Dilimizin Rengi Sağlık Habercisi…

Konuşma ve tatma duygusu ile dilimiz, vücudumuzdaki en önemli organlar arasındadır. Herkesin dilinin görünümü ve rengi farklı olsa da, tat alma noktaları herkeste aynıdır. Bazen dilimizde farklılıklar görebiliriz.

Dilin rengi ve durumu aslında bize sağlık durumumuz hakkında sinyaller vermektedir. Sabah uyandığınızda ilk işiniz aynaya geçerek, dilinize bakmak olmalı. Dilinizdeki değişimleri fark etmeniz, vücudunuzun sizden beklentileri hakkında ipucu verir.

Vücudumuzun en etkili habercilerinden biri olan dil, yapılan araştırmalar ile bazı durumlarda normalden farklı görünebiliyor. Sağlık sorunlarını fark etmenizi sağlayacak bu tüyoları sizler için araştırdık. Farklı görünüm ve renkteki dil yapısı, aslında bize ne anlatmak istiyor?

Dilimizin Rengi Sağlık Habercisi
Dilimizin Rengi Sağlık Habercisi

Dilimizin Sağlık Sinyalleri;

  1. Az Kırmızı, Noktalı, Solgun Dil: Diliniz normalden daha az kırmızı ve solgun görünüyorsa bunun normal bir durum olmadığını bilmelisiniz. Üzerinde ince beyaz bir tabaka bulunan ve diş izlerinin belirgin olduğu dil; enerji eksikliğini gösterir. Terleme, iştahsızlık, çabuk yorulma, sık nefes alma ve endişeli bir ruh haliniz olduğunu belirtir.
  2. Solgun ve Şişmiş Dil: Gün içerisinde dilinizin normalden daha solgun ve daha şişkin olduğunu fark ettiyseniz, bununla beraber dil üzerinde ince beyaz bir tabaka bulunuyorsa bunun bir sinyal olduğunu anlamalısınız. Böyle görünen dil; yang enerji eksikliğinin habercisidir. Kolay üşüme, panik hali, düşük motivasyon, kısırlık ve soluk beniz sorunlarının olduğunu gösterir.
  3. Kırmızı Dil: Dilinizin kırmızı ve üzerinde ince sarı bir tabaka olduğunu fark ettiyseniz, yine vücudunuz size sinyal veriyor demektir. Sarı tabakalı kırmızı dil; sıcak enerjiniz bulunduğunu gösteriyor. Yani sıcak basmaları, çabuk terleme, fazla susama, irritasyon ve çeşitli cilt hastalıklarının habercisidir.
  4. Çatlaklı Kırmızı Dil: Dilinizin üzerinde çatlaklar bulunuyorsa, rengi kırmızı ve üzerinde tabaka yoksa ya da yok denecek kadar az bir tabaka varsa vücudunuzdaki Yin enerji eksikliğinin olduğunu göstermektedir. Diliniz böyle görünüyorsa; gece terlemeleri, kulak çınlaması, dilde kızarmalar, irritasyon ve menopoz yaşıyorsunuz demektir.
  5. Beyaz Tabaka ve Şişmiş Dil: Sabah aynaya baktığınızda dilinizin üzerinde beyaz bir tabaka bulunması ve normale göre daha şişkin bir dile sahip olmanız; vücudunuzda bulunan nem kaybını işaret etmektedir. Şişmiş, dolu göğüs ve karın bölgesi, vücut bütünündeki ağırlık hissi, uyuşukluk gibi sorunların varlığına işaret bu durumu da bir sağlık sinyali olarak algılamamız gerekmektedir.
  6. Tabakasız ve Solgun Dil: Dilinize baktığınızda her zamankinden daha açık renkte solgun görünüyorsa, üzerinde çok az bir tabaka varsa ya da tamamen tabaka bulunmuyorsa, bu durumu da bir sağlık sinyali olarak algılamak gerekiyor. Diliniz bahsettiğimiz şekilde ise vücudunuzda kansızlık olduğunu belirtelim. Baş dönmesi, kadın hastalıkları problemleri, baş dönmesi, çabuk yorulma, çarpıntı ve sıkıntı hali, dikkat dağınıklığı konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar yaşadığınız anlamına gelmektedir.
Dilimizin Sağlık Sinyalleri
Dilimizin Sağlık Sinyalleri

Farklı Dil Renkleri Neyi Gösterir?

• Pembe Dil… Sağlıklı bir dil ideal bir pembe renkte olur. Dikkat çekecek kadar farklı bir renkte olmamalıdır. Orta kalınlıkta olması gereken dilin üzerinde çatlaklar olmamalıdır. Üzeri ise hafif nemli ve beyaz bir yapıda olmalıdır.

• Kırmızı Dil… Diliniz olması renkten daha fazla kırmızı görünüyorsa, vücudunuzda bulunan bazı besin değerlerinde eksiklik olduğunu bilmeniz gerekiyor. Demir ve B vitamini eksiklikleri, diliniz olması gerekenden daha kırmızı görünmesine neden olacaktır.

• Mor Dil… Dilinizin rengi mor görünüyorsa, yüksek tansiyonu işaret edebilir. Aynı zamanda mor renkte görünen bir dil, kalp sorunlarını da ifade ediyor olabilir.

• Mavi Dil… Eğer diliniz mavi renkte veya tonlarında görünüyorsa kısa süre içerisinde bir sağlık kontrolüne gitmenizi tavsiye ediyoruz çünkü bu durum böbrek rahatsızlıkları yaşadığınızı gösteriyor olabilir.

• Parlak Kırmızı Dil… Yapılan araştırmalar kan ve kalp sorunları yaşayan bireylerin dillerinin, normalden daha parlak bir kırmızı renkte olduğunu kanıtladığından önlem almanızı tavsiye ediyoruz.

• Beyaz Dil… diliniz beyaz görünüyorsa, renk pigmentlerinde sorun olabilir. Deriniz üzerinde oluşan beyaz lekelerde buna eşlik ediyorsa, mutlak bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyoruz.

Farklı Dil Renkleri Neyi Gösterir?
Farklı Dil Renkleri Neyi Gösterir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir