EGZERSİZİ SABAH YAPMANIN FAYDALARI

EGZERSİZİ SABAH YAPMANIN FAYDALARI

Spor yapmak için vakit bulmak şöyle dursun, hangi saat spor yapmanın daha verimli olacağı yeni tartışma konuları arasında. Farklı araştırmalar, farklı sonuçlar ortaya koysa da sabah sporunun faydaları saymakla bitmez.

Şüphesiz ki düzenli yapılan egzersizin, etkileri tartışılmaz. Ne zaman yapılırsa yapılsın, sürekliliği olan bir egzersiz her zaman olumlu sonuçlar doğuracaktır. Sabah sporunu ve faydalarını yakından inceleyelim istedik, sizler için araştırdık.

Egzersizi Sabah Yapmak Bize Neler Kazandırır?

  • Kan dolaşımının düzenli olması için egzersiz sırasındaki oksijen miktarı büyük önem taşır. Sabah egzersizleri ise vücudun daha fazla oksijen alımı sağladığından oldukça yararlıdır.
  • Araştırmalara göre egzersizi sabah yapanların uyku kalitesi artmaktadır. Gün boyu kalori harcamaya devam edildiğinden; uyku süresi uzar ve daha derin uyku uyumaya neden olur. Egzersiz ve sağlıklı beslenmede ise uykunun önemi tartışılmaz bir faktördür.
  • Sabah egzersizi ile hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak yoğun bir güne kendinizi hazır hissettirecek enerji artışına neden olur.
  • Kararlılık ve disiplin gerektiren sabah egzersizleri, gün içerisinde yapmanız gerekenlere doğrudan odaklanmanızı sağlar. Konsantransyonu arttırır.
  • Vücudunuz gece boyunca dinlendiğinden ve karbonhidrat depolarını tükettiğinden sabah egzersizlerinde ihtiyaç duyacağınız için enerjiyi yağ yakımı şeklinde sağlar. Dolayısıyla sabah aç karın ile yapılan egzersizler daha fazla yağ yakmaya neden olur.
  • Egzersiz çalışmanızı sabah yapmanız, kendinize daha çok zaman ayırabileceğiniz anlamına geliyor.
  • Yüksek motivasyon ile yapılan egzersizlerden her zaman daha fazla verim alınır. Motivasyonun ve enerjinin yüksek olduğu sabah saatlerindeki egzersiz çalışmalarınızdan maksimum performans gösterebilirsiniz.
  • Egzersizinizi eğer dışarıda yapmayı tercih edenlerdesiniz, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için en ideal saatler, havanın en temiz olduğu sabah saatleridir.
  • Sabah sporu yağ yakımını hızlandırdığı gibi metabolizmayı tetiklediğinden, egzersiz sonrası yapacağınız kahvaltıda tüketeceğiniz besinleri de hızlı bir şekilde sindirmeniz yardımcı olacaktır.
Egzersizi Sabah Yapmanın Faydaları

Sabah Egzersiz Yapanların Bilmesi Gerekenler;

Esneme Hareketlerini Önemseyin… Öncelikle tüm egzersizlerde olduğu gibi sabah sporunuza da esneme hareketleri ile başlamalısınız. Kasların ısınıp, esnemesi ve egzersiz verimliliğinizin arttırılması için büyük önem taşıdığını unutmamalısınız.

Sabah egzersizi sonrası kahvaltıyı atlamamalısınız… Bütün gece boyu kendini yenilemeye çalışan vücudumuzu, bir de sabah egzersizi ile çalıştırdığımızda, enerjimizi kaybetmemiz kaçınılmaz bir sonuç. Bu nedenle sabah egzersiz sonrası mutlaka kahvaltı ederek, enerjinizi yenilemelisiniz. Üstelik protein ağırlıklı bir kahvaltı ile uzun süre tok kalabilirsiniz.

Kalp sağlığınıza dikkat etmelisiniz… Sporunuzu ister temiz havada dış mekanda, ister spor salonunda, isterseniz de evde yapın en önemli noktalardan biri kendinize çok yüklenmemektir. Yaptığınız egzersizi step çalışmalarla arttırmalısınız. Vücudunuzu birden ağır tempoya sokarsanız, kalbinizi zorlarsınız. Kalp sağlığınızı korumak için sistemli bir egzersiz programı uygulamalısınız.

Ilık duş terapisi… Egzersiz sonrası yapacağınız ılık bir duş, kas ağrılarını azaltan bir etkiye sahip olduğundan rahatlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca egzersiz esnasında vücutta birikmiş olan laktik asitleri kolayca atabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Bol su içmelisiniz… Tüm egzersizlerde olduğu gibi sabah egzersizi sonrasında da vücudunuzun fazla ter atarak kaybettiği su miktarını, yerine koymaya çalışmalısınız. Gün içerisinde yeterli miktarda su içmek, egzersiz verimliliğinizi arttıracağı gibi cildinizi de güzelleştirecektir. Dilerseniz egzersiz sonrasında maden suyu da tüketebilirsiniz.

Tatlı krizine dikkat… Egzersiz sonrası sizde tatlı krizine girenlerdenseniz endişe etmeyin. Kendinizi tutarak ya da vücudunuzun bu isteğini görmezden gelerek sorunu çözemezsiniz. Egzersiz sonrasında ya da gün içerisinde gelen ani tatlı krizlerine önerimiz; Çikolatalı süt.

Diyetisyenlerinde önerisi olan çikolatalı sütü tüketerek; kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak, tükenen enerji kaynaklarınızı yenileyecek ve tatlı krizlerini en sağlıklı şekilde atlatmış olacaksınız.

Çikolatalı Süt; Kalsiyum Kaynağıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir