COVID TESTİ POZİTİF ÇIKANLARIN YAPMASI GEREKENLER

Dünya genelinde hızla artış göstermeye devam eden Covid-19, ülkemizde de aynı hızla artmaya devam ediyor. Giderek daralan Covid çemberinde, hastalığın belirtilerini hissettiğimizde tam olarak ne yapmamız gerekiyor?

Yüksek ateş, nefes darlığı, baş ağrısı, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrıları, koku ve tat alma yetisini kaybetme, ishal gibi semptomlara neden olan koronavirüs, eğer hafif düzeyde belirtiler ile karşımıza çıkıyorsa hemen hastaneye gidilmemesi gerekiyor.

Semptomların hafif olması durumunda, paniğe mahal vermeden tıpkı grip hastalığı gibi evde dinlenerek atlatılabileceğini belirten uzmanlar, özellikle yaşlılar için en iyi tedavi sürecinin evde geçirilebileceğinin altını çiziyor. Kendi evlerinde, kendilerini daha rahat hisseden bireylerin, hastanede demoralize olduklarını da vurguluyor.

Covid-19 olduğundan endişe eden bireylerin öncelikle Aile hekimlerine görünmeleri, şayet Aile hekimlerinin gerekli görmesi durumunda, en yakın hastaneye gitmeleri gerektiğini belirten sağlık uzmanları, koronavirüs ile ilgili bilgi almak istediğiniz tüm sorularınız için Alo 184 numaralı hattan yardım alabiliyor.

Covid-19 Testi Pozitif Olanlara Öneriler;

1. C Vitamini Takviyesi Almayın… Vücutta biriken fazla C vitamini böbrek taşına neden olduğundan, dışarıdan ekstra C vitamini almanız tavsiye edilmiyor. Günün 3 ana öğününde sebze veya meyve tüketiyorsanız, zaten günlük ihtiyaç duyacağınız kadar C vitamini alıyorsunuz demektir. Kritik yani ağır hastalarda C vitamini oksidan etki yaratabildiğinden, kendinize yarar yerine zarar verebilirsiniz.

2. Yüzüstü Uyumaya Çalışın… Koronavirüs en fazla akciğerin arka alt loblarını yani sırtımızı etkilediğinden, dinlenmek ya da uyumak için uzandığınızda mutlaka yüzüstü yatmanız gerekiyor. Akciğer kapandığında virüs hızla yayıldığından, bu bölgeleri açık tutmak gerekiyor. Virüsün çoğalması durumunda ise zatürreye çevirebiliyor. Halsiz olsanız da gündüzleri mutlaka oturmaya çalışın, geceleri ise yattığınızda kesinlikle sırtüstü uyumayın.

3. Tomografiden Kaçının… Pozitif çıktığınız şu dönemde tomografi çektirmeniz kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bu nedenle asla akciğer tomografisi çektirmemelisiniz. Tomografi çekimi sırasında yoğun radyasyona maruz kalan covid hastalarının, yaklaşık 10 yıl sonra meme ve tiroid kanseri olması riski bulunduğundan kesinlikle tomografiden kaçınmanız gerekiyor.

4. Öksürüğü Kesmeye Çalışmayın… Öksürüğün akciğeri temizleyen bir refleks olduğunu unutmamalı ve öksürük kesici ilaçlardan uzak durmalısınız. Bir süreliğine öksürüğünüze katlanmaya çalışın. Öksürük kesici ilaçlar yerine komposto, hoşaf, bitki çayları, su gibi sıvıları bolca tüketmeyi denemelisiniz. Ancak siyah çay ve kahvenin vücuttaki sıvıları azalttığını bilerek, bu içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.

5. Aspirin Kullanımına Dikkat Edin… Uzmanlar, genellikle 40 yaş üzerinde olup baş ağrısı, ateş, öksürük ya da ailesinde kalp hastalıkları bulunan bireylere günde 1 adet aspirin almalarını tavsiye ediyor. Kalp damar hastası olan bireylerinde, kanın sulandırılmasını sağlamak amacı ile aspirin kullanmaları önerilebiliyor. Ancak bu herkese aspirinin iyi geldiği anlamına gelmiyor. Şayet saydığımız şartlar sizde bulunmuyorsa, aspirin kullanmanıza gerek kalmıyor.

6. Evde Maske-Mesafe İlişkisi… Evinizin bireylerinden birinde Covid-19 testi pozitif çıktı ise ortak kullanım alanlarınızda mutlaka maske kullanmanız gerekiyor. Herkesin ayrı odalarda kalarak, kendini izole etmesi ise diğer önemli kural. Eğer bireylerin farklı odalarda kalmaları mümkün değil ise 8 saatte bir değiştirmek sureti ile maske kullanmaları gerekiyor. Ev halkından biri ile aynı odada kalmanız gerekiyorsa, yatarken bile maskenizi çıkartmamanız gerektiğini de hatırlatalım.

7. Öğle Saatlerinde Evi Havalandırın… Bulunduğunuz ortamın ya da havanın kirliliği, akciğerlerin temizleme yeteneğini bozduğundan evinizi kısa süreli havalandırmanızda yarar var. Ancak hava sirkülasyonu işlemini maksimum 30 dakika ve herkes odasında iken öğle saatlerinde yapmanız gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir