BİTKİSEL SÜTLER HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Beslenmenin de yeniçağa ayak uydurması ile her geçen soframıza sağlıklı besinler eklenmeye devam ediyor. Süt alırken artık inek sütü dışında pek çok alternatif olduğu da dikkatinizi çekmiş olmalı. Son dönemlerde daha sık karşılaştığımız bitkisel süt kavramına, zamanla alışacak gibiyiz…

İnek sütü ile bitkisel sütü karşılaştırdığımızda, sağlığımız için en yararlı olanı bilerek beslenmeliyiz. Özellikle mide ve bağırsak sıkıntısı olanların tercih ettiği bitki sütünün, laktoz içermeyen yapısı sayesinde daha çok tercih edildiğini de söylemek mümkün.

Bitkisel sütler pek çok farklı kaynaktan elde edilebiliyor; yulaf sütü, ceviz sütü, badem sütü, pirinç sütü, kenevir sütü, fındık sütü, hindistan cevizi sütü, soya sütü gibi örneklendirebiliriz. Bitkisel sütlerin düşük yağ oranına sahip olması, daha kolay hazmedilebilir olması gibi birçok artısı bulunuyor.

Ülkemizde de son yıllarda popüler olmaya başlayan bitkisel süt ile ilgili yeterli bilgiye sahip olduğumuz söylenemez. Bitkisel süt denildiğinde aklımıza ilk neyin geleceği ya da bitkisel süt alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için araştırdık.

Neden Bitkisel Süt Tüketmeliyiz?

  1. İçerisindeki yağ oranının oldukça düşük olması,
  2. Bitkisel sütler içerisinde laktoz barındırmazlar,
  3. Bitkisel sütler kolesterol içermemektedir,
  4. Özellikle kalp sağlığına faydalı olan tekli ve çoklu doymamış yağ oranları yüksektir,
  5. Bitkisel sütlerin içerisinde yüksek oranda B vitamini bulunur,
  6. İçerdikleri sodyum ve potasyum oranı dengelidir,
  7. Sindirim sistemi sorunu yaşayanlar için son derece yararlıdır,
  8. Huzursuz bacak sendromu ya da kabızlık gibi sorunları iyileştirir.

En Çok Tercih Edilen Bitki Sütleri;

  • Soya Sütü… Bitkisel süt denildiğinde ilk akla gelen seçeneklerden olan soya sütü, ülkemizde de en yaygın kullanım alanı bulunan bitkisel süttür. 18.yy’da Çin’de ortaya çıkmasının ardından, Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaya başlanmıştır. Tek dikkat etmeniz gereken, içtiğiniz soya sütünün organik olmasıdır.

Sindirilmesi için enzim gerekmeyen soya sütü, oldukça yararlıdır. Laktoz içermediğinden dolayı, laktoza alerjisi olan ya da laktoz kullanmak istemeyenlerin ilk tercihlerinden oluyor. Diyabet hastalarına da iyi gelen soya sütü, kan değerlerini dengede tutabilmeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürür, izoflavon, yağ asitleri ve protein içeriği ile sağlığımız için faydalıdır.

  • Badem Sütü… Enerji seviyesi düşük olan bireylerin tüketmesi önerilen badem sütü, büyüme dönemindeki çocuklar için de yararlı olduğu bilinmektedir. Diyet yapanlara besin takviyesi olarak sunulan badem sütü, lezzet olarak da hoş bir tada sahiptir.

Anemik sorunları olanlar, bedensel kuvvetsizlik yaşayanlar, karaciğer problemleri olanlar ya da malnütrisyonlu bireylerin mutlaka tüketmesi gerektiğini savunan beslenme uzmanları, badem sütünün kemik erimesi problemine de yararlı olduğunu belirtmektedir. Badem sütü; kolesterolü düşürür, beyin ve kaslar için yararlıdır, sindirim üzerinde etkilidir. İçerisinde yüksek seviyede lif bulundurduğundan kabızlığa da çözüm olacaktır. Magnezyum, demir, kalsiyum ve E vitamini yönünden zengin olan badem sütü, kolon kanseri riskini de azaltmaktadır.

  • Yulaf Sütü… Yağ tüketmeden enerji kazanmak istiyorsanız, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek ya da formunuzu korumayı tercih ediyorsanız, yulaf sütünün tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

Lifli yapısı ile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan yulaf sütü, diyet yapanlarında seçimleri arasında bulunuyor. Sindirim sistemini güçlendiren, kolesterolü düşüren, diyabet riskini azaltan, bağırsaklarda bulunan safra asidini emerek zarar vermelerini engelleyen yulaf sütünü düzenli olarak tüketmeniz sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır. İçerisinde linoleik, antioksidan, E vitamini ve yağ asidi bulunduran yulaf sütü, beta-karoten de içermektedir. Karbonhidrat oranı yüksek olan yulaf sütünün, pirinç ve buğdaya kıyasla çok daha fazla protein içerdiğini de belirtelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir