BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Sağlıklı yaşamın ilk kuralı olan doğru beslenme; hem bedensel faaliyetlerin devamlılığı, hem de sağlığımız açısından oldukça önemli. İdeal kilomuzu koruyarak, vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve mineral desteğinin sağlanabilmesi için sağlıklı beslenme kurallarını bilmemiz gerekiyor.

Beslenme konusunda farklı görüşler olsa da, bilimsel olarak gerçekliği kanıtlanmış bazı değişmez kurallar bulunuyor. Bu doğru bilgiler kadar, halk arasında gerçekliği kanıtlanmamış hatta tamamen yanlış olan bazı kulaktan dolma bilgiler de olabiliyor.

Yediğimiz, içtiklerimizden, beslenme saatlerine kadar pek çok bilgi halk arasında dolaşıyor. Peki bu bilgilerin içerisinde hangileri, ne kadar doğru?

Beslenmede Doğru Bilinen Yanlış İnanışlar;

  • Esmer Şeker ile Kilo Almazsınız… Günlük kullanılan beyaz şeker ile esmer şekerin kalori içeriğinin aynı olduğunu söylemek ile işe başlayalım. Sanılanın aksine bu iki şekerde eşit kalorilerdedir. Tek fark iki şekerin arasındaki besin değerleridir. Beyaz şekerin besin içeriği bulunmuyor. Esmer şeker ise düşük oranda da olsa protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, sodyum, B12, fosfor, niasin ve kolin içeriğine sahiptir.
  • Protein Diyeti ile Sağlıklı Zayıflanır… Protein içeren besinler, uzun süre tok tutması ve metabolizma hızını arttırması ile diyetlerde tercih edilebiliyor. Ancak protein diyetlerinin uzun dönem uygulanması sonucunda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmak da mümkündür. Tek tip beslenme yöntemi her zaman sakıncalıdır. Söz konusu protein olduğunda ise kandaki yağın artması, karaciğer ve böbreklere aşırı yük binmesi gibi sağlık sorunları başta olmak üzere pek çok sorun meydana gelebiliyor.
  • Zeytin Yağı Kilo Yapmaz… Zeytinyağı düzenli tüketilmesi halinde sağlığımız bakımından son derece yararlı bir besindir. Ancak unutulmamalıdır ki zeytinyağının da bir kalorisi vardır. Özellikle Akdeniz diyetlerinde sıkça kullanılan zeytinyağını fazla tüketmeniz halinde kilo almanın da kaçınılmaz olduğunu bilmelisiniz. Kararında tüketilen zeytinyağı ise oldukça faydalıdır.
  • Sabah Limonlu Su İçmek Zayıflatır… Bir diğer yanlış inanış ise sabah aç karnına içilen limonlu suyun kilo vermeyi sağladığı yönündedir. Sıcak suyum mideyi daha geç terk etmesi nedeniyle daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Ancak anlatıldığı gibi içerisinde limon suyu damlatıldığında yağları söküp atmıyor maalesef. Zira böyle olsa, spor yapmadan herkes limonlu su içerek yağlarından kurtulmayı tercih ederdi.
  • Günde 1 Öğün Yemek Kilo Verdirir… Sanılanın aksine günde 1 öğün yemek yemek, metabolizma hızını olumsuz yönde etkileyecek hatta bazı kişilerde kilo alımına dahi sebep olabilecektir. Günde tek öğün yemek yerine, az az ve sık sık beslenmeniz metabolizma hızınızın sürekli yüksek kalmasına yardımcı olacağından daha kolay kilo vermenize yardımcı olacaktır.
  • Ekmek Kilo Aldırır… En temel enerji kaynaklarımızdan olan ekmek, elbette fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir. Ancak kontrollü bir şekilde tüketmeniz halinde vücudun gereksinim duyduğu karbonhidratı da karşılamış olacaksınız. Beyaz ekmek yerine, sağlık açısından oldukça yararlı olan tam tahıllı ekmekleri tercih etmelisiniz. Bir dilim ekmek ortalama 70 kcal olduğundan abartmadığınız sürece kilo aldırmayacaktır. Fakat ekmeğin üzerine yağ sürmek ya da yemek suyuna batırmak, kalori miktarını en az ikiye katlayacağından kolay kilo almanıza neden olabilir. Ekmeğe değil, üzerine sürdüklerinize dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Akşam 18.00’den Sonra Yememek… Her bireyin uyuma alışkanlığı değişebiliyor. Eğer gece geç yatanlardansanız, bu maddeyi uygulamanız halinde yatmadan acıkacak, uyku kalitenizi etkileyecek, sabah bomboş bir mide ile daha aç bir şekilde uyanmanıza neden olacaktır. İdeal olan ise uyumadan 2 saat önce öğünlerinizi sonlandırmanız olacaktır. Yaşam şartlarınıza uymayan bir saatte beslenmeyi sonlandırmanız, belki de sizin bünyeniz için yeterli olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir