DOĞRU KOŞU AYAKKABISI NASIL SEÇİLİR?

Düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek, sağlıklı yaşamın en önemli kuralları arasında yer alıyor. Her yaş grubuna hitap eden koşu sporu, ülkemizde de en çok uygulanan sporlardan biridir. Profesyonel anlamda yapmasanız da, periyodik aralıklarla düzenli koşu yapmak; ekipman gerektirmeyen kolay uygulanan sporlardan biridir.

Her geçen gün sayısı artan koşu parkları ile artık günlük yaşamınızda, kolaylıkla ulaşabileceğiniz parkurlar sayesinde, zaman bulduğunuz anları koşu yaparak değerlendirebilirsiniz. Ekstra malzeme gerektirmeyen koşu sporunda, performansınızı arttırmak ve daha uzun süre koşarak, ayak sağlığınızı koruyabilmek adına özel amaçla tasarlanan koşu ayakkabılarını tercih etmeniz gerekiyor.

Koşu ayakkabısı tercihleriniz, oldukça büyük önem taşıyor. Yanlış bir ayakkabı tercihi ayak yapınızı bozabileceği gibi sporunuzdan istenilen performansı almanızı da engelleyebilir. Hatta bazı durumlarda, sporunuzu yarım bırakmak zorunda da kalabilirsiniz. Bu nedenle, koşu ayakkabısı seçimlerinizi doğru yapmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Doğru Koşu Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

İlk olarak doğru koşu ayakkabısının, size en uygun olan ayakkabı olduğunu söyleyelim. Mükemmel özellikleri bulunan ancak ayak yapınıza uygun olmayan bir ayakkabı ile koşu yapmanız, ayak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Ayak tabanınıza tam olarak oturan, ayağınızı sıkacak kadar dar ya da ayağınızdan çıkacak kadar geniş olmayan bir ürün tercih etmeniz gerekiyor. Doğru ayak numarasını seçtiğinizden emin olmak için ayakkabının iç tabanını dikkate almanız gerekiyor.

Koşu ayakkabısı seçiminizi etkileyebilecek diğer önemli faktör ise ayakkabıyı kullanacağınız alandır. Asfalt, beton, toprak, saha gibi farklı alanlarda kullanmanız için farklı yapıda ve özellikte tasarlanan koşu ayakkabılarını satın alırken, küçük ayrıntıların son derece önemli olduğunu unutmamalısınız.

İdeal bir koşu ayakkabısı uygun şartlar ve koşullarda kullanılması durumunda, ortalama 600-800 kilometreye kadar dayanmaktadır. Yani profesyonel olarak bu sporu yapıyorsanız, yaklaşık 3-4 ay gibi bir süre sorunsuz olarak kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Amatör olarak koşuyorsanız da kıstasınız 600-800 kilometre olarak hesaplayabilirsiniz.

Kendinize En Uygun Koşu Ayakkabısını Seçmek;

Koşu ayakkabısı alacaksanız, öncelikle ayağınızın cm. olarak ölçüsünü bilmeniz gerekiyor. Böylece farklı markaların değişik numaralarını alırken sıkıntı yaşamayacaksınız. Ayak tabanınıza tam olarak oturan ancak önden ayak parmaklarınızın ayakkabıya dayanmadığı ürünleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Koşu ayakkabıları, koşmanıza yardımcı olacak ve ayağınızı en az yoracak şekilde tasarlanarak, özel teknolojiler kullanılarak tasarlanmaktadır. Dünyaca ünlü spor markaları tarafından geliştirilen, özel teknolojili koşu ayakkabıları ile ayağınızda ayakkabı yokmuşçasına rahat edecek ve spor performansınızı arttırdığını da fark edeceksiniz.

Darbe ve şok emilimine uygun tasarlanan koşu ayakkabılarının, özel yastıklama teknolojileri ile ekstra konfor sunan koşu ayakkabıları sayesinde, daha uzun mesafeleri çok daha rahat bir şekilde tamamlayabileceksiniz.

Alacağınız koşu ayakkabısının ağırlığına da dikkat etmelisiniz. Sizi yoracak ve hızını kesecek bir ağırlıkta olmamalıdır. Hafif ve dayanıklı koşu ayakkabılarını tercih etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Yapacağınız koşunun türüne göre ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde cevap verecek modelleri tercih etmelisiniz.

Koşu Ayakkabısı Türleri Nelerdir?

  1. Kapalı Mekan Koşu Ayakkabıları: Spor ya da fitness salonlarında, koşu bandı üzerinde, fitness çalışmalarınız ve kardiyo çalışmaları için uygun bir koşu ayakkabısı arıyorsanız, kapalı zeminler için özel olarak tasarlanmış, ince taban yapılı ayakkabıları tercih etmeniz gerekiyor. Kapalı mekan koşu ayakkabıları, ince tabanlı üretilerek zemin ile temas etmenizi sağlayacak ve ayağınızı yormayacaktır.
  2. Outdoor Koşu Ayakkabıları: Eğer kapalı alanda spor yapmak bana göre değil diyenlerdenseniz, koşunuzu yaparken doğayı seyretmek ve temiz havayı ciğerlerinize çekmeyi tercih ediyorsanız, outdoor koşu ayakkabılarını seçmenizi öneriyoruz. Toprak, su ve çamur gibi tüm hava koşulları göz önünde bulundurak, ileri teknolojiler ile tasarlanan outdoor koşu ayakkabıları ile kendinizi çok daha güvende hissedeceksiniz.
  3. Asfalt/Beton Koşu Ayakkabıları: Olası sakatlanmaların önüne geçmek amacıyla, ekstra yol tutan asfalt koşu ayakkabıları ile maksimum performans sergilemeniz mümkün olacaktır. Özel materyaller ve teknolojiler ile üretilen asfalt koşu ayakkabıları, oldukça esnek ve hafif yapıda tasarlanırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir