BESLENME VE RUH SAĞLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

İnsan vücudunun tüm fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bazı değerler vardır. Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğunu düşünürsek, beslenmemizde yer alan gıdaların ruh sağlığımızı etkiliyor olmasına şaşırmamalıyız.

Gün içerisinde öğünlerde yer verilen besinler, tüm zihin ve beden sağlığını dolaysız bir yolla etkiliyor. Beslenme ve psikoloji arasında ciddi bir bağ bulunduğunu savunan uzmanlar, vücudun aktivitelerini kontrol eden enzimler ve hormonal eksikliklerin aldığımız besinler ile ilgili olduğu konusuna da dikkat çekiyor.

Bazı besinler ruh halini olumlu yönde etkilerken, bazı besinlerde tam tersi sonuç verebiliyor. Bunun sebebi ise besinlerin oluşumunda yer alan bileşenlerdir. Yetersiz beslenme ya da aşırı beslenme sonucunda da direkt olarak ruh durumumuz etkilenmektedir. Bu nedenle hangi besinlerin ruh halimizi, nasıl etkilediğini bilmemiz yararımıza olacaktır.

Pozitif Ruh Hali İçin Tüketmemiz Gereken Besinler;

  • Çikolata… Konu ruh hali olduğunda elbette ilk adres çikolata olmalı. Her stresli olduğumuzda ilk akla gelen çikolata, ruh sağlığını doğrudan etkiliyor. Uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilen bitter çikolatada, kakao oranının yüksek olmasının yanı sıra diğerlerine kıyasla yağ ve şeker oranının da az olması da sağlığımız için önemli. Mutluluk hormonunun salgılanmasına neden olan çikolatayı, iyi bir ruh hali için kontrolsüz tüketirseniz kısa zamanda fazla kilolarınıza çözüm aramaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle 1 veya 2 kareden yani ortalama 25gr.’dan daha fazla çikolata tüketmemelisiniz. Ayrıca tercihinizi %70 ve üzeri kakao içeriği bulunan seçeneklerden yana kullanmanızda, sağlığınız bakımından oldukça önemlidir.
  • Omega 3 Yağı… Özellikle somon, sardalya ve uskumru gibi balıklarda daha yüksek oranda bulunan omega 3 yağı, beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi için oldukça önemlidir. Beyin işlevlerinin yanı sıra ruh hali üzerinde de etkili olan omega 3 yağ asitleri, depresyon ile savaşmak isteyenlerin en doğal ve sağlıklı silahıdır diyebiliriz. Üstelik omega 3 yağ asitleri, kalp sağlığını korumaya da yardımcı olduğundan düzenli tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
  • Proteinler… Her öğününüzde tüketmeniz tavsiye edilen protein içerikli besinlere, tabağınızın mutlaka bir bölümünü ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Yumurta, süt, yağsız et, baklagiller gibi zengin protein içeriği bulunan besinleri düzenli olarak tüketmeniz gerekiyor. Ruh sağlığını olumlu yönde etkilediği belirlenen bu besinlerin pişirilmesi ve yenme şekline dikkat etmek gerekiyor. Örneğin et ürünlerini pişirirken ekstra yağ eklemekten kaçınmalı, kızartma yerine ızgara ya da buharda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Beyaz Et ve Süt Ürünleri… Triptofan adı verilen madde ile mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin üretilmesinde artış görülmektedir. Temel bir amino asit olan triptofan; bazı balıklarda, kümes hayvanlarında ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Vücut tarafından üretilmeyen triptofan desteği için beyaz et ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Dolayısıyla vücudunuzda salgılanan serotonin seviyesi yükselecek ve çok daha iyi bir ruh haline girmiş olacaksınız.
  • Folik Asit… Henüz doğmamış anne karnında olan bebeklerde meydana gelebilecek hasarları önleyebilen folik asit, bunun yanında alyuvar üretimini de destek olmaktadır. B9 vitamini olarak kodlandırılan folik asit temini için ıspanak, avokado, pancar gibi meyve ve sebzelerin tüketimine ağırlık vermemiz gerekiyor. Ayrıca depresyona giren bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, her birinde folik asit yetersizliği gözlemlenmiştir. Bilimsel olarak net bir bilgi bulunmasa da, bu çalışma gösteriyor ki vücutta bulunan folik asit düzeyi ile ruh sağlığı arasında önemli bir bağ bulunuyor. Sağlık açısından da son derece önemli olan folik asit içeren besinleri tüketerek; hem sağlığımızı, hem de ruh halimizi koruyabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir