Yemesi Kolay, Yakması Zor Yiyecekler

Düzenli ve çeşitli beslenmek kadar, ne yediğimizde oldukça önemli bir konudur. Sağlıksız ve hazmı zor besinleri tüketmeniz durumunda, sağlığınızı bozabilirsiniz. Kalorisi yüksek, yağlı ya da hazmı zor besinlerin tercih edilmesi halinde vücuda ciddi zararlar verebilir.

Bazı yiyecekler çok lezzetli olmalarına karşın son derce zararlıdır. Bu yiyeceklerin devamlı tüketilmesi durumunda, kalıcı mide ve bağırsak sorunları yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Yapısı bakımından zararlı olan yiyeceklerin yanı sıra sindirimi zor besinlerinde dikkatli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Sık mide sorunları yaşıyorsanız, yüksek kalorili ve sağlıksız yağlar içeren ambalajlı ürünlerinin hayatınızda büyük bir yeri varsa kısa zamanda sağlığınızın bozularak, hızla kilo alacağınızı da hatırlatmak isteriz.

Yemesi kolay, Yakması zor yiyecekler
Yemesi kolay, Yakması zor yiyecekler

Sindirimi Zor Yiyecekler Nelerdir?

1-) Kahve ve Çikolata… Kendilerine özgü tat ve lezzetleri ile genellikle bir arada tüketilen ve her birinin fazlaca seveni bulunan kahve ve çikolata, özellikle Gastro-esophageal reflü hastalığı olanlar için oldukça tehlikelidir. Kahve ve çikolatanın içerisinde bulunan bazı maddeler, yemek borusunun alt ucunun gevşemesine neden olduğundan özellikler gece yatağa girmeden kısa süre öncesinde kesinlikle tüketilmemelidir.

2-) Patates Püresi… Akla gelemeyen bir yiyecek olan patates püresi, her ne kadar masum görünsede; içerisinde bulunan bolca krema ve süt ile aslında düşündüğünüz kadar masum bir yiyecek değildir. Sindirim ve mide problemleri yaşıyorsanız patates püresini dikkatle tüketmeli ve mümkünse içerisine laktoz içermeyen süt ekleyerek olumsuz etkileri minimum düzeye indirebilirsiniz.

3-) Şekerli Sakız… Çoğu insanın sevdiği şekerli sakızlar içerisinde yer alan sorbitol adı verilen madde nedeniyle midenin gaz yapmasına neden olur. Genellikler sakız, şekerleme ve diyet çikolatalarından kullanılan sorbitol içeren bu yiyeceklerin sağlığınız için tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Sindirimi zor yiyecekler
Sindirimi zor yiyecekler

4-) Dondurma… Vazgeçilmez lezzeti ve düşük kalorili olması ile sıklıkla tercih edilen dondurma, yerken enfes olsa da mide ve sindirimde sorun yaşamanıza neden olabilir. Dondurma tükettikten sonra midenizde şişkinlik, kramplar ve gaz olduğunu fark edebilirsiniz. Sindirim öncesinde yağların, diğer yiyecekler ile midenizde uzun süre kalıyor olması sonucunda bu gibi sağlık problemleri yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

5-) Kızarmış Tavuk… Bol sos ve yağ içerisinde kızarttığınız tüm yiyeceklerin sindiriminin zor olacağının altını çizerek, en sık tüketilen yiyecekler arasında bulunan tavuk bunların başında geliyor. Yağ içeriği yüksek olan kızarmış tavuğu öğünlerinizde tercih edecekseniz bile size tavsiyemiz; tavuk göğüslerinizi ekmek kırıntısına bulayarak fırınlamanız olacaktır.

6-) Çiğ Soğan… Faydalarını da saymakla bitiremeyeceğimiz soğanı, çiğ olarak tüketmeniz halinde bazı sindirim sorunları yaşayabileceğinizi belirtelim. Soğanın yanı sıra sarımsak, pırasa ve arpacık soğan gibi her ne kadar kalp sağlığı açısından faydalı olsalar da bazı besinler, mide ağrısına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle bu gibi yiyecekleri çiğ yerine, pişirerek tüketmeniz gerekmektedir.

Kolay sindirilmeyen yiyecekler
Kolay sindirilmeyen yiyecekler

Sindirim Sorunun Başlıca Nedenleri

Yukarıda belirttiğimiz gibi bazı besinler sindirim sorununa yol açıyor. Ancak sindirim problemlerinin tek sebebi bu gibi besinleri tüketmek değil elbette. Sindirim işlemi öncelikli olarak ağızda başlar. Bu nedenle yiyecekleri çabuk ve sık yememeliyiz. Hızlı yenen yiyecekler, dişler tarafından yeterince parçalanmadığından, mide sorunları yaşamanızın da başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.

Gece geç saatlerde yemek, yemek esnasında su içmek, ihtiyacınız kadarından daha fazla yemek, birbirine yakın ve sık öğünler, öğünleriniz arasında sıklıkla atıştırmalar tüketmek, yorgun ve sinirli olduğunuz zamanlarda yemek, uykusuzluk, bağırsaklarda mantar enfeksiyonu bulunması, aşırı miktarda şeker tüketmek, kızartılmış yiyecekleri tercih etmeniz de sindirim sisteminiz üzerinde olumsuz etkiler bırakarak sağlığınızın bozulmasına neden olacaktır.

Sindirim sorunu nedenleri
Sindirim sorunu nedenleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir