme durumu, zamanla bir alışkan haline gelebiliyor.

Alışkanlık haline gelen erteleme durumu, zamanla pek çok problemi de beraberinde getirebiliyor… Okulda, işte ya da günlük yaşamanızda size ait sorumluluk ve görevleri yerine getirmeden ertelemeyi tercih etmek, bu görevlerin birikerek daha zor hale gelmesine neden oluyor. Oysa bireysel başarımızı baltalayan erteleme davranışından kurtulmak için duygusal zekamızı kullanabiliriz.

Erteleme Hastalığından Kurtulmak
Erteleme Hastalığından Kurtulmak

Erteleme Hastalığından Kurtulma Yolları;

  1. Mükemmeliyetçi Olmaya Çalışmayın… Biz farkında olmasak da çoğu zaman mükemmeliyetçi olmak, başarımızın önüne geçen en büyük engellerden biridir. Yaptığınız iş ne olursa olsun en mükemmel şekilde yapmak istediğinizde, ayrıntılar ile fazlasıyla meşgul olursunuz. Eksiksiz, tam ve kusursuz iş çıkartmaya çalışmak, daha fazla zaman kaybına ve olası bir hata durumunda motivasyonunuzu kaybetmeye neden olacaktır.
  2. Uygun ve Koşullarda Çalışın… Çalışmanız için kendiniz için en uygun programı, kendiniz belirlemelisiniz. Bazıları sesli, bazıları ise daha sessiz bir ortamda çalışmayı tercih eder. İş yaparken müzik dinlemek kimileri için motivasyon kaynağı olsa da, kimileri için dikkat dağıtıcı bir unsur olarak algılanır. Bu nedenle en verimli çalışmalar yapacağınız ortamı, kişisel olarak kendinizin belirlemesi gerekiyor.
  3. Konsantrasyona Önem Verin… Yapacağınız görev ve işleri uygularken, dikkatinizin dağınık olması olumsuz sonuçlar almanıza neden olacaktır. Konsantrasyonunuzu bozacak her ne varsa çevrenizde, bunları uzaklaştırmalısınız. Dikkatinizi yaptığınız işe veremezseniz, istediğiniz sonuca kolaylıkla ulaşamayacağınızı bilmelisiniz.
  4. Görevleri Adımlandırın… Sizde işlerinizi sık sık erteliyor, yapmaya üşeniyorsanız; yapmanız gerekenleri parçalara bölerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Part part yapacağınız işi bölerek adımlandırmak, kendinizi zorlamadan çok daha kolay ve rahat bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır.
  5. Kendinizi Ödüllendirin… İşe başlamada zorlanıyor ve bazı görevlerinizi ertelemek zorunda kalıyorsanız, kendinize küçük ödüller koyarak motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz. Parçalara böldüğünüz işler sonrasında ödülünüze ulaşmak, bir sonraki göreviniz için sizi daha hazır hale getirirken, aynı zamanda mutluluk hormonu salgılanmasına neden olduğundan daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
ERTELEME HASTALIĞINDAN KURTULMA
Erteleme Hastalığından Kurtulma Yolları
  1. Yapılacak İşleri Sıralayın… Yapmanız gerekenleri önem ve zorluk derecesine göre sıralandırmanız gerekiyor. İşe en kolay görünen görevden başlarsanız, enerjinizin daha uzun süre devam etmesini sağlayabilirsiniz. Kolay işlerden başlamak, zor görevlere gelene kadar sıkılmanızı da önleyecektir. Önemli olan başlangıçta harekete geçebilmenizdir. Sonrasında ise az kaldığını fark ederek, kendiniz işlerin bitmesi için şartlarsınız.
  2. Bütünü Hayal Edin… O görevi tamamladığınızda hissedeceğiniz mutluluğun farkına vararak başlamalısınız. Kendinizi ne kadar huzurlu ve mutluk hissedecek olduğunuzu düşünmelisiniz. Odaklanma sorununun ortadan kalkması ve daha konsantre çalışabilmeniz için o işin bütününü görebiliyor olmanız gerekir. Hedeflerinizi başarı ile tamamladığınızda yaşayacağınız mutluluğu düşünerek, ertelemekten vazgeçmelisiniz.
  3. Kendinize Dürüst Davranın… Sık sık yapacağınız işleri erteliyorsanız, bazı noktalarda kendinize pek de dürüst davranmadığınızı itiraf etme zamanı gelmiştir. Başlayacağım, yapacağım gibi sözlerin kendinizi oyalamaktan başka bir şey olmadığını kabullenin. Buna verilecek en güzel örnek ise her pazartesi başlanılması planlanan diyetlerdir.
  4. Enerji Düzeyinizi Düşürmeyin… Cep telefonlarınızda açtığınız bir sürü sekme, sadece şarjınızın hızlı bir şekilde tükenmesine neden olacağını biliyorsunuzdur. Tıpkı beden ve ruh halimizde bu şekilde işler. Başlayıp bıraktığınız, yarım kalan işler enerjinizi tüketmenize neden olacaktır. Bunun yerine başladığınız işi kontrollü bir şekilde bitirin ve sıradaki göreve geçin. Sistemli ve düzenli iş yapmanız, erteleme hastalığınızın da zamanla kaybolmasına neden olacaktır.
Erteleme Hastalığından Kurtulma Yolları
Erteleme Hastalığından Kurtulma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir