SOĞUK HAVADA SPOR YAPMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Düzenli spor yapmayı hayatının bir parçası haline getirenler bilir ki, hava şartları ne olursa olsun spora ara vermemek gerekir. İster salonda, isterseniz açık hava da olsun, sporun her türlüsünün sağlığımız için yararlı olduğunu unutmamamız gerekir.

Sonbaharın gelmesi ile yavaş yavaş düşmeye başlayan hava sıcaklıkları, kısa bir zaman içerisinde yerini soğuk ve çetin bir mevsim olan kışa bırakacak. Soğuk havalarda spor yapmak önce motivasyonu azaltan bir durum gibi görünse de, son derece yararlıdır.

Soğuk havalarda spor yapmanın, daha fazla yağ yaktığının ve bedenin daha zinde kalmasını sağlayacağını söyleyelim. Ayrıca enerji depolanmasına da yardımcı olduğundan, gün boyu kendinizi çok daha hissedeceğinizi belirtelim. Hava şartları, sporunuzu yapmanızı engellememelidir.

Soğukta Açık Havada Spor Yapmak Doğru Mu?

Sporunuzu engelleyecek ya da performansınızı düşürecek koşulları göz önünde tutarak, doğru tedbirleri almanız durumunda, elbette soğuk havalarda dışarıda sporunuzu yapmanızda sakınca bulunmamaktadır. Üstelik fitness salonlarında yapacağınız yapay çalışmalara oranla, çok daha faydalı olduğunu da söylemek mümkündür.

Soğuk havada dışarda spor yapacaksanız, kat kat giyinme yanılgısına düşmemelisiniz. Bu amaç doğrultusunda, dünya markaları tarafından özel olarak tasarlanmış pek çok özelliği ile soğuk havanın etkilerini en aza indirebilecek outdoor ceket modellerini tercih ederek sporunuzu konfor içerisinde yapabilirsiniz.

İster şehirde, isterseniz ormanlık bir alanda sporunuzu yaparken; doğru giyinerek, gerekli ekipmanları yanınızda bulundurarak sporunuzu maksimum seviyede verim alacağınız şekilde tamamlayabilirsiniz. Sentetik ve polyester malzemeli ürünleri tercih etmeniz, pamuklu giysilere oranla daha çok daha sağlıklı olacaktır.

Isı seviyesi düşük olan havalarda yapacağınız açık hava sporlarında, ısınmayı hızlandırmak için daha fazla kasımız çalışmaya başlamaktadır. Bu durumda glikojen depolarında azalma görülmektedir. Ayrıca hava soğukluğu nedeni ile damarlarda büzülmeler meydana gelir. Vücudumuz bu durumda kan akışını yavaşlatarak tepki verecek ve merkezi ısının da düşmesini önlemiş olacaktır.

Soğuk Havada Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Doğru Egzersiz Seçimi… Aşırı hafif egzersizler yapmak, soğuk hava koşullarında çok önerilmemektedir. Hafif tempoda yapacağınız sporlar ile vücut ısısını korumak oldukça zordur. Bu nedenle bisiklet, yüksek tempolu yürüyüş ya da koşu gibi ritimli spor çalışmalarını tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Vücut ısısı kendiliğinden yükseleceğinden, soğuk havadan da etkilenmemiş olacaksınız.
  • Vücut Sıcaklığını Dengelemeli… Havanın kaç derece olmasından ziyade, sizin vücut ısınız önemlidir. Doğru kıyafet seçimi ile kendi vücut ısınızı dengelemeniz gerekiyor. Outdoor için özel üretilen outdoor pantolonlarını tercih ederek, sporunuzu her koşulda rahatça yapabileceksiniz.
  • Mutlaka Isınma ile Başlamalı… Açık havada spor yapmaya başlamadan önce, evinizde ya da kapalı bir ortamda mutlaka ısınma hareketleri yapmalısınız. Temponuzun yavaş yavaş artması gerekiyor. Kendinizi dışarıya atarak, birden koşmaya başlamamalısınız. Sporunuz sırasında dinlenme yapacağınız zaman, mümkünse korunaklı ya da kapalı bir alanda olmaya çalışın.
  • Bol Su İçmeli… Yüksek tempolu yapılan çalışmalar her ne kadar su içmeyi gerektirse de, yaz aylarında yapılan antrenmanlar kadar olamayabiliyor. Özellikle soğuk havalarda yaptığınız sporlarda, su içmeyi unutabilirsiniz. Ancak spor esnasında mevsim şartları ne olursa olsun, ciddi anlamda bedenin sıvı kaybettiğini bilmeli, dehidrasyon gibi sorunlar yaşamamak için bol su tüketmelisiniz.
  • Sporun Sonrasında Duş Almalı… Özellikle soğuk havalarda yaptığınız sporlar sonrasında, terin üzerinizde kurumasına izin vermeden hemen spor giysilerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Maksimum 10 dakika içerisinde duşa girerek, vücut ısısının birden bire düşmesini engellemek adına oldukça önemli. Spor sonrası aldığınız duş ile vücut ısınız kontrollü olarak normale dönecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir