EN ETKİLİ MEKİK NASIL ÇEKİLİR?

EN ETKİLİ MEKİK NASIL ÇEKİLİR?

Mekik Çekmek; en bilinen fitness hareketlerinden olmasının yanında en etkili yöntemlerden biridir. Karın, bel ve göbek bölgesinin, aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan bir egzersizdir. Çok bilinen bir hareket olmasına rağmen genellikle yanlış uygulanır. Yanlış mekik çekmeyi denerseniz; sakatlanmalarla karşılaşabilir hatta sağlığınızdan bile olabilirsiniz.

Bel bölgesindeki abdominal kasları geliştirmeyi ve güçlendirmeyi sağlayan Mekik hareketi, diğer egzersizler gibi ancak sürekliliği halinde fayda sağlayacaktır. Bu nedenle kendinizi zorlamadan az sayıda tekrarlar ile başlamalısınız. Devamlılık halinde karın kaslarınız güçleneceğinden, tekrar sayılarını rahatlıkla arttırabileceksiniz.

Doğru Mekik; yumuşak ve esnek bir zeminde yapılmayacağı gibi çok sert bir zeminde de uygulanmamalıdır. En etkili ve doğru mekik çekme hareketi, egzersiz amaçlı tasarlanan ve belirli bir kalınlığa sahip spor matlar üzerinde yapılmalıdır. Fitness matları ile çalışmak, olası sakatlanmalarında önüne geçecektir.

En Etkili Mekik Nasıl Çekilir?

En Etkili Mekik İçin Taktikler

Öncelikle mekik çekmeye başlamadan, karın ve bel bölgenizi aktivasyona hazırlayacak ısınma hareketleri yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Aksi halde, karın kaslarınıza ve bağırsaklarınıza zarar vermeniz kaçınılmaz olacaktır.

Matınıza sırt üstü uzanarak, yere 45 derecelik bir açı ile dizlerinizi kırmalısınız. Bu esnada bel bölgenizin tamamen yere temas ettiğinden emin olmalısınız. Ayak tabanlarınız ise mekik hareketinde yerde olmalıdır.

Etkili bir mekik çekerken elleriniz asla boynunuzda olmamalı. Ellerinizi boyunda birleştirmeniz durumunda, istemsizce ellerle destek sağlamaya çalışacak ve boyun kaslarınızın hasar görmesine sebep olacaksınız. Bunun yerine hafif bir dokuş ile elleri başınıza, tam olarak şakak bölgenize yerleştirmeniz gereklidir.

Başınız karşıya bakacak şekilde ve çeneniz ile göğüs arasındaki alanı bozmadan koruyacak bir pozisyonda olmalısınız. Konsantrasyon için bakışınızı sabitlemeniz de size yardımcı olacaktır. Harekete başlarken, karın kaslarınızı içeri çekmeniz o bölgedeki baskıyı dolayısıyla etkiyi arttıracaktır.

Diğer önemli bir husus ise; tüm egzersiz çalışmalarında olduğu gibi Etkili Mekik Çekerken de nefesinizi kontrol edebilmenizdir. Doğru yerde, doğru nefes ile zorlanmadan ve çok daha az efor sarf ederek çalışmanızı kolayca tamamlayabilmenizdir.

En Etkili Mekik Çekme Teknikleri

Etkili ve zaman almayacak bir egzersiz olan mekik çekmek; farklı alanlarda, aletli ya da aletsiz olarak uygulanabilmektedir. En yaygın olan mekik çekme teknikleri ise tam ve yarım mekik şeklinde yapılanlardır.

1. Tam Mekik Çekme:

En çok tercih edilen teknik; Tam mekiktir. En etkili mekik nasıl çekilir soruna yanıt olan tam mekik; 45 derecelik açı ile kırarak topladığınız dizlerinize, yüzünüzü değeceği kadar yakınlaşmak şeklinde yapılır. Sırtınızı tamamen yerden ayırmalı ve dizleriniz ile başınızı birleştirmelisiniz. Bu yöntem daha zor olsa da maksimum fayda sağlayabileceğiniz, en etkili mekik çekme şeklidir.

2. Yarım Mekik Çekme:

Yarım Mekik Tekniğinde ise aynı duruş ile bacaklarınızı kıpırdatmadan harekete başlayacak ve sırtınızı yarım bir şekilde yerden kaldıracaksınız. Bu hareketi tekrarlamanız halinde karın bölgenizin sıkışlaştığını hissedeceksiniz.

En etkili mekik hareketinin nasıl çekildiğini öğrendiğimizi varsayarsak; mekik çekmenin faydalarına da göz atabilliriz.

Doğru ve Etkili Mekik Çekme

Etkili Mekik Çekmenin Yararları

  • Düzenli çalışma ile bel ve karın çevresindeki yağları zamanla yok edecektir.
  • Karın kaslarının direncini ve gücünü arttıracak, sıkılaştıracaktır.
  • Sertleşen karın kaslarınız sayesinde olası darbe ve kazalarda iç organlarınızın daha iyi korunmasında etkili olacaktır.
  • Bel bölgesinde ağrı yaşıyorsanız; kendinizi zorlamayacak şekilde çekeceğiniz mekik ağrıyı geçirecektir.
  • Kalori yakmanızı ve zayıflamanızı sağlayacaktır.
  • Dümdüz bir karın ve bel bölgesinde fark edilir bir incelmeye neden olacaktır.
  • Karın yağlarınızı yok etmeniz halinde devam ederseniz, formda ve kaslı bir görünüme kavuşmanızı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir