DÜŞÜK KARBONHİDRATLI EN İYİ BESİN ALTERNATİFLERİ

Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlerin, beslenmelerinde özellikle dikkat etmesi gereken konulardan biri de karbonhidrat alımıdır. Fazlası zararlı olduğu bilinen karbonhidrat, fazla kilo alınmasına da neden oluyor.

Karbonhidratın fazla tüketilmesi gibi, az tüketilmesi de sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İhtiyaç duyulan miktardan daha az tüketilen karbonhidrat; halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Fazla tüketilen karbonhidratlar ise kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.

Dengeli ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, karbonhidrat kaynağı olarak tam tahılları, meyveleri ve baklagilleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.  Kek, kurabiye, simit ve poğaça gibi gıdalar lezzetli formlarının yanın sıra yüksek karbonhidrat içerikleri ile bilinmektedir. En sık yapılan beslenme yanlışlarından biri de kahvaltı da bu gibi ürünleri tüketmeyi alışkanlık haline getirmektedir.

Düşük Karbonhidratlı Besin Seçenekleri;

  • Somon Balığı… Karbonhidrat içermeyen somon balığı aynı zamanda protein bakımından da zengin olduğundan, düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Üstelik içerisinde Omega-3 gibi sağlıklı yağlarda bulunan somon balığı, metabolizmayı hızlandırmada da etkilidir.
  • Tavuk Kıyması… Yüksek protein içeriği ile sağlıklı bir besin olan tavuk etinden elde edilen tavuk kıyması, karbonhidrat barındırmadığından düzenli olarak tüketilmesinde de sakınca bulunmamaktadır.
  • Zeytinyağı… İçerisinde karbonhidrat, şeker, lif bulundurmayan zeytinyağı, en doğal ve sağlıklı besinler arasında yer alıyor. 1 yemek kaşığı zeytinyağında; 0 gram karbonhidrat, 0 gram şeker ve 0 gram lif bulunmaktadır.
  • Parmesan Peyniri… Özellikle sert peynirlerin, parmesan gibi karbonhidrat miktarı oldukça azdır. Kemik sağlığına olan katkıları ile bilinen kalsiyum deposu olan parmesan peynirinin, 28 gramında 0,9 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Oldukça düşük olan karbonhidrat seviyesi ile düzenli olarak tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Haşlanmış Yumurta… Protein içeriği ile oldukça sağlıklı olan yumurta, az miktarda karbonhidrat içeriğine sahiptir. Antioksidan içeren yumurta, sağlıklı yağlar ve amino asitleri de içerisinde barındırmaktadır. Yumurta, sağlıklı besinler grubunda yer almaktadır.
  • Ceviz… Karbonhidrat içeriği düşük olan ceviz, sağlıklı yağları da içerisinde barındırmaktadır. Çeyrek su bardağı kıyılmış cevizde, sadece 4 gram karbonhidrat bulundurmaktadır. Fıstık, badem, kaju gibi kuru yemişler de lif oranları yüksek olan ve içerisinde az miktarda da olsa karbonhidrat bulunmaktadır.
  • Yoğurt… İçerisinde doğal şeker laktozunu barındıran yoğurt tercihinizi, sade ve yağsız olandan yana yapmanızı öneriyoruz. Yüksek protein içeriğine sahip olan yoğurt, az miktarda olsa karbonhidrat barındırmaktadır. Aynı şekilde kefir de, az miktarda karbonhidrat içeriğine sahiptir.
  • Kereviz… Sıfır kalorisi bulunan kereviz, az miktarda karbonhidrat barındırmaktadır. Kereviz yemeği ülkemizin beslenme alışkanlıklarının içerisinde çok yer almasa da, salata ya da çorba gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz.
  • Çeri Domates… Bu domates türünün bir bardağında ortalama olarak 6 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca çeri domates, oldukça düşük kaloriye sahip olduğundan sağlıklı atıştırmalıklar grubunda yer almaktadır.
  • Mantar… Kan basıncını düşüren, kaslar açısından oldukça önemli olan mantar, aynı zamanda yüksek oranda sodyumda içermekte olduğundan sağlıklı besinler grubunda yer almaktadır. Yağsız ve düşük kalorili olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirdiğinden düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdendir.
  • Karpuz… Su oranı yüksek olduğundan, sıvı ihtiyacını gideren ve kanı temizleyen karpuz, düşük oranda karbonhidrat içeriğine sahiptir. İçerisinde şeker de barındıran karpuz, kontrollü tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
  • Kırmızı Dolmalık Biber… İçerisinde şeker, antienflamatuar, antioksidan barındıran kırmızı dolmalık biber, aynı zamanda beta-karoten içeriği ile de oldukça sağlıklı bir besindir. Düşük miktarda karbonhidrattı da içerisinde bulunduran kırmızı dolmalık biber, düzenli olarak tüketilebilecek besinler arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir