Sağlıklı ve zinde yaşam için beslenme düzenine dikkat etmenin yanı sıra düzenli aktivite yapmakta oldukça önemli bir etkendir. Şehir hayatının stresli ve yoğun temposu ile gündelik yaşamınızda spor yapmaya vakit bulamıyorsanız, düzenli hareketlilik kazanmak için sık sık yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz.
Akciğerdeki oksijen dolaşımını arttırmaya yardımcı olan düzenli yürüyüşü hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Akciğerin beraberinde solunum yolları için de etkili olan yürüyüşlerinizi, haftada en az 5 gün olacak şekilde düzenlemeli ve her yürüyüşün ortalama 45 – 60 dakika olmasına dikkat etmelisiniz.
Spor yapamayanların ya da sporu sevmeyenlerin genellikle tercih ettiği bu yöntem ile ideal kilonuzu koruyabileceğiniz gibi, kalori alımını azaltarak kilo kaybedebilir ve daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Düzenli yapılan günlük yürüyüşler iç organlarınızın sağlıklı çalışması açısında da önemlidir. Yürüyüş yapmak, bedensel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.
Düzenli Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?
1-) Ruh Sağlığına İyi Gelir… Haftanın en az 5 günü önerilen sürelerde düzenli yürüyüş yapmanın fiziğinize olduğu kadar zihninize de iyi geldiğini belirtelim. Hafıza ve bellek için olumlu etkileri olan yürüyüşü, düzenli yapmanız halinde Alzheimer hastalığının önüne geçebilirsiniz. Psikolojik sorun yaşayan bireylere de düzenli yürüyüş yapmanın tavsiye edildiğini hatırlatmak isteriz.
2-) Kilo Kaybına Yardımcı Olur… Günlük aldığınız kalori miktarını düşürmeniz ve düzenli yürüyüşü alışkanlık haline getirmeniz durumunda günden güne fazla kilolarınızdan kurtulduğunuzu fark edeceksiniz. Yürüyüşlerinizin tempo ve süresini yükselterek, haftalık yürümeniz gereken süreyi kısaltabileceğinizi de aklınızda tutarak, kendinize yeni bir haftalık yürüyüş programı hazırlayabilirsiniz.
3-) Postür ve Omurga İçin Önemlidir… Her gün 30 dakika yürüyüş yapmayı bile bir rutin haline getirebilirseniz eklem ağrılarını, kas sertliği ve iltihapları azaltmanın beraberinde postür ve mobiliteyi düzelttiği gibi omurganızın da güçlendiğini kısa zaman sonra fark edebileceksiniz.
4-) Büyük Kas Gruplarını Çalıştırır… Hızlı bir şekilde yağ yakmanıza yardımcı olacak büyük kas gruplarının aktif bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan düzenli yürüyüşlere hayatınızda mutlaka yer açmalısınız.
5-) Sindirim Sistemini Düzeltir… Sağlığımız açısından belki saymakla bitemeyecek kadar yararı olan düzenli yürüyüşün en sık rastlanan faydalarından biri de sindirim sistemini düzenlemesidir. Düzenli yürüyüş yapmanız halinde kabızlığın yok olduğunu ve sindirim sistemi ile ilgili sorunlarınızın bittiğini fark edeceksiniz.
Düzenli Yürüyüşte Nelere Dikkat Edilmeli?
A-) Kalbinizi Yürüyüşe Hazırlayın…
Yanlış yapılan her uygulama gibi bilinçsiz yapılan yürüme aktiviteleriniz ile sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Özellikle yürüme öncesinde en hayati organlarımızdan olan kalbinizi, hazır pozisyona getirmelisiniz.
B-) Isınmadan Yürüyüşe Başlamayın…
Hayatınız boyunca düzenli yürüyüş yapmamışsanız ve ilk defa başlayacaksanız, düşük tempoda 10 – 20 dakika süre ile başlayarak, ilerleyen dönemde dozu arttırmalısınız. Kalp hızınızın dengelenmesi için diğer sporlarda olduğu gibi düşükten başlayarak, artan tempoya doğru çıkmalısınız.
C-) Doğru Ayakkabı Seçimi…
Uzun ve kısa süreli yürüyüşler için ayrı özelliklerde tasarlanan özel koşu ayakkabı modellerini tercih edebilirsiniz. Günümüzde kaliteli spor markalarının üst düzey teknolojiler ile tasarladığı koşu ayakkabısı modelleri sayesinde, en zorlu ve uzun yolları keyifli bir deneyime dönüştürebileceğinizi unutmamalısınız.
D-) Yürümeden 2 Saat Önce Atıştırın…
Sindirim sisteminizi rahatsız ederek zorlamayacak, enerjinizi yükseltebilecek içerikteki kaliteli karbonhidratlardan zengin, süt ve yoğurt gibi protein kaynaklarının olduğu bir öğünü, yürüyüş yapmadan 2 saat önce tüketmeniz yararınıza olacaktır. Böylece düşük glisemik etkiye sahip olan besinleri tercih etmelisiniz. Muz, süt, çok tahıllı ekmeğin arasına hindi füme ve peynir ile yapılan sandviç ya da yoğurtlu yulaf egzersiz öncesi yenebilir besinlerdendir.